23/07/2024

Μεταναστευτικό: εποικισμός με έμμεσο τρόπο

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

Ιστορικός- Διεθνολόγος

 

Οι δομές, όπως αναπτύσσονται στα διάφορα νησιά του Αιγαίου, ουσιαστικά αποδεικνύουν τη ρήση: «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Πριν κάποιους μήνες στο Geopolitics and Daily News ανέφερα σε σχετική αρθρογραφία, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει για τη μελλοντική, εθνοτική βιωσιμότητα των Ελλήνων.

 

Μεταναστευτικό: Αλλοιώνοντας τους γηγενείς πληθυσμούς

Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία

 

 

Αυτό, ωστόσο, που με εξόργισε, είναι η στάση του κ. Μηταράκη σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος σε ιδιαίτερα έντονο ύφος αγνόησε και αγνοεί τις θέσεις που είναι απολύτως δικαιολογημένες όχι μόνο ενός λαού, αλλά μίας τοπικής κοινωνίας που διακυβεύεται σε μελλοντικό επίπεδο η εθνοτική βιωσιμότητα ενός νησιού.

Ο κ. Μηταράκης είναι οικονομολόγος και ο κ. Μουζάλας ήταν γιατρός, ίσως για το λόγο αυτό δεν είχαν εντρυφήσει στη βάση του γνωστικού αντικειμένου τους στα ζητήματα Διεθνούς Ασφάλειας και πώς περιφρουρείται η Εθνική Ασφάλεια. Δύο από τα στοιχεία που περιφρουρούν την Εθνική Ασφάλεια είναι :

α. Η συνοχή που υφίσταται στο εσωτερικό ενός Κράτους

β. Το Κράτος να έχει διαμορφώσει την Πολιτική της Εσωτερικής Ασφάλειάς του, δηλαδή να έχει δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να μην υπονομεύεται από ομάδες που ζουν στο εσωτερικό περιβάλλον του.

Και επειδή η Ένωση ως θεσμικό περιβάλλον οφείλει να ρυθμίσει τα νομικά κενά από τη μετανάστευση, κι επειδή καλοπροαίρετα θα πω εγώ, ότι όντως ο τρόπος που η μετανάστευση της τελευταίας δεκαετίας ως κοινωνική συνθήκη ήρθε ως παλιρροιακό κύμα και μέσα στον ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης δεν μπορέσαμε να διευθετήσουμε τα κοινωνικά ζητήματά μας, η Ελλάδα, ωστόσο, βρίσκεται αυτή την στιγμή, ως φαίνεται ανοχύρωτη από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από μέρους του Ερντογάν.

Όμως ως συντεταγμένη Πολιτεία το Κράτος οφείλει άμεσα να μεριμνήσει (στο δεύτερο άρθρο που παρατίθεται αναφέρομαι σε ενδεχόμενες λύσεις που μπορούν να προκριθούν), ώστε οι δομές να μην γίνουν μόνιμες οικιστικές εγκαταστάσεις… Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτό που θεωρείται γκετοποιημένο, είναι και αυτό που δημιουργεί παραβατικές συμπεριφορές, καθώς τα άτομα που διαβιώνουν σε κλειστές δομές συμπεριφερονται σε συγκεκριμένα κοινωνικά και κοινωνιολογικά πλαίσια.

Και τελειώνοντας να πούμε, αλίμονο αν η Ελληνική Πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη της την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι οποίες τελευταίες αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Κοινωνία και το Επιτελικό Κράτος. Τότε το Κράτος ως πολιτική και θεσμική δομή έχει πρόβλημα.

 

 

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024