24/04/2024

Είναι ο Χασάν Νασράλα ο νέος Σουλεϊμανί;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

Ο Χασάν Νασράλα σήμερα αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Χεζμπολάχ και βρίσκεται πίσω από κάθε της στρατιωτική ενέργεια. Η καριέρα του θα μπορούσαμε να πούμε ότι  είναι παρόμοια μ’ αυτήν του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο λόγος που καταλήγω στη συγκεκριμένη εκτίμηση είναι διότι η Χεζμπολάχ δεν έχει ηττηθεί σε πόλεμο  από το 1992, από τη χρονιά δηλαδή  που ανέλαβε διοικητής της οργάνωσης ο Νασράλα.

Ο ίδιος έγινε πανίσχυρη προσωπικότητα στο εσωτερικό της χώρας του το 2008, όταν κατέλαβε μεγάλο μέρος της Βηρυτού ύστερα από συγκρούσεις με το Λιβανέζικο στρατό. Αιτία των συγκρούσεων αυτών  ήταν τα μέτρα  που έλαβε η κυβέρνηση του Λιβάνου κατά των Μέσων Ενημέρωσης που στήριζαν την Χεζμπολάχ.

Από μικρός ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος, παρότι δεν είχε τέτοια ερείσματα από την οικογένεια του. Έκανε τις θρησκευτικές του σπουδές στο Ιράκ. Ωστόσο, έπεσε θύμα των διωγμών του Σαντάμ  Χουσεΐν, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, αλλά κυρίως στην αρχή της, προχώρησε σε διωγμούς χιλιάδων σιιτών με πολλούς εξ αυτών να εκτελούνται . Οι διωγμοί τους οποίους έζησε από το καθεστώς του Σαντάμ  θεωρώ  ότι τον άλλαξαν  πολύ ως άνθρωπο  και γι΄αυτό έκανε σκοπό της ζωής του την προστασία του σιιτικού κόσμου από τους σουνίτες. 

Η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982 συνέβαλλε αποφασιστικά στο να συμμετάσχει στον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του, αλλά και να αναπτύξει μια έντονη αντι-ισραηλινή πολιτική. Αυτό ήταν που τον οδήγησε 10 χρόνια μετά στην ανάληψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και μάλιστα ύστερα από προσωπικό αίτημα του σημερινού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν,  Αγιατολάχ Χαμενεΐ.. Αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει ότι το Ιράν είχε από τότε ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ. Κατά την προσωπική μου άποψη, Χεσμπολάχ και Ιράν αποτελούν ίσως τους ισχυρότερους παίκτες στη περιοχή της Μέσης Ανατολής.  Ο βασικός  παράγοντας που ενώνει Νασράλα και Χαμενεΐ είναι το μίσος και των δυο για το Ισραήλ, του οποίου την ύπαρξη αρνούνται μέχρι σήμερα.  Την εκπαίδευση της Χεζμπολάχ είναι γνωστό ότι την είχε αναλάβει ο Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Νασράλα θεωρώ ότι έχει πάρει πολλές γνώσεις από τον Σουλεϊμανί και αυτό αποδεικνύεται και από την κατάσταση στο πεδίο της μάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ,  με την οργάνωση να μην έχει ηττηθεί από το Ισραήλ παρά τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού (με κορυφαία αυτή του 2006 στο Νότιο Λίβανο). Παράλληλα,  χάρη στη στενή συνεργασία με το Ιράν, η Χεζμπολάχ  έχει αναπτύξει  ένα πολύ ισχυρό πυραυλικό σύστημα διαθέτοντας πάνω από 100.000 ρουκέτες που αποτελούν καίρια απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό έχει κάνει τον Νασράλα  να είναι ιδιαίτερα εξαρτημένος από το Ιράν και για αυτό το λόγο άλλωστε έλαβε μέρος στον πόλεμο της Συρίας. Η Χεζμπολάχ συμμετείχε στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία, όχι από κάποια ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Άσαντ, αλλά κυρίως σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το Ιράν για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η δύναμη QUDS  προμήθευε με βαρύ οπλισμό την Χεζμπολάχ.

Το Ιράν πιστεύω ότι  θεωρεί σήμερα πως, έχοντας βαρύ οπλισμό η Χεζμπολάχ,  μπορεί να πάρει τη θέση των παλαιστινιακών οργανώσεων σε βάθος χρόνου και να αναλάβει κι αυτή τον αγώνα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Αυτό γιατί,  όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο,  οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις δεν είναι ενωμένες. Μεταξύ Χαμάς Φατάχ αλλά και Ισλαμικής Τζιχάντ υπάρχει μεγάλη εχθρότητα, καθώς η Χαμάς θεωρεί τον εαυτό της ως κύριο εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής. Κάτι που έχει προκαλέσει οργή στο Ιράν, που από το 2000 ασκεί μια προσπάθεια ενοποίησης των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων με σκοπό να δρουν ενωμένα κατά του Ισραήλ, κάτι που ως τώρα δεν έχει επιτευθεί. Άρα μήπως έχει έρθει ώρα ο Νασράλα να γίνει ο κύριος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Παλαιστίνης;

