29/03/2024

Intel Memo: Τα τουρκικά παιχνίδια στο Αφγανιστάν

Turkish Embassy in Kabul source: @pajhwok (Twitter) Jul 5, 2019

 

Γράφει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στην ομάδα του Geopolitics & Daily News, η ταχεία πρόοδος των Ταλιμπάν και η ταχεία πτώση της κυβέρνησης της Καμπούλ, υπονόμευσε σοβαρά τα σχέδια της Τουρκίας να διεισδύσει στο Αφγανιστάν.

Όπως γνωρίζετε, ήταν απαραίτητο να αποσυρθεί το στρατιωτικό τουρκικό σώμα, αλλά ως «βραβείο παρηγοριάς» προσφέρθηκε στην Τουρκία να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Από αυτή την άποψη, είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κέρδισαν τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του αεροδρομίου πέρυσι, αλλά φέτος τον Αύγουστο όλα άλλαξαν δραματικά.

Φαίνεται πως κάποια συμφωνία υπήρξε κατά την επίσκεψη στην Τουρκία του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΑΕ, Tahnun bin Zayed Al-Nahyan, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου και την ιστορική συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΜΙΤ συνεχίζουν να εργάζονται ενεργά στο Αφγανιστάν.. Παράλληλα με το έργο της αλληλεπίδρασης με τους Ταλιμπάν στο έδαφος του Αφγανιστάν, η τουρκική MIT συνεργάζεται επίσης με τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν και το Κατάρ.

Αυτό το ενδιαφέρον εξηγείται εύκολα. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν, με σημαντικό μέρος της υποδομής που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των ετών από τουρκικές εταιρείες και Τούρκους εργαζόμενους, οι υπηρεσίες των οποίων πληρώθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης και το Σώμα του Στρατού των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Construction 77 ανατέθηκε σε σύμβαση για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στο Καζάκι, κοντά στο Κανταχάρ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024