28/03/2024

Ουκρανία, Ρωσία, Δύση….και Κίνα

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί μετάφραση απο κινεζικό παρατηρητήριο ασφαλείας και τοποθετεί την εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία μέσα από την ματιά του Πεκίνο. Έχει ιδιαίτερη σημασία πώς θεωρούν ότι η Λευκορωσία είναι ουσιαστικά ο κόμβος επιρροής από την δική τους μεριά για να μπορέσουν να δώσουν παρουσία στην όλη κατάσταση.

Αναφέρει η ανάλυση:

 

«Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Κίνα έχει συμφέροντα εκεί. Η Κίνα είναι έτοιμη να χειριστεί την υπόθεση της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Η ηγεσία των δύο τελευταίων χωρών εκφράζει ξεκάθαρα μια θέση όμοια με αυτή της Κίνας για τα συμφέροντα του Κιέβου.

 

Το Πεκίνο σηματοδοτεί ότι δεν θέλει στρατιωτική κρίση. Παράλληλα, τόνισε ότι για να λυθεί το ουκρανικό πρόβλημα θα πρέπει κανείς να επιστρέψει στις συμφωνίες του Μινσκ που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, «ένα θεμελιώδες πολιτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη». Όσο γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση και το πνεύμα αυτής της συμφωνίας, η Κίνα θα τις υποστηρίζει. Η Ρωσία είναι μόνο εν μέρει ικανοποιημένη με αυτή τη θέση, αφού η Κίνα δεν διευκρινίζει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να ερμηνεύονται καθαρά στη ρωσική τους ερμηνεία, αλλά μιλά μόνο για μια ορισμένη «κατεύθυνση και πνεύμα» αυτών των συμφωνιών.

 

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός άμυνας της Λευκορωσίας, υποστράτηγος V. Gulevich δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός που στάλθηκε στη Λευκορωσία για τις ασκήσεις Allied Resolve-2022 δεν θα παραμείνει στην χώρα. Ο Μινσκ είπε επίσης ότι μια σύγκρουση με την Ουκρανία είναι πιθανή εάν το Κίεβο εισβάλει στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, ήταν το Μινσκ, με την υποστήριξη της Κίνας, που ξεκίνησε την αποστολή των στρατευμάτων του CSTO στο Καζακστάν σε μια κατάσταση όπου η δύναμη αναχαιτίστηκε από την ομάδα του Tokayev, ο οποίος θεωρείται επίσης προσωπικότητα που θέλει καλές σχέσεις με την Κίνα.

 

Η Λευκορωσία, σαφώς με την κύρωση του Πεκίνου, μπορεί να παράσχει βοήθεια στο φιλοκινεζικό καθεστώς Rahmon στο Τατζικιστάν για να καταστείλει τη δυσαρέσκεια στο Gorno-Badakhshan. Εάν η Λευκορωσία διαμορφωθεί ως μια συμμαχική δύναμη για την Κίνα, αυτό θα βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα της Ρωσίας, της Αυστρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που δηλώνουν επίσης εκεί τα συμφέροντά τους.

Η Μόσχα θα τεθεί σε πολύ εξαρτημένη θέση από τη στάση του Πεκίνου, το οποίο θα τοποθετήσει σφαίρες επιρροής όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη (όπου υπάρχει η διαμάχη με Ουκρανία) αλλά και στον τεράστιο μετασοβιετικό χώρο (συν την Αρκτική, όπου βρίσκεται το Πεκίνο και επίσης βιάζεται να λάβει θέση, αν και μέχρι στιγμής υπόσχεται ότι θα το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα).

 

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ενωθούν τα στρατηγικά συμφέροντα Κίνας και Τουρκίας, τα οποία θα υποστηριχθούν από τη Βρετανία. Η Γερμανία μπορεί επίσης να ενταχθεί ως μια αυτόνομη οντότητα στην σχέση αυτή.»

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024