28/03/2024

Είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

πηγή εικόνας; https://www.kathimerini.gr/economy/561085045/to-teleytaio-charti-tis-amyntikis-viomichanias/

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς *

 

Η κατάσταση στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι απελπιστική όπως κάποιοι επιθυμούν να παρουσιάζουν. Παρόλου που ο πόλεμος φαίνεται ότι δεν είναι αναπόφευκτος. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός πρέπει να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την αποτροπή, με εργώδη προσπάθεια, τα επόμενα πέντε χρόνια προτού η Τουρκία πιστέψει ότι μπορεί να επιβάλει επιτυχώς τις παράλογες απαιτήσεις της. Χρειαζόμαστε να εκτελέσουμε, παράλληλα, μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο μέλλον σε τεχνολογίες που να μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε το στρατιωτικό-τεχνολογικό μας πλεονέκτημα.

Η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να χάνει περισσότερο έδαφος. Η λύση, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα μη δημοφιλής επειδή περιλαμβάνει αγορά περισσότερων νέων πλοίων και αεροσκαφών, κάτι που θα περιόριζε την ικανότητα του Υπουργείου Άμυνας να εκσυγχρονίσει πλήρως τα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα και να μην εφαρμοστούν αρκετά γρήγορα οι ενέργειες  για να μετριάσει τον αυξανόμενο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.

Η έρευνα νέων οπλικών συστημάτων, η πραγματοποίηση επενδύσεων σε υλικοτεχνική υποστήριξη, τα υποστηρικτικά ανταλλακτικά και η λειτουργία με κατανεμημένο τρόπο σε μια αξιόπιστη αμυντική βιομηχανία είναι ανάθεμα για πολλούς στην Ελλάδα που είναι συνηθισμένοι σε άμεσες αποτελεσματικές αγορές και προτιμούν να ξοδεύουν χρήματα σε τανκς, πλοία, αεροπλάνα και εξελιγμένα οπλικά συστήματα.

Η βασική ανθεκτικότητα είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να κάνει σημαντικές επενδύσεις σήμερα, ενώ παράλληλα μπορεί να επενδύσει στις μελλοντικές τεχνολογίες του αύριο. Στην πατρίδα μας θα πρέπει να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα υιοθετώντας και ένα πολύπλευρο σύστημα εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν οι στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες το θέσουν ως προτεραιότητα. Αυτή η λύση δεν είναι συναρπαστική, ούτε είναι τέλεια, αλλά δεν θα σπαταλήσει τα χρήματα των φορολογουμένων και είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αναστολής όσο ωριμάζουν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού.

 

 

*Ο Υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024