Αντρέι Σορντιούκοπφ: ο Ρώσος διοικητής ειδικών αποστολών
Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Είναι ένας από τους πλέον μάχιμους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού. Έχει συμμετάσχει στον πόλεμο της Συρίας, στην κρίση της Ουκρανίας και σήμερα είναι διοικητής των δυνάμεων του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας που έχουν αναπτυχθεί στο Καζακστάν. Η πορεία του δείχνει πως είναι ένας αξιωματικός με γνώσεις που πετυχαίνει τις αποστολές που του αναθέτουν, ενώ φαίνεται πως ο πρόεδρος Πούτιν τον εμπιστεύεται.
Η δράση του, κατά την θητεία του στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα μεγάλο πονοκέφαλο τόσο στη Δύση όσο και στο Κίεβο που του έχει επιβάλλει κυρώσεις, ενώ έχει βγάλει και ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Ο Σορντικούκοφ, μπορούμε να πούμε, είναι ο δημιουργός του στρατού των ρωσόφωνων αποσχιστών, καθώς ανέλαβε αμέσως μετά την αναίμακτη «κατάληψη» της Κριμαίας (από τη Wagner Group) την εκπαίδευση των ρωσόφωνων αποσχιστών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη, είναι ο δημιουργός 30 κέντρων εκπαίδευσης των ρωσόφωνων αποσχιστών στην Κριμαία αλλά και στην υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο, με την ανάθεση της αποστολής αυτής στο Σερντιούκοφ, θεωρώ ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα στρατό ικανό για ειδικές επιχειρήσεις και ο οποίος χωρίς να κάνει οργανωμένη επίθεση θα μπορούσε, μέσω κυρίως των ελευθέρων σκοπευτών, να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στο Κίεβο. Κάτι που πράγματι έχουμε δει ως τώρα, καθώς οι απώλειες του Κιέβου από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.
Ο Σορντιούκοπφ είναι επί του πεδίου αυτός στον οποίο οφείλονται οι επιτυχίες του Κρεμλίνου στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, ένα άλλο πεδίο επιτυχίας του είναι η περίπτωση της Συρίας. Εκεί, το κύριο μέτωπο με το οποίο έχει ασχοληθεί είναι το φλεγόμενο Ιντλίμπ : Προσπάθησε, και σε ένα μεγάλο βαθμό το κατάφερε, να θέσει την Τουρκία υπό τη στενή παρακολούθηση της Ρωσίας. Αυτό το εξασφάλισε με την διενέργεια κοινών περιπολιών που από το 2019 φτάνουν τις 1.000. Αριθμός που δείχνει ότι τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας δεν εμπιστεύεται τη Τουρκία .
Δεν την εμπιστεύεται ως προς το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ο οποίος έχει συνιστώσες τις οποίες η Ρωσία θεωρεί τρομοκρατικές. Αλλά κυρίως δεν την εμπιστεύεται ως προς τις δεσμεύσεις που έχει δώσει η Άγκυρα για το πότε θα αποχωρήσει από τη Συρία και ιδίως από το Ιντλίμπ, καθώς η Μόσχα έχει μεταφέρει ουκ ολίγες φορές στους Τούρκους συνομιλητές της ότι δε θέλει μόνιμη παρουσία της Τουρκίας στη Συρία.
Μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις καταλαβαίνουμε γιατί έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεργκέι Σορντιούκοπφ στο Καζακστάν: Eίναι ο αξιωματικός που σε δυο πολύ σημαντικές περιπτώσεις για τη Ρωσία, δηλαδή αυτήν της Ουκρανίας το 2014 και της Συρίας το 2019, έχει προωθήσει μια κατάσταση επί του πεδίου που είναι άκρως ευνοϊκή για τη χώρα. Αυτός ήταν ο λόγος που το Κρεμλίνο αποφάσισε να στείλει τον Σερντιούκοφ στο Καζακστάν, ώστε να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.
Ο Σορντιούκοφ έπρεπε να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά καθώς λόγω των αντιρωσικών συναισθημάτων που υπάρχουν στις τάξεις του λαού του Καζακστάν, η παρουσία των δυνάμεων του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας δε μπορούσε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Έτσι, η στρατηγική που ακολούθησε ήταν η εξής: έλεγχος των κυβερνητικών κτιρίων και κυρίως του αεροδρομίου του Αλμάτι μέχρι ότου οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ανακτήσουν πλήρως τον έλεγχο με τη σύλληψη όλων των εμπλεκόμενων εξτρεμιστών ενόπλων. Πράγμα που σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε έχοντας στη διάθεση του περιορισμένο αριθμό δυνάμεων. Κατά την εκτίμηση μου, ο Σορντιούκοπφ είναι ο αξιωματικός που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υπέρ της Ρωσίας σε οποιοδήποτε στάδιο πολεμικών επιχειρήσεων. Το είδαμε άλλωστε στη Συρία το 2019 μετά το πέρας της επιχείρησης «Πηγής Ειρήνης», όπου όσες περιοχές δε καταλείφθηκαν από τομ τουρκικό στρατό ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις .
Πηγές:
https://warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=29743
https://ria.ru/20160930/1478241892.html
https://ria.ru/20220107/mirotvortsy-1766837089.html