28/03/2024

Ταχεία εκτίμηση καταστάσεως για τη Ρωσο-Ουκρανική κρίση

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς *    

Ρεαλιστικά, ποιες είναι οι πιθανές ενέργειες του Πούτιν;

Το σενάριο εισβολής με στόχο την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας είναι απίθανο. Οι 100.000 στρατιώτες που έχουν ήδη συγκεντρώσει οι Ρώσοι δεν είναι επαρκείς, για μια τέτοια ενέργεια. Η Μόσχα θα χρειαστεί να αυξήσει τη δύναμη εισβολής τουλάχιστο κατά τέσσερις φορές ή περισσότερο για αυτόν τον σκοπό. Η Ουκρανία έχει περισσότερες και πολύ καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες δυνάμεις από ό,τι όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά το 2014. Επίσης η Τουρκία έχει παράσχει τα φθηνά αλλά αποτελεσματικά επιθετικά drones, τύπου Bayraκtar.

Στο Κίεβο έχει κερδηθεί η λαϊκή υποστήριξη. Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές, ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να περιμένει ότι θα γίνει δεκτός στο μεγαλύτερο μέρος μιας χώρας όπου επιβλήθηκε λιμός από τη Σοβιετική Ένωση το 1932-33 και το θυμούνται οι Ουκρανοί ως γενοκτονία.

Ο Πούτιν προφανώς το γνωρίζει αυτό και θα υπολογίσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση με περιορισμένους στόχους ανάλογους με το μέγεθος των δυνάμεών του. Η πιθανή ενέργεια δράσης θα περιλαμβάνει μόνο την περιοχής που ελέγχεται από τους εξεγερμένους στο Donbas.

Ποια αναμένεται η δυτική αντίδραση;

Εφόσον αναλάβει η Ρωσία την παραπάνω αναφερόμενη περιορισμένη ενέργεια, οι δυτικοί εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν με την πλήρη ισχύ των οικονομικών και τεχνολογικών κυρώσεων και της στρατιωτικής βοήθειας στους Ουκρανούς μαχητές της αντίστασης που θα απειληθούν. Στο ΝΑΤΟ εκτιμάται μια αντίδραση περιορισμένη ανάλογη με το μέγεθος οποιασδήποτε περιορισμένης ρωσικής επέμβασης. Βέβαια δεν θα λείψουν φωνές που θα υποστηρίξουν ότι είναι κατάλληλη μια δυσανάλογη απάντηση, για να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικές προσπάθειες εκ μέρους της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να παίξουν μάλλον ηγετικό ρόλο, ό,τι κι αν κάνουν οι Ρώσοι. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ κατακερματισμένοι και συμβιβασμένοι για να λάβουν γρήγορες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουν με αυστηρότητα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μάλλον θα ανακαλέσει τη δική του απόφαση να μην συνεχίσει να αντιτίθεται στη λειτουργία του ολοκληρωμένου αγωγού Nordstream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Παρά του ότι οι Γερμανοί έχουν διακόψει τη λειτουργία του αγωγού, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ασκούν πίεση για να υπαναχωρήσουν.

Συμπέρασμα

Μετά από τη σύντομη εξέταση της κρίσης, το επιθυμητό είναι εάν η Μόσχα διαπραγματευόταν και αποδεχόταν ορισμένες από τις προτάσεις που προσφέρει το ΝΑΤΟ για να έχουμε μια κατάσταση αμοιβαίου συμφέροντος(win-win). Όπως να τεθούν όρια στις στρατιωτικές ασκήσεις, στην ανάπτυξη πυραύλων και άλλα κλασικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τύπου ΟΑΣΕ. Οι δυτικοί πρέπει να διασφαλίσουν πόρους ώστε οι Ρώσοι να ανησυχούν για το τι μπορεί να προμηνύει μια εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και αλλού.

 

*Ο Υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024