25/04/2024

Ahmad Massoud: Πώς ο γιός του ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας μετατρέπεται σε πονοκέφαλο  για τους Ταλιμπάν

The check point in the Panjshir valley. The cult of the most formidable mujaheddin Ahmed Shah Massoud.- 29 October 2010, 07:11

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

 

Ο Αχμάντ Μασούντ, γιός του ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας ο οποίος δολοφονήθηκε 2 μέρες πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, είναι ο ηγέτης της αντίστασης στο Παντζίρ και αποτελεί ένα μεγάλο φόβητρο για τους Ταλιμπάν. Ο Μασούντ ο νεότερος πρέπει να πούμε  ότι δεν έχει την επιρροή του πατέρα του. Παρόλα αυτά, κατάφερε στα μέσα Αυγούστου να συγκεντρώσει 7.000 μαχητές από τις νόμιμες αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.  Σήμερα βρίσκεται στο Παντζίρ και σε άλλες περιοχές, αποφασισμένος να μην υποταχθεί ποτέ στους Ταλιμπάν.

Όπως και ο πατέρας του, έτσι και ο Μασούντ ο νεότερος έζησε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες. Γεννήθηκε το 1989 και  πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Παντζίρ,  χωρίς βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και νερό. Εκείνη την περίοδο,  η Βόρεια Συμμαχία μαχόταν με σθένος κατά των Ταλιμπάν και κατάφερε να κρατήσει ελεύθερη τη συγκεκριμένη κοιλάδα. Από μικρός είχε αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθούσε: θα συνέχιζε το δρόμο του πατέρα του.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να ανησυχεί τους Ταλιμπάν, ειδικά τώρα που ο Μασούντ βρίσκεται στην  επιφάνεια, είναι το θέμα της γλώσσας. Ο Μασούντ τελείωσε το γυμνάσιο στο Ιράν συνεπώς  μιλάει πολύ καλά περσικά, καθώς και τις περσικές διαλέκτους που μιλιούνται στο Αφγανιστάν όπως τα Νταρί και τα Φαρσί με αποτέλεσμα αυτό να τον φέρνει εθνολογικά και γλωσσικά αρκετά  κοντά στο Ιράν.

 Από την άλλη μεριά,  η παρουσία του Ασράφ Γκαανί στην ηγεσία της δύναμης Quds στο Ιράν, κάνει κακό στην Τεχεράνη. Ο πρόεδρος Ραϊσί  θα πρέπει να κατανοήσει ότι η αξιοπιστία του Ιράν έχει πληγεί κατά πολύ,  καθώς η Τεχεράνη και οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν τους σιιτές του Αφγανιστάν που μιλάνε κυρίως ιρανικές διαλέκτους. Γιατί δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κύριος λόγος επιρροής του Ιράν στη Κεντρική Ασία είναι το γλωσσικό και εθνολογικό ζήτημα. Πάντως πρέπει να πούμε εδώ ότι ο Μασούντ έχει καταφέρει να αποκτήσει το δυναμισμό και την αυτοπεποίθηση του πατέρα του.

Photo of Ahmad Massoud, Son of Ahmad Shah Massoud- 30 July 2019

 

 

Αυτό κατά την γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί ο Μασούντ να πολεμάει μόνος του χωρίς βοήθειας  από το εξωτερικό αλλά η αυτοπεποίθηση του και η κληρονομία του πατέρα του  έχουν ως αποτέλεσμα να έχει πιστούς οπαδούς σε όλο το Αφγανιστάν. Ο λαός του Αφγανιστάν πλέον  βλέπει στο Μασούντ  ως τον  τελευταίο θύλακα αντίστασης απέναντι στον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι ο Μασούντ ετοίμαζε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν ήδη από το 2019, καθώς έβλεπε το πόσο είχαν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν. Μάλιστα, είχε προειδοποιήσει ήδη από τότε, ότι μια αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν θα είχε ως αποτέλεσμα την  ταχεία κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη,  αυτό δείχνει ότι ο Μασούντ έβλεπε και βλέπει αρκετά μακριά.

