28/03/2024

Λόιντ  Όστιν: ένας χρόνος θητείας στο υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ

Secretary of Defense Retired Gen. Lloyd J. Austin III, Acting Secretary of the Army John E. Whitley and Chief of Staff of the Army Gen. James C. McConville. (U.S. Army Photo by CDT Tyler Williams)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Λόιντ Όστιν ανέλαβε υπουργός άμυνας των ΗΠΑ στις 22 Ιανουαρίου 2021. Αρχικά, ως πρώτο στόχο έθεσε την επιστροφή των ΗΠΑ στο διεθνές προσκήνιο, μετά τον απομονωτισμό που, κατά πολλούς, ακολούθησε η διοίκηση Τράμπ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρόεδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Χάρις στο Πεντάγωνο, ο  Όστιν έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα τη συνεργασία των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας και τόνισε ότι οι λύσεις  στα διεθνή προβλήματα πρέπει να είναι πρωτίστως διπλωματικές.

Πάμε να δούμε ποιοι ήταν οι στόχοι και κατά πόσο τους πέτυχε:

Αφγανιστάν

Ο  Όστιν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Και αυτό διότι η προηγούμενη διοίκηση του προέδρου Τράμπ είχε υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τους Ταλιμπάν . Η συμφωνία  που υπογράφηκε μόνο μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, καθώς οι εξτρεμιστές δεν αναγνώριζαν τη κυβέρνηση Γκάνι, προέβλεπε την αποχώρηση της RSM ( Ressolute Support Mission) μέχρι την 1η Μαίου 2021. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν εγγυούνταν ότι δε θα βλάψουν τα αμερικανικά στρατεύματα και τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ , ενώ διαβεβαίωναν ότι θα σεβαστούν το αφγανικό σύνταγμα.  Την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο  Όστιν , το αμερικανικό τμήμα της RSM αριθμούσε 2.500 άτομα, ενώ είχαν απελευθερωθεί και 5.000 μαχητές των Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πράγματι πήρε την απόφαση να αποσύρει τη RSM  από το Αφγανιστάν, καθώς θεωρούσε ότι δεν υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να ανέλθουν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, ενώ επίσης εξέλειπε ο κίνδυνος τρομοκρατικών χτυπημάτων στις ΗΠΑ και η αποστολή της RSM ήταν αρκετά ασαφής. Πίστευαν δηλαδή ότι 300.000 Αφγανοί στρατιώτες μπορούσαν, σε περίπτωση σύγκρουσης, να αντιμετωπίσουν και να επιβληθούν απέναντι στους Ταλιμπάν. Θέση με την οποία συμφωνούσε και ο υπουργός άμυνας Λόιντ  Όστιν. 

 

 

Ο  Όστιν είχε μετά από αυτή την απόφαση να κάνει 4 πράγματα:

 1) Την ομαλή αποχώρηση της RSM από το Αφγανιστάν

 2) Την υποστήριξη του αφγανικού στρατού που αριθμούσε 300.000 άτομα προσωπικό και την αντοχή του στο πεδίο της μάχης.

 3) Τη συνέχιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ

 4) Τη συνέχιση της λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα.

Τί πέτυχε από όλα αυτά; Η απάντηση δυστυχώς είναι   τίποτα! Κατάφερε να αποσύρει με πλήρη ασφάλεια το 90% της RSM μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2021, καθώς στις 15 Ιουλίου υπήρχαν στο Αφγανιστάν μόνο 600 πεζοναύτες για την ασφάλεια της πρεσβείας, ενισχυμένοι από τους 600 Τούρκους και 120 Αζέρους στρατιώτες που ήταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό όμως θα ήταν  θετικό αν είχαν εφαρμοστεί όλες οι άλλες προυποθέσεις τις οποίες ανέφερα.

Η βασικότερη αμέλεια του Όστιν και της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι το γεγονός ότι ο αφγανικός στρατός είχε πολύ μικρότερο αριθμό δυνάμεων  και δυνατοτήτων από αυτές που είχαν εκτιμηθεί και φαίνονταν  προς τα έξω. Είναι αξιοσημείωτο ότι  ένας μεγάλος αριθμός των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας αποτελούνταν από στρατιώτες που ήταν «γραμμένοι στα χαρτιά», χωρίς να υπάρχει η φυσική τους παρουσία.

