25/04/2024

Εκτουρκισμός και της δημόσιας παιδείας στην Αλβανία

Πηγή φωτογραφίας: Tachydromos.org

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αλβανία, ο οποίο έγινε δεκτός με χαρές και πανηγυρία από τον φίλο του και πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, είχα μιλήσει για τουρκική εισβολή στη γειτονική χώρα. 

Στο κολλάζ που φτιάξαμε για λογαριασμό του Geopolitics & Daily News, παρουσιάσαμε φωτογραφίες από τα θυρανοίξια του μουσουλμανικού τεμένους Ετέμ Μπέη των Τιράνων, η ανακαίνιση του οποίου άρχισε το 2018 με κεφάλαια της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) – πρόκειται για μια εταιρεία που δρα με την απόλυτη υποστήριξη του Τούρκου προέδρου και σε συνεργασία με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας.

Σ΄αυτές τις φωτογραφίες με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά περνάει ένα μήνυμα ανάλογο της τακτικής του παιδομαζώματος, χρησιμοποιώντας πλέον πιο “απαλές τακτικές” (soft power) και στέλνει το μήνυμα  της δημιουργίας  μιας νέας γενιάς μουσουλμάνων στη γειτονική χώρα. 

Μάλιστα μιλώντας στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τόνισε πως «Εμείς ως Τουρκία όχι μόνο βελτιώνουμε τα μνημεία της την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και παρέχουμε υποστήριξη στην ανάπτυξη της Αλβανίας. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε ολοκληρώσει 546 έργα από το 1996 μέσω του οργανισμού TİKA».

Η δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου στα σύνορα της χώρας μας είναι μια πάγια ονείρωξη της Τουρκίας που βλέπει εαυτόν ως φυσικό διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιθυμεί με βάση το δόγμα Νταβούτογλου να έχει ρόλο και λόγο στη γεωγραφική περιοχή που κάποτε είχε κατακτήσει.

Όμως, όπως πληροφορθήκαμε χθες από τον Ταχυδρόμο, ένα site  που ασχολείται με τα θέματα της Ελληνικής Μειονότητας στη Β.Ήπειρο και αποτελεί τη φωνή των Ελλήνων στην ιστορική αυτή περιοχή, η συνεργασία Τουρκίας Αλβανίας ενισχύεται και στα ζητήματα παιδείας.

Νέα ώθηση στην εφαρμογή της Μορφωτικής Συμφωνίας που είχαν υπογράψει πέρυσι στην Άγκυρα οι Υπουργοί Παιδείας Αλβανίας και Τουρκίας, με βάσει προφανώς τα όσα παρασκηνιακά συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

Συγκεκριμένα η προαναφερθείσα Συμφωνία προβλέπει την εισαγωγή διδασκαλίας της Τουρκικής Γλώσσας- ως δεύτερη ξένη γλώσσα, στοιχεία της Ιστορίας της Τουρκίας και Τούρκικο Πολιτισμό, σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της έγκυρης ιστοσελίδας αλβανικά ΜΜΕ και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησαν σήμερα ερωτηματολόγια όπου διευθύνσεις δημοσίων σχολείων απευθύνονται  σε μαθητές και γονείς ώστε να συλλέξουν προτιμήσεις εγγραφών για το μάθημα της τουρκικής γλώσσας.

πηγή φωτογραφίας; Tachydromos.org

 

Είναι προφανές ότι οι yπηρεσίες της τουρκικής πρεσβείας με τις διασυνδέσεις που διαθέτουν, ειδικά μέσω των τεμένων, πιέζουν στην δημιουργία κοινωνικού ρεύματος που απλά θα αποτελεί προσχηματική δικαιολόγηση στην υλοποίηση της  ήδη ειλημμένης απόφασης εισαγωγής του μαθήματος της τουρκικής γλώσσας. Kαθώς μάλιστα υπάρχει ήδη η πληροφορία ότι ο Ερντογάν θα μεταβεί ξανά στα Τίρανα όταν λήξει το Ραμαζάνι- κάπου στα τέλη Μαϊου, το ζήτημα της εισαγωγής του μαθήματος  της τουρκικής γλώσσας, ιστορίας και οολιτισμού είναι μάλλον προϋπόθεση που έως τότε θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί.

 

Η δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου στα σύνορα της χώρας μας είναι μια πάγια ονείρωξη της Τουρκίας που βλέπει εαυτόν ως φυσικό διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιθυμεί με βάση το δόγμα Νταβούτογλου να έχει ρόλο και λόγο στη γεωγραφική περιοχή που κάποτε είχε κατακτήσει. Στη γειτονική Αλβανία ήδη το πετυχαίνει μέσω της ήπιας ισχύος της εκπαίδευσης. Όσο οι κυβερνησεις των Αθηνών κωφεύουν/εθελοτυφλούν ή αδιαφορούν για την ελληνική μειονότητα τόσο η Τουρκία θα εισβάλλει στην Αλβανία ενισχύοντας τον εθνικισμό της χώρας εναντίον των γειτόνων της, ενώ την ίδια ώρα η Ελληνική Μειονότητα θα εξοβελίζεται από τα πατρογονικά της χώματα. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024