09/02/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η μοίρα των Τσέχων

 

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας

23 Σεπτεμβρίου 1938: Οι Τσέχοι προχωρούν σε επιστράτευση για να αντιμετωπίσουν τον Χίτλερ.

Οι Τσέχοι πολύ πριν την ανεξαρτησία τους αποτελούν μια εθνότητα με ένα σημαντικότατο πνευματικό και πολιτισμικό υπόβαθρο και με μια αναλλοίωτη δημοκρατική παράδοση. Στην Πράγα έδρασε και ο μεγάλος αναρχικός στοχαστής Μπακούνιν. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τσέχοι που υπηρετούσαν στον Αυστριακό Στρατό και πιάνονταν αιχμάλωτοι από τον Βρετανικό Στρατό σχημάτισαν τις τσέχικες λεγεώνες που πολεμούσαν στο πλευρό της Αντάντ με γενναιότητα. Οι Τσέχοι είχαν υποστεί την καταπίεση όχι μόνο από τους Αυστριακούς αλλά και τους Ούγγρους, την δεύτερη εθνότητα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Τσέχοι ανταμοίφθησαν με την δημιουργία κράτους. Σε αυτό ενετάχθησαν και οι Σλοβάκοι, οι οποίοι το είδαν ως μια ευκαιρία πολιτικής χειραφέτησης. Οι Σύμμαχοι αποκτούσαν ένα φιλικό κράτος στα πλευρά των εχθρικών Γερμανίας, Αυστρίας και Ουγγαρίας και ένα ανάχωμα στην επέκταση του μπολσεβικισμού προς την Δύση.

Το νέο κράτος συγκροτήθηκε από τις περιοχές Βοημίας, Μοραβίας, κομματιού της Σιλεσίας (στη λεκάνη του Πάνω Όντερ), της Κάτω Αυστρίας και της Βόρειας Ουγγαρίας. Συνολικά 140.000 τετρ. χλμ. με 13.700.000 κατοίκους από τους οποίους 6,6 εκατ. Τσέχοι, 2,1 εκατ. Σλοβάκοι και 3,1 εκατ. Γερμανοί.

Οι Γερμανοί της Βοημίας και της Μοραβίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν χωριστικό κίνημα και να ενωθούν με την Γερμανία. Οι καιροί δεν επέτρεπαν τέτοια. Στις 29 Φεβρουαρίου του 1920, η Τσεχοσλοβακία αποκτούσε το πρώτο της σύνταγμα, ενώ είχε προηγηθεί η διανομή των τσιφλικιών και μια γενναία αγροτική μεταρρύθμιση. Πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε παμψηφεί ο Τόμας Γκάριγκ Μάζαρικ (Mazaryk, 1850 – 1937), φιλόσοφος, πατριώτης, ποιητής, καθηγητής πανεπιστημίου και αγωνιστής υπέρ της απελευθέρωσης των σλαβικών λαών από τον αυστριακό ζυγό. Επανεκλέχτηκε και έμεινε πρόεδρος ως το 1935, οπότε παραιτήθηκε (14 Δεκεμβρίου).

Το 1921 δημιουργήθηκε με γαλλική πρωτοβουλία και καθοδήγηση η λεγόμενη «Μικρή Αντάντ» με συμμετέχοντα κράτη τη Τσεχοσλοβακία, τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε γερμανικής ή αυστριακής επιβουλής. Οι εταίροι αποφάσισαν να δημιουργηθεί μόνιμο συμβούλιο που θα συνεδριάζει τρεις φορές τον χρόνο (μία σε κάθε χώρα). Η Μικρή Αντάντ επρόκειτο να αναδιοργανωθεί το 1933, με σκοπό την αντιμετώπιση του Χίτλερ.

Οι Σύμμαχοι θα αφήσουν όμως την χώρα απροστάτευτη στις ορέξεις του Χίτλερ. Ο Χίτλερ κινήθηκε με σκοπό να προσαρτήσει όλους τους γερμανικούς πληθυσμούς πέριξ της Γερμανίας. Τον Μάρτιο του 1938 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αυστρία και την προσαρτούν (το λεγόμενο Anschluss). Στην συνέχεια με το Σύμφωνο του Μονάχου (29 Σεπτεμβρίου 1938) ο Άγγλος πρωθυπουργός Arthur Neville Chamberlain και ο Γάλλος Édouard Daladier θα υποταχθούν στις ορέξεις του Χίτλερ. Οι Γερμανοί θα αποσπάσουν την Σουδητία, ενώ οι περισσότεροι Σλοβάκοι θα ταχθούν με τον Χίτλερ. Με την έγκριση του Χίτλερ και την πλειοψηφία των Σλοβάκων, δημιουργήθηκε η πρώτη Σλοβακική Δημοκρατία.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επανενωμένη Τσεχοσλοβακία υπέκυψε και αυτή στις γεωπολιτικές αναγκαιότητες. Η Κεντρικοανατολική Ευρώπη θα αποτελούσε το buffer zone του Στάλιν. Με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 1948, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας κατέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και η χώρα ανακηρύχθηκε λαϊκή δημοκρατία μετά την ενεργοποίηση του Συντάγματος της 9ης Μαΐου. Το παραδοσιακό όνομα Československá republika (Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας) άλλαξε στις 11 Ιουλίου του 1960 μετά την εφαρμογή του Συντάγματος του 1960.

Με την πτώση του Κομμουνισμού το 1989 με την λεγόμενη «Βελούδινη Επανάσταση» (λόγω της μη ύπαρξης θυμάτων) και την διενέργεια ελεύθερων εκλογών, η Τσεχία θα διαχωριστεί από την Σλοβακία (το λεγόμενο «βελούδινο διαζύγιο»).

Στην πρώτη φωτογραφία, από αριστερά προς δεξιά: Τσάμπερλεν, Νταλαντιέ, Χίτλερ, Μουσολίνι και Τσιάνο φωτογραφίζονται πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου, η οποία απέδωσε την Σουδητία στην Γερμανία. Στον χάρτη εικονίζεται ο διαμελισμός της Τσεχοσλοβακίας.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023