Αυτό έγινε έτσι ώστε οι Αφγανοί να παίρνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ .Ένας μεγάλος στρατός δικαιολογεί και μεγάλα κονδύλια για τη συντήρηση του.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2016 αποδείχτηκε ότι τουλάχιστον 60.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, ήταν στις λίστες αλλά δεν υπήρχαν στις μονάδες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας!  Από το 2017 είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη κυβέρνηση Γκάνι να κρατά αποτυπώματα και φωτογραφίες των ένστολων ώστε να αποδεικνύεται η ύπαρξη τους . Κάτι που δυστυχώς δεν είχε το απαιτούμενο αποτέλεσμα.  

Η συνέπεια όλων αυτών ήταν η  κατάρρευση του αφγανικού στρατού στις αρχές Αυγούστου 2021 . Οι ειδικές δυνάμεις πολέμησαν, ωστόσο αυτό δεν ήταν ικανό για να ανακόψει τη προέλαση των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν έφτασαν στα περίχωρα της Καμπούλ στις 13 Αυγούστου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχυθεί η RSM το διάστημα 13-30 Αυγούστου  με μονάδες που αποτελούσαν προσωπική επιλογή του Αμερικανού υπουργού άμυνας. Καθώς η πρωτεύουσα έπεσε, στις 15 του μηνός ξεκίνησε μια μη πολεμική εκκένωση . Η διεξαγωγή επιχείρησης εκκένωσης της RSM (15-30 Αυγούστου) και κυρίως τα όσα συνέβησαν στις 26 Αυγούστου με το θάνατο των 13 Αμερικανών πεζοναυτών, δείχνουν ότι ο  Όστιν απέτυχε στη στρατηγική του στο Αφγανιστάν και δεν είχε καθαρή εικόνα για τις δυνατότητες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Μοναδικό ευτυχές γεγονός η ασφαλής εκκένωση 150.000 πολιτών. Εκ των οποίων 124.000 πολίτες αμερικανικού ενδιαφέροντος

Το καίριο ερώτημα είναι  πώς και εάν θα στηρίξουν οι ΗΠΑ συμμάχους όπως  την Ινδία  ή την Ταιβάν στον αγώνα τους εναντίον της Κίνας μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν;

 

Ιράκ

Ο Όστιν κληρονόμησε μια κατάσταση πολέμου με το Ιράν στη Μέση Ανατολή. Να πούμε ότι από τις 20 Ιανουαρίου 2021 μέχρι σήμερα το αμερικανικό τμήμα τις Combined Joint Task Force αριθμεί 2.500 στρατιώτες. Μέχρι τώρα, στο Ιράκ ο  Όστιν δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό που δεν κάνει «εν βρασμώ» κινήσεις, όπως η πράξη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να εξοντώσει τον Κασέμ Σουλειμανί.Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις κατά βάσεων του αμερικανικού τμήματος της Combined Joint Task Force  στο Ιράκ αλλά και κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη έχουν ξεπεράσει τις 80. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκτελέσει μόλις 2 ως τώρα αεροπορικές επιδρομές με στόχο  φιλο- Ιρανικές θέσεις στα σύνορα Ιράκ –Συρίας.

Το θέμα που δημιουργείται είναι πώς θα εξελιχθεί η αποχώρηση από το Ιράκ και εάν θα μπορέσει το αμερικανικό πεντάγωνο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια επίθεση κατά τις πρεσβείας των ΗΠΑ, όπου εκεί βρίσκονται 600 Αμερικανοί πεζοναύτες, με σκοπό τη φύλαξη της. Σε περίπτωση που δεχτεί επιθέσεις τόσο η πρεσβεία όσο και  η Combined Joint Task Force, οι επιθέσεις αυτές   θα μπορέσουν να αντιμετωπισθούν; Θα μπορέσει να έχει επαρκή υποστήριξη σε ενδεχόμενη επίθεση η αμερικανική πρεσβεία;Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες ο  Όστιν θα βρεθεί αντιμέτωπος το 2022.

