23/04/2024

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο και τις δηλώσεις του περί εθνικισμού

screen shot από βίντεο με την επίσκεψη Πάπα

Η εκ του ασφαλούς προώθηση της δήθεν αλληλεγγύης

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

 

Ανέκαθεν το Βατικανό ήταν ενάντια στην έννοια του έθνους κράτους. Μην ξεχνάμε πως μέχρι και την συμφωνία της Βεστφαλίας, το δαχτυλίδι του Πάπα ήταν η επισφράγιση ανάληψης εξουσίας στέμματος από κάποιον αριστοκράτη/φεουδάρχη.

 

Η έννοια της παγκοσμιοποίησης δίχως σύνορα προφανώς και είναι επιθυμητή από το Βατικανό, αφού θα λειτουργήσει ως μόνη «Θεϊκή Εξουσία» έναντι όλων, όπως στο παρελθόν.Ο Εθνικισμός, τον οποίο στηλίτευσε ο Πάπας στις ομιλίες του,  ανάγει την ιδεολογία του Έθνους ως υπέρτατη αξία και, συνάμα με τη μορφή του κράτους, δίνει την κοσμική εξουσία στον πολίτη και όχι στον ρασοφόρο.

 

Η εμμονή στο μεταναστευτικό από την πλευρά του Πάπα, ο οποίος για δεύτερη φορά επισκέπτεται το νησί του Λέσβου, είναι μια πράξη διόλου ανιδιοτελής κι ας παρουσιάζεται διαφορετικά, αφού η εισροή εκατομμυρίων μουσουλμάνων λανθασμένα προσδιορίζεται ως πιθανή δεξαμενή κατήχησης. Δεν είναι κάτι καινούριο άλλωστε. Οι ιεραπόστολοι του Βατικανό έχουν πλούσιο ιστορικό σε αυτόν τον τομέα, αρκεί κάποιος να ανατρέξει την Ιστορία και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως και επειδή το παραπάνω είναι προσωπική τοποθέτηση, προφανώς, κρατώ από την επίσκεψη του Ποντίφικα τα εξής δεδομένα:

– ήρθε στην χώρα και αντί να επισκεφτεί θεσμους που θα είχαν ίσως και σημάδια συμβολικά για επικοινωνία (π.χ. Ιερά Σύνοδο) πήγε στη Λέσβο.

– ο Π/Θ της χωρας «απολογήθηκε» τρόπον τινά, λέγοντας πως ο Πάπας θα βρει καλύτερες τις συνθήκες στην Λέσβο, κάνοντας μια σύγκριση με την τελευταία του επίσκεψη το 2016. Όμως, η Ελλάδα, η οποία έχει σηκώσει το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένα βάρος που συνεχίζει να επωμίζεται, δεν θα έπρεπε να απολογείται, αλλά να απαιτεί από τη Δύση.  Υπόψη πως ο Πάπας δεν ακούγεται σε αυτά τα θέματα. Αντίθετα, πολλές ΜΚΟ της Δύσης, κάποιες και  κάτω από την ομπρέλα του Βατικανό, θα έκανα ό,τι μπορούσαν για να αποδείξουν ότι η Ελλάδα δεν φέρεται καλά στους μετανάστες.  

– η όλη εικόνα του Πάπα να επισκέπτεται την Λέσβο δείχνει δυο πράγματα:

Πρώτον, ότι όντως η Λέσβος είναι και επίσημα χώρος υποδοχής μεταναστών από οπουδήποτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερον ότι η Δύση και γενικά κάθε μεγαλόσχημος έχει “Λόγο” σε ό,τι κάνει η Ελλάδα για να διαφυλάξει τα σύνορα της.

– καλός ο λόγος περί λίκνου πολιτισμού στην ομιλία του για την Ελλάδα όμως επί του ουσιαστικού (όπως λ.χ. έμπρακτη στήριξη ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τον πολιτισμικό χαρακτήρα της), ούτε κουβέντα (ας μη λησμονούμε και την αντίστοιχη στάση της Καθολικής Εκκλησίας όταν ο ελληνικός γεωγραφικός χώρος επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αντιμετώπιζε τις ορδές των Τούρκων).

 

Και θα ολοκληρώσω το σύντομο κείμενο μου με μια ερώτηση: Πότε θα δούμε τον Πάπα να πηγαίνει στη Λαμπεντούζα; Αν δεν κάνω λάθος, η τελευταία του επίσκεψη έγινε τον Ιούλιο του 2013 ή μήπως η Λέσβος είναι πιο κοντά για το Βατικανό από τη Λαμπεντούζα, κι έτσι προσέχουν πώς θα χειριστούν την κατάσταση

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024