12/11/2024

Σεργκέι Σοϊγκού: o πιθανότερος διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Vladimir Putin and Sergey Shoigu at Navy Parade. Saint-Petersburg, 30 July 2017.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Σεργκέι Σοιγκού είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες  του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλάμε για ένα  δύσκολο χαρακτήρα και απόλυτο, που όμως  έχει φτάσει στην  κορυφή του ρωσικού πενταγώνου δουλεύοντας πολύ σκληρά .  Του άρεσε τρομερά η ιστορία και ιδιαίτερα η περίοδος του Μέγα Πέτρου από το 1812-1825 , ενώ από το 1990 βρέθηκε στην  πρώτη γραμμή των προκλήσεων για τη Ρωσία ως υπουργός εκτάκτων αναγκών.

Ο Σοϊγκού συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις τόσο στην  Τσετσενία όσο και στη Γεωργία ως πολιτικός προϊστάμενος. Είναι γνώστης των περιοχών του Καυκάσου  και αυτό είναι θετικό  για τη Ρωσία, αφού συχνά  βρίσκεται αντιμέτωπη στις περιοχές αυτές με ισλαμιστικές οργανώσεις. Εγκαίρως κατανόησε σε βάθος τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο ρωσικός στρατός, ενώ είναι ένας από τους λίγους που κοίταξε κατάματα την τραγική κατάσταση του στη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, το κύριο πρόβλημα το οποίο είχε να αντιμετωπίσει ο ρωσικός στρατός ήταν η έλλειψη μέσων και  πόρων και, κυρίως, η έλλειψη εμπιστοσύνης από την  πλευρά της ρωσικής κοινωνίας, και αυτά κλήθηκε να  διαχειριστεί. Το 2012 ανέλαβε υπουργός εθνικής άμυνας της Ρωσίας, οπότε και  ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τότε, Σεργκέι Σοιγκού και Βαλερί Γερασίμοφ ξεκίνησαν την αναδιοργάνωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.  Αρχικά,  έθεσε τέλος στα καψώνια που υπήρχαν στο ρωσικό στρατό. Έδωσε έμφαση στην  ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, δηλαδή άρχισε να μαθαίνει στον Ρώσο στρατιώτη να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και στα στρατιωτικά εφόδια τα οποία ο ίδιος διέθετε. Παράλληλα, ενίσχυσε κατά πολύ την εκπαίδευση του πάνω σε σύγχρονες τακτικές πολέμου.

Όλα αυτά όμως δεν θα ήταν βιώσιμα αν δε βελτιωνόντουσαν και οι συνθήκες διαβίωσης του Ρώσου στρατιώτη. Ας μη λησμονούμε πως το να είναι καλές οι συνθήκες διαβίωσης σε ένα στρατόπεδο και σε μια βάση συμβάλλει αποφασιστικά στο δέσιμο του προσωπικού, αλλά και στο να έχει το κάθε στέλεχος υψηλό ηθικό και φρόνημα. Αυτό το κατάλαβε αμέσως ο Σοϊγκού ότι ήταν κάτι που έλειπε από το ρωσικό στρατό. Έτσι, προχώρησε άμεσα σε εκσυγχρονισμό των βάσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την επικράτεια, όπου δημιουργήθηκαν 35.000 ντους και 16.000 επιπλέον πλυντήρια. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Σοϊγκού ξεκίνησε τις αλλαγές από τη βάσεις του ρωσικού στρατού, στην ουσία από το σπίτι του Ρώσου στρατιώτη.

Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με τη σημαντικότατη βελτίωση  στην εκπαίδευση του Ρώσου στρατιώτη,  δοκιμάστηκαν στην πρώτη αποστολή του ρωσικού στρατού ύστερα από την 7ετία 1979 -1988 που δεν ήταν άλλη από το πόλεμο στη Συρία. Ο ρωσικός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος  με  το Ισλαμικό Κράτος αλλά και με την Αλ Κάιντα. Οι αντίπαλοι αυτοί, κατά τον Σοϊγκού,  όχι μόνο διέθεταν υπερσύγχρονο οπλισμό, αλλά και παρήγαγαν σύμφωνα με το Σοϊγκού μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, οι οποίες υπολογίζονταν στα 100.000 βαρέλια τη μέρα. Ο Σοϊγκού προώθησε για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, σε συνεργασία πάντα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαλερί Γερασίμοφ, τις αεροπορικές επιδρομές και τις ειδικές επιχειρήσεις, οι οποίες διεξάγονταν ταυτόχρονα. Αυτό έγινε έτσι ώστε να επιτευχθεί μια άμεση και γρήγορη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους. Ο Σοϊγκού από τη πρώτη στιγμή

τόνισε ότι η Ρωσία θα βρίσκεται στρατιωτικά για πάντα δίπλα στη Συρία και  θα την υποστηρίζει, αλλά φυσικά το μεγαλύτερο βάρος των μαχών θα πέσει στις πλάτες του ρωσικού στρατού. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι το ξεκαθάρισε από τη πρώτη στιγμή στη συριακή πολιτική ηγεσία. Έτσι, λοιπόν προχώρησε και στην αναδιοργάνωση του συριακού στρατού, ισχυροποιώντας την αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας, παραδίδοντας το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300. Χάρη στη στρατηγική του απελευθερώθηκαν 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακού εδάφους.  Η μεγαλύτερη επιτυχία του αναμφισβήτητα ήταν η απελευθέρωση του Χαλεπίου και της ιστορικής πόλης της Παλμύρας, όπου εκεί οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πολέμησαν με αφάνταστο ηρωισμό. Συνολικά, οι απώλειες του ISIS  από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού ξεπερνάνε τις 35.000.

Ένα άλλο μεγάλο βήμα που έχει κάνει σχετίζεται με τη  θητεία του απλού στρατιώτη.  Πλέον ο Ρώσος στρατιώτης περνά σκληρή εκπαίδευση και συμμετέχει συνεχώς σε αποστολές . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει γερό στρατιωτικό αποθεματικό.  Ο ΣοΪγκού έχει ολοκληρώσει με ασφάλεια την απόσυρση ενός μεγάλου μέρους του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος  από τη χώρα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος του ρώσου υπουργού άμυνας της Ρωσίας είναι ο μεγάλος έλεγχος της Τουρκίας. Παρά τις, θεωρητικά, καλές σχέσεις των δύο χωρών η Ρωσία έχει το πρώτο λόγο. Αυτό αποδεικνύεται από τα εξής γεγονότα: Πρώτα από  όλα,  όλες οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έχουν γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και αυτό γιατί τόσο ο Άσαντ όσο και ο Πούτιν δεν επιθυμούν τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη συριακή επικράτεια. Το ρωσικό υπουργείο άμυνας προχώρησε σε αυτή την πολιτική γιατί θέλει τη Τουρκία μακριά από το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει εκμεταλλευτεί πλήρως τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Αμέσως μετά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας των 32 χιλιομέτρων στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας  ξεκίνησαν κοινές περιπολίες μεταξύ των δύο χωρών που, όπως έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο μας, οι περιπολίες αυτές μέχρι σήμερα φτάνουν τις 500-530 συνολικά σε όλη τη περιοχή που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός.

Επίσης, στις 30 Οκτωβρίου 2020 είχαμε την αιχμαλωσία από την πλευρά του τουρκικού στρατού 18 Σύρων στρατιωτών στη περιοχή Ρασαλαίν. Οι στρατιώτες αυτοί απελευθερώθηκαν μετά από πιέσεις των Ρώσων προς την τουρκική πλευρά, προκαλώντας την οργή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Το κορυφαίο όμως γεγονός είναι η 27η Φεβρουαρίου 2020 όπου 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές,  ενώ άλλοι 70 τραυματίστηκαν. Αλλά και στην  περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και εκεί ο Σοϊγκού έχει ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι η Ρωσία έχει το πρώτο λόγο. Είναι φανερό άλλωστε καθώς η Μόσχα έχει αναπτύξει 2.000 στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αντίθετα η Τουρκία έχει μόλις 60 παρατηρητές στο κοινό παρατηρητήριο Ρωσίας –Τουρκίας στη πόλη Αγκντάμ.

