29/03/2024

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν Πούτιν: Μια «αναβαθμισμένη» Συνθήκη των Ποσοστών

US President Joe Biden and aides talking with Russian president Vladimir Putin, December 7, 2021 © White House/handout

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

Ιστορικός- Διεθνολόγος

 

 

Χθες, οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν δίωρη τηλεδιάσκεψη. Σε δύο θέματα συζήτησης, προσωπικά, θα έμενα: α. Συζητήθηκε το Ιράν, β. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του στον Αμερικανό ομόλογό του για τις κινήσεις της Ουκρανίας εναντίον του Ντονμπάς.

Να ανοίξουμε μία παρένθεση και να πούμε, ότι το Ντονμπάς είναι μια αυτοδιοικούμενη ζώνη που κείτεται στην ανατολική Ουκρανία και οι Ρώσοι θεωρούν ότι αποτελεί ιστορική και πολιτισμική τους κοιτίδα. Στην περιοχή του Ντονμπάς (για την ιστορία) κείτεται μία από τις ιστορικές πόλεις του Ποντιακού Ελληνισμού, η Μαριούπολη (όπου σήμερα συνεχίζουμε και διατηρούμε Ελληνική Κοινότητα).

Εκτός από το αναμενόμενο της συνάντησης που είχε ήδη αναγραφεί στα μεγάλα, αμερικανικά δίκτυα, και ήταν η απειλή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που η δεύτερη επιτεθεί στην Ουκρανία, αντιλαμβανόμαστε κάτι πολύ συγκεκριμένο που αποδεικνύει, ότι οι δύο υπερδυνάμεις, δεν είναι αδόκιμο να πούμε, ότι προσπαθούν να βρούνε εναρμόνιση βημάτων, που κάθε άλλο παρά ανησυχητικό καθίσταται αφενός, αφετέρου είναι άραγε αδόκιμο να πούμε (και να αναρωτηθούμε) ότι οι συναντήσεις ανάμεσα στους δύο Προέδρους τόσο τον Ιούνιο όσο και χθες ξαναδείχνουν ότι ξαναζούμε μία Συνθήκη των Ποσοστών (φυσικά σε πιο αναπτυγμένη μορφή και βάση των νέων δικαιϊκών αρχών, προκρίνοντας ως έχει ήδη φανεί έναν κοινό αντίπαλο);

Η Συνθήκη των Ποσοστών (ή πιο γνωστή ως χαρτοπετσέτα) ήταν η συμφωνία ανάμεσα σε Τσώρτσιλ και Στάλιν για διαμοιρασμό των σφαιρών επιρροής στη ΝΑ Ευρώπη. Συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Μόσχας το 1944, λίγους μήνες πριν τη Συμφωνία στη Γιάλτα.

Απλά στην προκειμένη περίπτωση, η «Συνθήκη των Ποσοστών» (αν μπορούμε να την ονομάσουμε) είναι και πιο «αναβαθμισμένη» λειτουργικά, γιατί ως φαίνεται μεταξύ τους οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει buffer zones που απορροφούν τους μεταξύ τους «κραδασμούς».

Χώρισαν ως φαίνεται (Μπάιντεν με Πούτιν) την ανατολική περιφέρεια σε περιοχές, όπου σε κάθε γεωγραφική ζώνη υφίσταται και ένα κράτος-ζώνη απορρόφησης κραδασμών.

Ως φαίνεται, είναι η Ουκρανία και το άλλο κράτος είναι η Τουρκία, όπως επίσης η Συρία και η Λιβύη. Μας μένει τώρα μία περιοχή που να γειτνιάζει ή να βρίσκεται στο πλησιέστερο, γεωγραφικό περιβάλλον της Κίνας με πιο ενδεδειγμένα το Πακιστάν και το Αφγανιστάν (αν και το Αφγανιστάν έχει θεωρητικά τελειώσει «αναίμακτα» ως δείχνει για ΗΠΑ και Ρωσία, καθώς εκτός των άλλων ήταν τμήμα που δημιουργούσε αντιπαλότητα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και λίγο μετά). Οπότε και επειδή οι δύο άνδρες μίλησαν για Ιράν, μάλλον το Πακιστάν θα εξελιχθεί σε ένα (νέο) buffer zone.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν σε καλό κλίμα, και αυτό φάνηκε από τα πρώτα στιγμιότυπα που παρουσιάστηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ με τις εκατέρωθεν αβρότητες. Η συνάντηση ήταν φυσικά μία επαναβεβαίωση των προθέσεών τους κάτω από ποιο πλαίσιο αντιλαμβάνονται τη μεταξύ τους «συμπόρευση» στον «Κόσμο που ονομάζεται Κίνα».

Ήδη από το μεσημέρι χθες, προτού ακόμα την τηλεδιάσκεψη των δύο ανδρών μεγάλο εβραϊκό, δημοσιογραφικό blog είχε αναρτήσει την τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Ζελένσκι, στην οποία ο Αμερικανός ΥπΕξ ανέφερε ρητά ότι η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ, όταν θα είναι έτοιμη (!!!)

Και φυσικά, το Ιράν για ΗΠΑ, αλλά και για τη Ρωσία (παρόλο που θεωρείται σύμμαχος) δεν παύει να αποτελεί ένα αγκάθι, που και για τους δύο πρέπει να είναι σε κατευνασμό και μόνο για το γεγονός που φέρει πυρηνικά. Το Ιράν είναι μία χώρα, που εκτός των παραπάνω φαίνεται τη «διαχείρισή» του έχει αναλάβει η Γαλλία.

 

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024