Το στοίχημα του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές
της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος
Πριν δύο εβδομάδες, είχα κάνει μία ανάρτηση περί πατριωτικής δεξιάς στη Γαλλία, κι αν μπορεί να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα.
Σήμερα, επανερχόμαστε στη Γαλλία, όπου την πατριωτική δεξιά την εκπροσωπεί ο Γάλλο-Εβραίος Ζεμούρ. Σε άρθρο που διάβαζα πριν 2 μέρες στον ισραηλινό ιστότοπο The Jerusalem Post, υπήρχε ιδιαίτερη αναφορά για τον Γάλλο δημοσιογράφο που προτίθεται, αν μπορέσει να παρακάμψει κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα, να κατέλθει στις προσεχείς, γαλλικές εκλογές. Και μάλιστα σε αυτό που πρέπει να δώσουμε, θεωρώ, μεγάλη σημασία, είναι αυτό που ανέφερε και το άρθρο, στη λέξη “Ευρωσκεπτικισμός”. Ο Ζεμούρ είναι ευρωσκεπτικιστής, όπως επίσης πολλοί ανερχόμενοι, πολιτικοί σχηματισμοί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Και να αρχίσουμε από τα προφανή, ότι προσωπικά είμαι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μπορεί επί μία δεκαετία, όντως ως κράτος να βιώσαμε δύσκολα την οικονομική κρίση, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ενωσιακός Θεσμός ήταν ανέτοιμος σε επίπεδο θεσμικών μηχανισμών να αντιμετωπίσει μία οικονομική κρίση (που φάνηκε όχι μόνο ως προς το θέμα Ελλάδα, αλλά και ως προς την Ισπανία και την Πορτογαλία). Μπορεί οι βασικοί, κοινωνικοί τομείς μας να δέχθηκαν πιέσεις, ωστόσο αν δεν ήμασταν μέλη του ενωσιακού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις από μία διεθνή κρίση θα ήταν ολέθριες για τα εθνικά συμφέροντά μας και την επιβίωσή μας.
Η Ευρωπαϊκη Ένωση πρέπει να υφίσταται.
Και ερχόμαστε στο θέμα των γαλλικών, προεδρικών εκλογών. Είναι σίγουρο, ότι ο Μακρόν από τώρα και μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, την 1η Γενάρη θα κάνει ένα μαραθώνιο που θα τον χρησιμοποιήσει ως εχέγγυο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές την Άνοιξη του 2022. Και αυτός ο μαραθώνιος θα έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό της εμπιστοσύνης των κρατών – μελών στο ενωσιακό οικοδόμημα.
Και να πούμε και κάτι, που σίγουρα απογοητεύει το αμερικανικό blog, που σίγουρα δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ένωσης, όμως αν η Ένωση είχε ευρωστρατό, δηλαδή – κατ’ουσίαν – ενιαία πολιτική στα ζητήματα ασφάλειας (κι όχι συγκλίνουσα πολιτική, όπως γίνεται μέσω της ΚΕΠΠΑ), ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ, είναι σίγουρο ότι θα είχε και ενιαίο Σύνταγμα. Δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν θα ήταν απλά μία πρόθεση.
Φυσικά με αυτά που γράφω ούτε τετραγωνίζω τον κύκλο, ούτε αναφέρω κάτι άγνωστο, όπως επίσης και η θέση και η στάση των ΗΠΑ είναι ένα αγκάθι.
Ομως, ο Μακρόν, για να κερδίσει τις εσωτερικές εκλογές, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τον ευρωσκεπτικισμό, που είναι μία ιδεολογία η οποία από το 2015 και μετά επισκιάζει το ενωσιακό οικοδόμημα με κύριο ζήτημα τη μετανάστευση.
Θα πούνε κάποιοι, ότι πιο εύκολο είναι να αλλάξει την πολιτική της μετανάστευσης από το να έρθει σε ευθεία σύγκρουση για τον ευρωστρατό με την Αμερική.
Η Αμερική έκανε το λάθος με την AUKUS, που παρόλο που ως φαίνεται τα πυρηνικά Υ/Β για την Αυστραλία θα μείνουν ακόμα στο χαρτί, ωστόσο είναι ένα στοιχείο που εκ των πραγμάτων ακόμα θέτει τις ΗΠΑ υπόλογες απέναντι στο ενωσιακό περιβάλλον, και κυρίως στη Γαλλία.
Οι ΗΠΑ, στη βάση όπως χειρίζονται τη δεδομένη περίοδο (από Σεπτέμβρη και εντεύθεν) τα ζητήματα στη ΝΑ Μεσόγειο, δείχνουν να δίνουν το προβάδισμα των χειρισμών στη Γαλλία, για να “εξιλεωθούν”. Όμως το πώς θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται, τώρα που θα έρθει η ExxonMobil στα κυπριακά οικόπεδα, και αν αλλάξουν ρότα χειρισμών απέναντι στη γαλλική πολιτική που διαμορφώνεται στη ΝΑ Μεσόγειο, θα είναι ένα πρώτο crash test για το πόσο επιθετικά ο Μακρόν θα παίξει το ζήτημα του ευρωστρατού, σημαντικό στοιχείο για το θεσμικό επαναπροσδιορισμό του ενωσιακού περιβάλλοντος… Γιατί όπως είπαμε το θέμα Ένωση και εμπιστοσύνη των κρατών – μελών σε αυτήν, είναι ένα προσωπικό στοίχημα του Γάλλου Προέδρου, που του ανοίγει το δρόμο για τη Γαλλική Προεδρία (με πολλή άνεση).
Και ο Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει να κερδίσει τις γαλλικές, προεδρικές εκλογές.
*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)