Πόντους στο Χασάν Νασράλα δίνει όπως προαναφέραμε κυρίως η συμμετοχή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο της Συρίας. Εκεί, η Χεζμπολάχ διακρίθηκε σε πολλές μάχες αρχικά στα σύνορα Συρίας Λιβάνου στις οποίες και επικράτησε. Μαχητές της οργάνωσης θα δούμε επίσης σε μάχες που έγιναν στη πόλη Χομς, αλλά και στο Χαλέπι, όπου οι μαχητές του Νασράλα ήταν άκρως αποτελεσματικοί τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις, όταν αυτές χρειάστηκαν.

Το μεγαλύτερο όφελος για τη Χεζμπολάχ όμως είναι ότι έχει κερδίσει κατά την άποψη μου και το σεβασμό της Ρωσίας και αυτό γιατί οι μαχητές της είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ. Η Χεζμπολάχ είναι μεν το πιο επίλεκτο τμήμα των πιστών προς τον Άσαντ δυνάμεων, αλλά δεν ανήκει στον Ασαντ, ούτε παίρνει διαταγές από τον Άσαντ. Η σιτική οργάνωση λοιπόν έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα στις μονάδες του ελεύθερου συριακού στρατού. Μάλιστα, κατά την επίθεση με drones και βολές πυροβολικού του τουρκικού στρατού,  η οποία διεξήχθη μετά την 27η Φεβρουαρίου όπου σκοτώθηκαν 33 Tούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 70, σε αυτή λοιπόν την επίθεση χτυπήθηκαν και θέσεις της Χεζμπολάχ στο Ιντλίμπ. Με αποτέλεσμα 10 περίπου μαχητές της οργάνωσης να σκοτωθούν.

Μάλιστα οι νεκροί μαχητές της Χεζμπολάχ  φαίνεται ότι ανήκαν στη Ταξιαρχία Μπακίρ, τις ειδικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ, η οποία έχει λάβει εκπαίδευση από  τη δύναμη Quds του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Προκλήσεις του Νασράλα για το μέλλον:

1) Η Χεζμπολάχ δεδομένου ότι δεν έχασε στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 για να στηρίξει αποτελεσματικά τόσο το Ιράν όσο και τη Παλαιστίνη, με δεδομένο επίσης ότι το Ιράν από τη στιγμή που σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί δεμπορεί να κάνει τις επιχειρήσεις που έκανε, θα πρέπει να τολμήσει περισσότερο,  τουλάχιστον εναντίον του Ισραήλ.

2) Μεγάλη πρόκληση αποτελούν για τη Χεζμπολάχ οι εξελίξεις στο Ιράκ, δεδομένου ότι ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Μουκτάντα αλ Σαντρ είναι τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά των ΗΠΑ , και να θυμίσω εδώ ότι η ΧεΖμπολάχ έχει παρακλάδι και στο Ιράκ που δρα με απευθείας εντολές από τη Τεχεράνη, άρα έχει ενδιαφέρον πως θα διατηρήσει ο Νασράλα τις δυνάμεις του στην Ιρακινή επικράτεια

3) Τέλος, στο Ιντλίμπ είναι άκρως ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού αλλά και των drones σε περίπτωση που γενικευτούν οι συγκρούσεις στη πόλη. Εδώ, ο Νασράλα θα πρέπει να δείξει τις διπλωματικές του ικανότητες και να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν γιατί το αν θα επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ  αυτό θα αποφασιστεί από τη Ρωσία και μόνο . Τον Φεβρουάριο –Μάρτιο 2020 δεν υπήρχε αυτή η ζώνη ασφάλειας.

πηγές:

https://www.cfr.org/backgrounder/profile-hassan-nasrallah

https://www.jewishvirtuallibrary.org/hassan-nasrallah

https://www.aljazeera.com/news/2006/4/10/profile-sayed-hassan-nasrallah

https://web.archive.org/web/20060715152615/http://www.islamonline.net/English/Views/2004/03/article01.shtml

https://www.lawfareblog.com/palestinian-islamic-jihads-balancing-act

https://iranprimer.usip.org/blog/2018/jul/09/iran-hamas-and-palestinian-islamic-jihad

https://www.syriahr.com/en/156166/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_d4R7RZxCp5tyw65x9on_2TyqLFJL8KufnpCD9KvI1QE-1633187867-0-gqNtZGzNAeWjcnBszQi9

https://eurasiantimes.com/israel-impressed-how-turkish-army-crushed-hezbollah-in-idlib-syria/

https://www.longwarjournal.org/archives/2020/02/hezbollah-and-i.php

 

 

Διαβάστε επίσης: Ποιο το μέλλον στις σχέσεις Μόσχας Χεζμπολάχ 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024