Εδώ πρέπει να πούμε βέβαια ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν τη περίοδο 1996-2001 με την αντίσταση  σήμερα το 2021. Μπορεί η αντίσταση και στις δυο περιπτώσεις να έχει επίκεντρο την επαρχία του Παντζίρ και φυσικά να έχει τους ίδιους στόχους, δηλαδή την συντριβή των Ταλιμπάν και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας,  ωστόσο η κυρία διαφορά είναι ότι τη περίοδο 1996-2001  είχε την υποστήριξη του Ιράν,  της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Αντίθετα, σήμερα, η αντίσταση στο Παντζίρ μέχρι στιγμής δεν έχει υποστήριξη από κανένα και από πουθενά. Πάντως στο πλευρό του Μασούντ βρίσκονται ως τώρα αρκετοί πολέμαρχοι,  μεταξύ αυτών και δυο άσπονδοι αντίπαλοι που είναι ο στρατηγός Άττα και ο στρατηγός Ντόστουμ . Συνεπώς , μια τεράστια πρόκληση εκτός της αντιμετώπισης των Ταλιμπάν, είναι και η ενότητα του εθνικού κινήματος αντίστασης. Πρέπει να τονιστεί ότι ως τώρα, αυτές τις 90 ημέρες που έχει ξεκινήσει η αντίσταση  στο Παντζίρ δεν έχουν αναφερθεί διαμάχες στο κίνημα κατά των Ταλιμπάν.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος  για τον Μασούντ  

Ο Μασούντ στο μέλλον θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις. Αρχικά, όπως έχει γίνει γνωστό ως τώρα,  η αντίσταση στο Παντζίρ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια δικιά της κυβέρνηση. Η πρώτη πρόκληση του Μασούντ είναι η κυβέρνηση αυτή να μείνει ενωμένη και να έχει μια στοιχειώδης διεθνή αναγνώριση.  H δεύτερη πρόκληση είναι να κρατήσει ενωμένο το κίνημα αντίστασης στο οποίο υπάρχουν πολλοί πολέμαρχοι με αντικρουόμενα συμφέροντα. Μόνο ενωμένη η αντίσταση μπορεί να έχει συμμαχίες και η χώρα με την οποία μπορεί να συμμαχήσει ο Μασούντ είναι το Τατζικιστάν και η Ινδία.  Ιδίως η Ινδία που έχει εξαιρετικά άσχημες σχέσεις τόσο με το Πακιστάν όσο και με τους Ταλιμπάν.

 

 

Πηγές: 

https://thediplomat.com/2021/09/ahmad-shah-massoud-an-afghan-napoleon/

https://www.teribon.ir/archives/254695/%da%af%d9%81%d8%aa-%d9%88-%da%af%d9%88-%d8%a8%d8%a7-%d9%81%d8%b1%d8%b2%d9%86%d8%af-%d8%a7%d8%ad%d9%85%d8%af%d8%b4%d8%a7%d9%87-%d9%85%d8%b3%d8%b9%d9%88%d8%af%d8%9b-%d8%b9%d9%85%d9%84%db%8c%d8%a7

https://www.trtworld.com/magazine/my-father-was-the-first-to-negotiate-with-the-taliban-26690

https://www.rfi.fr/en/asia-pacific/20190906-ahmad-massoud-son-slain-afghan-resistance-hero-joins-political-fray

https://www.straitstimes.com/world/middle-east/son-of-famed-afghan-commander-massoud-steps-into-spotlight

https://www.theguardian.com/world/2021/aug/22/taliban-seek-to-assert-control-around-kabul-airport-as-death-toll-rises

https://www.firstpost.com/world/nrf-says-60-percent-of-afghanistans-panjshir-still-under-control-ahmad-massoud-and-amrullah-saleh-alive-9950481.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024