24/04/2024

Κένεθ ΜακΚένζι: Αναλύοντας τον Αμερικανό στρατηγό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

 

Ο στρατηγός Κένεθ Μακ Κένζι σήμερα είναι διοικητής της Centcom, μια πολύ υψηλή θέση από την οποία ο Μακ Κένζι κλήθηκε να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αλλά, όπως φαίνεται, και στο μέλλον θα είναι αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις. Την  περίοδο 2004-2006 ως διοικητής της 22MEU (Marine Expeditionary Unit) υπηρέτησε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο ανδρείας.

Η κύρια επιτυχία του έλαβε χώρα στη Συρία και δεν είναι άλλη από την εξόντωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπάκρ Αλ Μπαγκντάντι. Η  επιχείρηση αυτή αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κρατών, καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες συνεργάστηκαν υποδειγματικά με τον διοικητή της Centcom Κένεθ Μακ Κένζι, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Πιο αναλυτικά, να θυμίσω ότι ο Αμπού Μπάκρ Αλ Μπαγκντάντι είχε το κρησφύγετο του στο Ιντλίμπ, άρα  θεωρώ ότι η Τουρκία συνεργάστηκε στενά με τον Μακ Κένζι καθώς φαίνεται ότι αυτή παρέδωσε το κρησφύγετο του αρχιτρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους στους Αμερικανούς. Ενώ και η Ρωσία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ στη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς άνοιξε τον εναέριο χώρο της Συρίας, ώστε να διεξαχθεί η επιχείρηση. Η επιτυχία αυτή της Combined Joint Task Force, υπό την επίβλεψη του Μακ Κένζι, συνέβαλλε αποφασιστικά στην αποκατάσταση του κύρους των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση της μικρής δύναμης του αμερικανικού στρατού από τα σύνορα Συρίας –Τουρκίας, η οποία οδήγησε στην διεξαγωγή από το τουρκικό στρατό της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης.

Ως διοικητής της Centcom διέταξε την αεροπορική επιδρομή της Combined Joint Task Force τον Ιανουάριο του 2020,η οποία εξόντωσε τον Κασέμ Σουλεϊμανί,  συνεργαζόμενος πολύ στενά με τη CIA . Αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία του Μακ Κένζι που συνοδεύεται όμως με  μια εξαιρετική αβεβαιότητα.

Πιο  συγκεκριμένα:

1) Πώς θα εξελιχθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους;
2) Έχει τα μέσα να αμυνθεί σε ενδεχόμενη επίθεση τόσο του Ιρακινού στρατού όσο  και φιλό – Ιρανικών πολιτοφυλακών;

Τα ερωτήματα γίνονται εύλογα εάν αναλογιστούμε και κάποια γεγονότα. Ειδικότερα, να μην ξεχνάμε ότι στις 8 Ιανουαρίου 2020 λίγες μέρες μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί  έγινε η πυραυλική επίθεση από τη δύναμη Quds κατά της βάσης Αλ Άσαντ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 111 Αμερικανοί στρατιώτες. Στη βάση δεν υπήρχαν τα μέσα για την αναχαίτιση πυραύλων, κι έτσι  όλοι οι πύραυλοι που ζύγιζαν 1.000 κιλά πέτυχαν το στόχο τους. Επομένως, η βάση Αλ Άσαντ έχει δυνατότητες να αμυνθεί σε μελλοντική πυραυλική επίθεση;

Οι Αμερικανοί θα αφήσουν στο Ιράκ 600 πεζοναύτες για τη προστασία της αμερικανικής πρεσβείας . Ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει τους πεζοναύτες του σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση;  Όλα αυτά τα ερωτήματα τα θέτω γιατί είδα ό,τι συνέβη στο Αφγανιστάν.

Ο Κένεθ Μακ Κένζι είχε ως αποστολή, μετά την αποχώρηση της Resolute Support Mission, τρία  πράγματα:

1) Την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβεία στη Καμπούλ

2)Τη διατήρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ

3) Και την αποτελεσματική υποστήριξη του αφγανικού στρατού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έκανε από τη 1η Μάιου μέχρι τις αρχές Αυγούστου  δεν κατάφερε να ανακόψει την προέλαση των ταλιμπάν. Το ερώτημα είναι αν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ευθύνεται μόνο αυτός. Σε καμία περίπτωση. Ευθύνεται ο εκάστοτε πρόεδρος και, στην προκειμένη περίπτωση ο Μπάιντεν, που αποφάσισε να τον διορίσει αρχιστράτηγο, παρακούοντας τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Μακ Κένζι δυστυχώς δε μπόρεσε να υπολογίσει τη μαχητικότητα του αφγανικού στρατού. Επίσης, θεωρώ μεγάλο λάθος το γεγονός ότι δεν πίεσε τον Αμερικανό πρόεδρο με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία να υπερασπιστεί την αφγανική πρωτεύουσα. Μπορούσε σίγουρα να την υπερασπιστεί.

Παρ’όλα αυτά πρέπει να πω και τα θετικά του.  Ήταν ο επικεφαλής της εκκένωσης που είδαμε να διεξάγεται από τη RSM 15-30 Αυγούστου 2021, όπου χάρη στην ορθή στρατηγική του σώθηκαν 150.000 άνθρωποι. Με βάση τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συγκεκριμένη επιχείρηση, αυτό αποτελεί πραγματικά άθλο. Μελανό βέβαια σημείο το γεγονός της απώλειας των 13 πεζοναυτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου, καθώς και ο θάνατος 10 αμάχων σε επιδρομή του αμερικανικού τμήματος της RSM στην ευρύτερη περιοχή της Καμπούλ. Απώλεια που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αιτιολογηθεί, καθώς είναι σαφής η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν η RSM μετά την επίθεση της 26ης Αυγούστου.

Συμπερασματικά, θεωρώ τον Μακ Κένζι ένα στρατηγό που πέτυχε έναν άθλο δρώντας με μεγάλη ψυχραιμία κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αλλά και αναποτελεσματικό στο να βοηθήσει επαρκώς ένα συμμαχικό στρατό, κάτι που είδαμε στη περίπτωση του αφγανικού στρατού. Οι προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Με πιο σημαντική πρόκληση το Ιράκ διότι η Combined Joint Task Force αποσύρεται μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκληση για το Μάκ Κένζι είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Ιράκ.

 

 

Πηγές: 

https://www.kathimerini.gr/1049088/gallery/epikairothta/kosmos/ntonalnt-tramp-o-arxhgos-toy-islamikoy-kratoys-ampoy-mpakr-al-mpagkntanti-einai-nekros?fbclid=IwAR1YGgyDiqn7TOBz2QlJFYSv-kZ6jHwwQBf5lH7V-zQ9eW0TEoQI3rQ4oZI

https://www.breitbart.com/politics/2019/10/27/bernie-sanders-acknowledges-kurds-other-u-s-allies-after-al-baghdadi-raid-not-u-s-forces-trump/

https://www.cbsnews.com/news/iran-missle-strike-al-asad-airbase-60-minutes-2021-02-28/

https://edition.cnn.com/2020/01/13/middleeast/iran-strike-al-asad-base-iraq-exclusive-intl/index.html

https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2681883/pentagon-press-secretary-john-f-kirby-holds-a-press-briefing/

https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2683654/pentagon-press-secretary-john-f-kirby-holds-a-press-briefing/

https://www.theguardian.com/world/2020/jan/07/trump-iran-suleimani-threats-retaliation

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024