28/03/2024

ΤΑΖ: Θα απελάσει η Ελλάδα τον Νισανιάν στην Τουρκία;

Στην υπόθεση του αρμένιου διανοούμενου Νισανιάν, που απειλείται με απέλαση στην Τουρκία, εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ), όπως μας ενημερώνει η DW. 

 

Ο αρμένιος διανοούμενος και συγγραφέας Σεβάν Νισανιάν κατάφερε να διαφύγει από την Τουρκία το 2017, έκτοτε ζει μόνιμα στην Ελλάδα όπου έλαβε πολιτικό άσυλο, ενώ έχει παντρευτεί Ελληνίδα. Προ ημερών έγινε ξαφνικά γνωστό ότι συνελήφθη στην Ελλάδα, παραπέμπεται στη δικαιοσύνη και απειλείται με απέλαση στην Τουρκία. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; «Επισήμως δεν αναφέρεται κάποιος λόγος», γράφει η εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ). «Ωστόσο ο ίδιος ο Νισανιάν κάνει μία εικασία, την οποία γνωστοποίησε στο YouTube: όπως και παλαιότερα, σε βιβλίο του για την ανατολική Τουρκία, ερευνούσε την αρμενική προέλευση πολλών τοπωνυμίων, κατά τον ίδιο τρόπο έκανε μία γλωσσολογική έρευνα στη Βόρεια Ελλάδα για γλώσσες και τοπωνύμια στα χωριά της Μακεδονίας, για να διαπιστώσει ότι τα περισσότερα έχουν τουρκική ή βουλγαρική προέλευση».

Ποιός είναι όμως ο Σεβάν Νισανιάν; Η Tageszeitung αναφέρει ότι πρόκειται για «έναν από τους πιο διαμφισβητούμενους διανοούμενους στην Τουρκία. Κατάγεται από εύπορη αρμενική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη, που του έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσει στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Yale. Στη δεκαετία του ’90, μαζί με την τότε σύζυγό του, Μιντέ Τενμπεκιτσί, εξέδωσε έναν τουριστικό οδηγό για μικρά ξενοδοχεία στην Τουρκία, ο οποίος έγινε cult, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους γνήσιους οδηγούς για μοναχικούς περιηγητές. Τότε ο Νισανιάν είχε εγκατασταθεί με τη σύζυγό του σε ένα χωριό στην ενδοχώρα, κοντά στην Έφεσο. Αναπαλαίωναν σπίτια Ελλήνων και τα ενοικίαζαν στους τουρίστες. Πάνω απ’ όλα όμως, ο Νισανιάν έχει τη φήμη ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Με τις τοπικές αρχές του χωριού κατάφερε να φθάσει σε τέτοιο σημείο σύγκρουσης, που φυλακίστηκε για έξι μήνες λόγω ‘παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας’. Αξιοποίησε τον χρόνο αυτόν, για να συγγράψει ένα ‘Κατηγορώ’ εναντίον του Ατατούρκ, με το οποίο προκάλεσε πολλές αντιπάθειες μεταξύ των κεμαλιστών. Σε αντιστάθμισμα συνεργάστηκε λίγο αργότερα σε μία κινηματογραφική ταινία, η οποία υποτίθεται ότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ. Καταδικάστηκε εκ νέου για ‘εξύβριση των θείων’».

«Στο ενδιάμεσο διάστημα», συνεχίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «πρόλαβε να συγκρουστεί επιπλέον με σύσσωμο το φεμινιστικό κίνημα στην Τουρκία, καθώς, στη διαμάχη με τη σύζυγό του για το μελλοντικό τους διαζύγιο, όχι μόνο της έφερε στο κεφάλι ένα δοχείο με περιττώματα, αλλά και υπερασπίσθηκε δημοσίως την πράξη αυτή. Την εποχή εκείνη ο Νεσανιάν εργαζόταν για το αρμενο-αμερικανικό περιοδικό Argos, διχάζοντας την δημοσιογραφική ομάδα. Καθώς, μετά τη δεύτερη καταδίκη του, είχε μεταφερθεί στην πόλη Φώκαια (Foça) για να εκτίσει την ποινή σε ανοιχτή φυλακή, διέφυγε στη Σάμο, διασχίζοντας τη θάλασσα. Τώρα φαίνεται ότι οι Έλληνες θέλουν να τον ξεφορτωθούν».

Tα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολλά, καθώς θα ήταν ό,τι χειρότερο διπλωματικά για την Ελλάδα η υπόθεση του Αρμένιου διανοούμενου να εξελιχθεί σε αντίστοιχο φιάσκο με αυτό της υπόθεσης Οτσαλάν όταν ο ο ιδρυτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, γνωστού ως Ρ.Κ.Κ., παραδόθηκε στη Τουρκία.  Οι Ελληνικές Αρχές μέχρι στιγμής δεν αναφέρουν για ποιο λόγο ετοιμάζουν την απέλαση του. Πάντως, αν τον απελάσουν στην Τουρκία του Ερντογάν είναι δεδομένο πως κινδυνεύει. Κινητικότητα υπάρχει και από την πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση  «Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία είναι ενήμερη για τις διαδικασίες και τις εξελίξεις γύρω από τον Αρμένιο διανοούμενο, Κωνσταντινοπολίτη, υπήκοο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σεβάν Νισανιάν και λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για την διευθέτηση του ζητήματος». Ενώ χθες, Δευτέρα,  ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της Σάμου όπου βρίσκεται υπό κράτηση ο Νισανιάν. 

 

Να θυμίσουμε εδώ πως την περίοδο αυτή γίνεται προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας Τουρκίας. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου υπήρξε άρση του εμπάργκο εισαγωγής τουρκικών προϊόντων, που ήταν σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο, καθώς Ερεβάν και Άγκυρα προσπαθούν να εξομαλύνουν τις ιστορικά τεταμένες σχέσεις τους. Πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι εφικτή αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων των δύο χωρών είναι επιτυχείς. Παράλληλα φαίνεται πως η Μόσχα, η μόνη κερδισμένη από τη σύγκρουση στον Καύκασο, παίζει το ρόλο του μεσολαβητή. ‘Αραγε η υπόθεση του Αρμένιου διανοούμενου παίζει κάποιο ρόλο στη διαπραγάτευση Τουρκίας Αρμενίας; 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024