06/10/2024

Καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα προκαλούν τα παιχνίδια της Τουρκίας με Ρωσία και Ουκρανία

Επιτρέποντας το παράνομο εμπόριο προς τις κατεχόμενες από την Ρωσία περιοχές της Αμπχαζίας και της Κριμαίας, η Τουρκία υπονομεύει «τόσο την δική της αξιοπιστία, όσο και την ασφάλεια των εμπορικών της εταίρων» αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Middle East Institute.

Στην έκθεση που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής Yörük Işık, αναφέρεται η επίσημη τουρκική πολιτική η οποία σε λεκτικό επίπεδο  συνεχίζει να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, προκαλώντας μάλιστα την έντονη ρωσική αντίδραση, καθώς η Μόσχα κατέχει την Κριμαία.

Όμως, όπως αναφέρει ο Işık, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως δείχνουν.

Υπάρχουν τρία πλοία ιδιοκτησίας της SYRIAMAR, δηλαδή της κυβερνητικής συριακής ναυτιλιακής εταιρείας (όπου μάλιστα τελούν υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων), τα οποία επιχειρούν σχεδόν αποκλειστικά από τουρκικά λιμάνια. Από αυτά μεταφέρουν οικοδομικά υλικά σε λιμάνια της Κριμαίας ή σε άλλα λιμάνια με τελικό προορισμό την Αμπχαζία (την αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή που ελέγχεται από την Ρωσία). Από εκεί τα πλοία  φορτώνουν σιτηρά ή σκραπ μέταλα και επιστρέφουν στην Τουρκία.

«Παρότι το τουρκικό Ναυτικό Επιμελητήριο έχει εκδώσει μια ξεκάθαρη ντιρεκτίβα, σύμφωνα με την οποία κανένα πλοίο δεν μπορεί να αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό τα κατεχόμενα λιμάνια ή να επιστρέψει από αυτά, υπάρχει μια συλλογική στάση αυτή να αγνοείται, την ώρα που και η τουρκική κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να την εφαρμόσει, παρά τις υποσχέσεις προς Ουκρανία και Γεωργία», τονίζει ο Işık,

Η χρήση συριακών καραβιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως «περίεργη». Όπως αναφέρει η ανάλυση, η κρατική SYRIAMAR κερδίζει χρήματα από το λαθρεμπόριο μέσω τουρκικών λιμανιών, την ώρα που ο συριακός στρατός επιτίθεται στους αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το εμπόριο μέσω Τουρκίας να υποστηρίζει έναν στρατό με τον οποίο, έμμεσα, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο», προσθέτει στην ανάλυση του ο Işık.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί να συσφίξει τις αμυντικές σχέσεις της με την Ουκρανία, μέσω των πωλήσεων drones ή ακόμα αγοράζοντας μαχητικά αεροπλάνα από το Κίεβο, η Άγκυρα παραμένει ως ένας μεσάζοντας στο λαθρεμπόριο στην Κριμαία.

«Επιτρέποντας το λαθρεμπόριο, η Τουρκία υπονομεύει τόσο την αξιοπιστία της, όσο και την ασφάλεια των εμπορικών της εταίρων. Η αποστολή αγαθών όχι μόνο συνδέει τις κατεχόμενες περιοχές με τη Ρωσία, αλλά παράλληλα τους παρέχει και σκληρό συνάλλαγμα έξω από τα πλαίσια του διεθνούς τραπεζικού συστήματος».

Αυτή η «κοντόφθαλμη»   τακτική θα έχει κόστος για την Τουρκία. Παρότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να αποφέρει κέρδη σε κάποιες τουρκικές εταιρείες, μακροπρόθεσμα ενισχύει τόσο την ρωσική στρατιωτική παρουσία στις κατεχόμενες περιοχές, όσο και το γενικότερο στρατιωτικό αποτύπωμα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, η Μόσχα ήδη έχει αναπτύξει πυραύλους οι οποίοι μπορούν να πλήξουν πλοία σε όλη την περιοχή της κεντρικής Μαύρης Θάλασσας.

«Ενώ μοιάζει απίθανο η Ρωσία να επιστρέψει στα παλιά της σύνορα», σύμφωνα με την ανάλυση, η κατοχή της Μόσχας σε αυτές τις περιοχές θα είναι μόνιμη και θα αλλάξει τις στρατιωτικές και εμπορικές ισορροπίες στη Μαύρη Θάλασσα για δεκαετίες.

«Και η χώρα που θα χάσει τα περισσότερα από αυτό, θα είναι η Τουρκία», σύμφωνα με την ανάλυση του  Işık.

Ολόκληρη την ανάλυση μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024