 

Πόλεμος Υεμένης

Ο  Όστιν φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει πλήρως την πολιτική του Kογκρέσου για διακοπή τις συλλογής πληροφοριών, όχι μόνο για θέσεις των Χούθι (φυλή της Υεμένης που είναι πολύ κοντά στο Ιράν)  αλλά  προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, διακόπτοντας και τη συντήρηση των μαχητικών της Σαουδικής Αραβίας την οποία  είχαν αναλάβει οι Αμερικανοί. Ουσιαστικά, με την πολιτική τους αυτή οι ΗΠΑ αποδυναμώνουν τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση πρόκειται για ριψοκίνδυνη  πολιτική,  καθώς οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχουν ως στόχο τη μείωση της επιρροής του Ιράν. Με την πολιτική που ακολουθεί ο Όστιν θέτει σε κίνδυνο το μέχρι τώρα Status quo στην Υεμένη, καθώς οι Χούθι έχουν σημαντικά οφέλη ως  τώρα χάρη στη συνεχή βοήθεια που έχουν από το Ιράν. Μια νίκη των Χούθι θα σημάνει αύξηση της επιρροής του Ιράν στη Μέση ανατολή κάτι που δε ξέρω κατά πόσο χρησιμεύει τις ΗΠΑ. 

Ουκρανία

Το μέτωπο της Ουκρανίας πλέον είναι το κύριο που απασχολεί τις ΗΠΑ, και  το αμερικανικό Πεντάγωνο κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον ουκρανικό στρατό. Ο Όστιν αυτές τις περίπου 340 ημέρες που υπηρετεί ως επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου  δεν άλλαξε τη στρατηγική των προκατόχων του. Δηλαδή, συνέχισε να προωθεί την πολιτική της αποστολής των αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής ( Ρουμανία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία) αλλά όχι στην Ουκρανία για την οποία αρκείται μέχρι σήμερα στην αποστολή μόνο στρατιωτικής βοήθειας ( Τεθωρακισμένα οχήματα αλεξίσφαιρα γιλέκα ηλεκτρικές συσκευές κλπ). Ως τώρα,  η βοήθεια αυτή και σε συνδυασμό η  συμμετοχή του ουκρανικού στρατού σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ έχουν συμβάλλει στη σταθεροποίηση του μετώπου. Ωστόσο, κανείς δε ξέρει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα). Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει τεράστιες δυνατότητες για να παρατάξει αποτελεσματική άμυνα. Άρα, η πρόκληση για το μέλλον φαίνεται  πως θα είναι ο τρ΄πος στήριξης του ουκρανικού στρατού  από τη στιγμή που έχει αποκλεισθεί η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η κατάσταση στην Ουκρανία είναι οι κύριες προκλήσεις του Όστιν για το 2022.  Τα κράτη της Βαλτικής ( Ουκρανία Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία) ποντάρουν πολύ στις ΗΠΑ ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ δε πρόκειται να μπουν σε πόλεμο με τη Ρωσία για καμία από αυτές τις χώρες. Άρα ο  Όστιν πρέπει να πείσει τις χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και μόνες τους τη ρωσική απειλή, καθώς η αμερικανική βοήθεια θα είναι μάλλον περιορισμένη.

 

 

Πηγές:

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/04/14/remarks-by-president-biden-on-the-way-forward-in-afghanistan/

 

https://www.state.gov/secretary-antony-j-blinken-secretary-of-defense-lloyd-j-austin-and-nato-secretary-general-jens-stoltenberg-at-a-joint-press-availability/

 

https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/2575982/any-terrorist-attack-on-us-military-drawdown-in-afghanistan-will-be-met-forcefu/

 

https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2576490/pentagon-press-secretary-john-f-kirby-holds-a-press-briefing/

 

https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/2597990/austin-milley-discuss-progress-of-retrograde-from-afghanistan/

 

https://www.govinfo.gov/content/pkg/CHRG-111shrg65070/pdf/CHRG-111shrg65070.pdf

 

https://www.army.mil/article/44757/austin_leads_usf_i_into_new_dawn

 

https://www.reuters.com/article/us-iraq-withdrawal-idUSTRE7BH03320111218

 

https://www.kathimerini.gr/world/561331243/oykrania-aproetoimasti-apenanti-se-rosiki-eisvoli/

 

https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Austin_09-16-15.pdf

 

https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2702966/secretary-of-defense-austin-and-chairman-of-the-joint-chiefs-of-staff-gen-mille/

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024