Μια άλλη επιτυχία είναι η δημιουργία ενός ικανού στρατού για να προστατέψει τη Κριμαία. Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι η Wagner Group  με τη βοήθεια του ρωσικού ναυτικού κατάφερε να καταλάβει αναίμακτα τη Κριμαία. Στο μεταξύ ο Σοϊγκού φρόντισε για την εκπαίδευση ενός στρατού που αποτελούταν από ρωσόφωνους  Ουκρανούς αλλά και Ρώσους στρατιωτικούς για να πολεμήσει μαζί με τους υπόλοιπους αποσχιστές στα ανατολικά της Ουκρανίας.  Συμπερασματικά, η κυρία επιτυχία του στην Ουκρανία είναι η δημιουργία ενός επίλεκτου σώματος ρωσόφωνων ελεύθερων σκοπευτών, οι οποίοι από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.  Συνολικά, από το Φεβρουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 41 ουκρανοί στρατιώτες ενώ έχουν τραυματιστεί 79, οι περισσότεροι από πυρά ελευθέρων σκοπευτών. Επίσης με τη συνεχή ναυτική παρουσία, ο Σοϊγκού έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση ότι δε θα ανεχτεί παραβίαση των ρωσικών κόκκινων γραμμών.

Όμως, ο σημερινός Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην πορεία, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσει προκειμένου να διατηρήσει τα ρωσικά κεκτημένα.

Προκλήσεις για το μέλλον:

1) Στο Αφγανιστάν κανείς δε ξέρει αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και δε θα επιτεθούν σε γειτονικές χώρες. Έτσι, ο Σοϊγκού έχει ήδη αρχίσει να οργανώνει το ρωσικό στρατό στο Τατζικιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.

 2) Η σταθερότητα στο Ιντλίμπ: Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τις επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο τουρκικός στρατός θα ξεκινήσει επιθέσεις κατά των συριακών δυνάμεων. Αποδυνάμωση της Δαμασκού είναι κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το Κρεμλίνο.

3) Η Ουκρανία  είναι ένα μείζον θέμα και αυτό γιατί μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν δεν επιθυμούν τη διατήρηση του Status Quo  που υπάρχει σήμερα στην Ουκρανία αυτό δείχνουν και οι εξελίξεις ήδη από την άνοιξη του 2021 μέχρι σήμερα.

Κατά την άποψη μου, ο Σοϊγκού είναι ένας Υπουργός Άμυνας που έκανε ξανά το ρωσικό στρατό ισχυρή δύναμη, συνεπώς δε μπορούμε να αποκλείσουμε ενδεχομένη ανάληψη της προεδρίας της Ρωσίας στο μέλλον. Αυτό το λέω δεδομένου ότι είναι ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Διαβάστε επίσης: Sergey Shoygu: Ο «Σατανάς» διάδοχος του V.Putin;

 

 

Πηγές:

 http://www.panorama.ru/gov/gov20033.shtml

https://www.mk.ru/politics/2019/09/22/sergey-shoygu-rasskazal-kak-spasali-rossiyskuyu-armiyu.html

https://rg.ru/2005/05/20/shoigu.html

https://rg.ru/2005/05/20/shoigu.html

http://kremlin.ru/events/president/news/58693

https://www.kommersant.ru/doc/3170634

https://tass.ru/armiya-i-opk/5926497

https://www.kommersant.ru/doc/4034133

https://ahval.me/syrian-war/turkish-syrian-government-forces-clash-near-ras-al-ayn-local-media

https://tass.com/world/1086300

 https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4862732

https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/3012021-61746

https://tass.ru/politika/1097051

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024