Ο Ερντογάν επαναπροσεγγίζει το Ισραήλ
της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος
Ως φαίνεται, η συνάντηση Μπένετ με Ερντογάν βρίσκεται προ των πυλών. Ήταν φυσικό μετά από έναν ιδεολογικό εχθρό, ο Τούρκος Πρόεδρος να κάνει άνοιγμα στο Ισραήλ που οι διπλωματικές τους σχέσεις έπαψαν να υφίστανται από το 2016. Ωστόσο, υφίσταται αρκετός δρόμος ανάμεσα στα δύο κράτη, να κάνουν την υπέρβαση και να επανατοποθετήσουν τις σχέσεις τους στα επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών.
Φυσικά, όλα εξαρτώνται από 3 παράγοντες:
α. τον τρόπο που θα κινηθεί το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα (χθες άρχισαν οι διαβουλεύσεις στη Βιέννη),
β. τις κινήσεις της Γαλλίας στη ΝΑ Μεσόγειο και
γ. τα αντικρουόμενα συμφέροντα Ισραηλινών και Τούρκων οικονομικής, κυρίως, φύσης στην Υποσαχάρια Αφρική.
Εννοείται ότι η Χαμάς είναι από μόνη της ένα ζήτημα όχι μόνο ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, αλλά και ανάμεσα στους Παλαιστινίους. Και ας μην ξεχνάμε ότι η μία συνιστώσα στο κυβερνόν κόμμα του Ισραήλ φέρει παλαιστινιακό πρόσημο.
Επίσης, σήμερα ο ΥπΕξ του Ισραήλ, Λάπιντ συναντάται στα Ηλύσια Πεδία με το Γάλλο Πρόεδρο (μετά από πρόσκληση του Μακρόν), προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο.
Στις Διεθνείς Σχέσεις όλα φυσικά είναι ρευστά και όλα είναι δυνατά, ωστόσο αν στη θέση του Ερντογάν ήταν κάποιος άλλος Τούρκος Πρόεδρος, ενδεχομένως να υφίστατο από μέρους μας ανησυχία. Αυτήν την στιγμή, ο Ερντογάν προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της δεκαετούς προκλητικής (και άκρως ισλαμιστικής) πολιτικής του. Έχει πολύ δρόμο για να μπορέσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των χωρών της περιοχής του και φυσικά οι αμυντικές συνεργασίες Ελλάδας με κράτη – κλειδιά της περιοχής, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Ενδεχομένως και κάποιες συνεργασίες με το ισραηλινό κράτος που έδειχναν οικονομικά ασύμφορες για εμάς, για κάτι τέτοιες ώρες το διπλωματικό σκέλος από μία τέτοια συνεργασία εξισορροπεί καταστάσεις ή ακόμα (και ως φαίνεται) να διαμορφώνει επωφελή αποτελέσματα για εμάς.
*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)