25/04/2024

Ο κόσμος με μια ματιά: Η Δύση ετοιμάζει κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε στους πρεσβευτές της ΕΕ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας είπε ότι η Δύση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποκόψει τη Μόσχα από το δίκτυο SWIFT, το οποίο επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και να επιβάλλουν κυρώσεις στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Τέλος, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις των ΗΠΑ στον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας αφαιρέθηκαν από την τελευταία έκδοση του νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ του επόμενου έτους. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο αγωγός της Βαλτικής Θάλασσας δεν θα  προσφέρει στη Ρωσία κάτι ουσιαστικό  αυτή τη στιγμή επειδή δεν είναι λειτουργικός.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έναν νέο νομικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της χρήσης οικονομικού εξαναγκασμού από τρίτα μέρη εναντίον κράτους μέλους ή κρατών της. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να θεσπίσουν αντίμετρα όπως δασμούς και περιορισμούς εισαγωγών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ηγέτες των χωρών θα πρέπει ακόμη να δώσουν το πράσινο φως για τον μηχανισμός, ο οποίος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

 

Ο δεύτερος μεγαλύτερος διεθνής δανειολήπτης της Κίνας στον τομέα των ακινήτων, η Kaisa, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της. Η κίνηση συνέπεσε με την είδηση ότι η Kaisa έχασε μια πληρωμή ομολόγου 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο μεταξύ, ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande απέτυχε να πραγματοποιήσει πληρωμή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Και οι δύο εταιρείες διατρέχουν τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν επίσημα τις επόμενες ημέρες.

 

Το Ιράν δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει τη συνεργασία για το νερό και την ενέργεια με το Αζερμπαϊτζάν. Το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για την οργάνωση μιας διαμετακομιστικής διαδρομής που συνδέει τον Περσικό Κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα.

 

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν κοινή αεροπορική άσκηση στην αεροπορική βάση King Faisal και στην αεροπορική βάση King Fahd.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024