25/04/2024

Σκληρό παιχνίδι στο Σότσι με τυράκι στα πόδια του Ερντογάν τον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Στο θέρετρο του Σότσι στη νότια Ρωσία, υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η συνάντηση των δύο προέδρων διήρκεσε δύο ώρες και 45 λεπτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τον Καύκασο, ενώ δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και η αγορά μιας νέας παρτίδας ρωσικών S-400 καθώς ο Ερντογάν σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει πει ότι η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει και σε νέα αγορά.

«Οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα», είπε ο Ερντογάν ευχαριστώντας τον Πούτιν στην έναρξη των συνομιλιών, αποδεικνύοντας πως είχε επενδύσει πολλά στη σημερινή συνάντηση.

Όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις δημόσιες δηλώσεις των δυο προέδρων στη μεγάλης διάρκειας συνάντηση παίχτηκε σκληρό παιχνίδι. Το τυράκι που έριξε στα πόδια του Ερντογάν ο Πούτιν ήταν η προστασία της Τουρκίας από την κρίση φυσικού αερίου που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτεΡα τον Ερντογάν και τον βοηθάει να το παρουσιάσει στο εσωτερικό του προκειμένου να δείξει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Ευρώπη.

Το δεύτερο τυράκι στη φάκα είναι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών και γεγονός πως το διμερές εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες τη φετινή χρονιά.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS o Ερντογάν αποκάλυψε πως σε ένα περίπου χρόνο ανοίγει ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου.

Και τώρα περνάμε στα δύσκολα της συζήτησης, Λιβύη, Συρία και Καύκασο όπου η Ρωσία θέλει να έχει το πάνω χέρι. Η ειρήνη στη Συρία εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Να θυμίσουμε εδώ πως πρόσφατα ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ βρέθηκε στη Μόσχα για να ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα του.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στη Λιβύη όπου η Μόσχα φαίνεται πως δεν υποστηρίζει τις κινήσεις της Τουρκίας αλλά και στον Καύκασο. Ίσως γι΄αυτό ο Πούτιν μειδιάζοντας μίλησε για συμβιβασμούς. « Οι διαπραγματεύσεις είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά τελειώνουν με θετικό αποτέλεσμα. Οι υπηρεσίες μας έχουν μάθει να βρίσκουν επωφελείς συμβιβασμούς και για τις δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο ζήτημα που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο έχει συζητηθεί είναι αυτό της Ουκρανίας καθώς η ρωσική πλευρά δεν βλέπει με καλό μάτι τις στενές επαφές του Ερντογάν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Επίσης, ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Αλεξάντερ Ντούγκιν «Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος». Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις ευσταθούν καθώς παρουσιάζονται από την τουρκική ιστοσελίδα «Κίπρις ποστασί». Επίσης είναι μια κίνηση που με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται να έκανε ο Πούτιν καθώς θα οδηγούσε σε αλλαγή ισορροπίων στην περιοχή και στο τέλος δεν θα ωφελούσε ούτε τα ρωσικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Πάντως φεύγοντας ο Πούτιν ξεπροβόδισε χαρούμενος τον Ερντογάν (το βλέπουμε και στη κεντρική φωτογραφία την οποία δημοσίευσε ο Ερντογάν στο λογαριασμό του στο twitter) «Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας. Ήταν πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική. Θα βρισκόμαστε σε επικοινωνία» σημείωσε o Ρώσος πρόεδρος. Προφανώς περιμένει να τσιμπήσει τα τυράκια και να πέσει στη ρωσική φάκα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024