19/04/2024

Πώς η Ελλάδα θα αναβαθμίσει την θέση της

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

Ιστορικός- Διεθνολόγος

 

 

Η Ελληνική Ιστορία έχει τόσες σπουδαίες προσωπικότητες που είτε με το πνευματικό έργο τους είτε με την προσωπικότητά τους είτε με την πολιτική τους ενέπνευσαν τη σημερινή Διεθνή Κοινότητα. Ο Θουκυδίδης διδάσκεται ακόμα και σήμερα σε όλες τις στρατιωτικές σχολές του σύγχρονου κόσμου και αποτελεί – τόσους αιώνες μετά- την πυξίδα στρατηγικής σκέψης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτέλεσε μία πολιτική προσωπικότητα που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη Διεθνή Σκηνή, καθώς είχε βαθειά γνώση της Νομικής Επιστήμης (όχι μόνο γιατί ήταν δικηγόρος, αλλά ήξερε να σκέφτεται νομικά. Οι δικηγόροι θα καταλάβουν τι εννοώ).

Την Επιστήμη της Ιστορίας αλίμονο αν την αντιμετωπίζουμε ως μία στατική επιστήμη, ερμηνεύοντας μόνο το παρελθόν.

Αυτήν την στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε κάτι πολύ σπουδαίο που θεωρώ ότι όχι μόνο θα αναβαθμίσει την Εξωτερική Πολιτική της, αλλά και τη διπλωματική θέση της. Και τι πρέπει να κάνει;

Με βάση το έργο των σπουδαίων ανδρών της, όλες αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, ενέργειες και πνευματικές σκέψεις τους που έχουν, ως αποδεικνύεται μία διαχρονικότητα, να τις εισάγει (φυσικά στη βάση συγκεκριμένων διαφοροποιήσεων, εναρμονισμένων στη σημερινή Παγκόσμια Κοινωνία) σε σχεδιασμούς για τη σημερινή Ευρώπη, τη σημερινή Στρατηγική και Πολιτική Σκέψη, τη σημερινή Οικονομία, χρηματοδοτώντας το ΥπΕξ μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το ΥπΕθΑ έδρες σε όλες τις Ενώσεις και τους Διεθνείς Οργανισμούς (δεν λέω σε Πανεπιστήμια που ήδη υφίστανται, αλλά σε Πολιτικά και Οικονομικά Όργανα)

Η επένδυση αυτή που δεν αποτελεί μόνο μία εθνική επένδυση, αλλά μία οικουμενική επένδυση, αυτομάτως αναβαθμίζει την Ελλάδα στο πολιτικό στερέωμα. Πλέον, η χώρα μας είναι πιο έτοιμη από ποτέ να δημιουργήσει την «Ιστορική Διπλωματία» της, καθώς είναι ένα κράτος με αναμφισβήτητο κύρος και έχει μία ομογένεια με καταλυτικό ρόλο στα κράτη, όπου αναπτύσσεται.

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024