19/03/2024

Πώς αναπλάθουν τη διεθνή ασφάλεια οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Γράφει ο Βαγγέλης Θάνος
Δημοσιογράφος 

 

Η εποχή της πράσινης ενέργειας έχει έρθει και οι χώρες έχουν αντιληφθεί πως για περιοριστεί το ανθρακικό αποτύπωμα στον πλανήτη είναι άμεση ανάγκη να στραφεί η παραγωγή ενέργειας στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το περιβάλλον και την ενέργεια, αναμένεται να επηρεάσει ακόμα και τις διεθνείς σχέσεις.

Η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Το διεθνές σκηνικό αναμένεται να γίνει πιο σταθερό με λιγότερες εντάσεις και προώθηση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης. Αυτό θα οφείλεται στο γεγονός πως οι χώρες πλέον θα είναι λιγότερο εξαρτημένες από ορυκτά καύσιμα τις εισαγωγές ενέργειας.

 

Ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αφορά και την Ελλάδα, η ενεργειακή πολιτική έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν μήλον της Έριδος , με την Τουρκία να είναι μόνιμος διεκδικητής της ενεργειακής πίτας.

Ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα , αποτελούμενο σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ θα οδηγούσε σε εκτόνωση της έντασης. Επιπλέον είναι πολύ πιθανό να βοηθούσε και στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε γειτονικές χώρες στα πλαίσια της ενεργειακής συνεργασίας.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου με την ηλεκτρική διασύνδεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Γενικότερα, η χώρα μας εφαρμόζει μια εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική καθώς έχει στα σκαριά συνεργασίες με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Γίνεται πλέον αντιληπτό από όλους πως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και σε ΑΠΕ είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σχεδόν όλο το φάσμα μιας χώρας. Τα οφέλη που θα αποφέρουν βρίσκονται σε ένα μεγάλο φάσμα, από το περιβάλλον και την ενέργεια, μέχρι την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023