29/03/2024

Η αγαστή συνεργασία Ρωσίας και Κίνας

Από την άφιξη του Πούτιν στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με τη Δύση να αντιτίθεται στη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν σε ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που είχαν λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες θα υποστηρίξουν η μια την άλλη σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τα συμφέροντα, ενώ θα αντιμετωπίσουν εξωτερικές παρεμβάσεις και περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι δύο πλευρές εξέδωσαν μια δήλωση με περισσότερες από 5.000 λέξεις, επικρίνοντας «τις προσπάθειες ορισμένων κρατών να επιβάλουν τα δικά τους “δημοκρατικά πρότυπα” σε άλλες χώρες».

Η δήλωση υπογράμμισε τη σινο-ρωσική αντίθεση σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ ή νέων συνασπισμών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οι χώρες δήλωσαν ότι «ανησυχούν σοβαρά» για το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα. Επίσης δεσμεύτηκαν να «αυξήσουν τη συνεργασία»  για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να υπονομεύσουν την ασφάλεια και να παρέμβουν «υπό οποιοδήποτε πρόσχημα». Στο πλαίσιο αυτό, η ρωσική Gazprom και η κινεζική CNPC, οι ενεργειακοί όμιλοι των δυο χωρών, υπέγραψαν επίσης συμφωνία για μια νέα γραμμή προμήθειας φυσικού αερίου με παραδόσεις 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Η επιβεβαίωση των ισχυρότατων σινο-ρωσικών δεσμών έρχεται την ώρα που φαίνεται πως έχει ξεσπάσει συναγερμός στη Δύση με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει μετακινήσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, κίνηση που οι ΗΠΑ θεωρούν ως προοίμιο εισβολής. Το αποτέλεσμα ήταν ο Πούτιν και ο Σι να έρθουν ακόμη πιο κοντά. 

Σε άρθρό του, που δημοσίευσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πούτιν έγραψε ότι το γεγονός πως υπάρχουν παρόμοιες και συνεπείς θέσεις σε παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα αποτέλεσε τη βάση για τη συντονισμένη εξωτερική πολιτική των δύο δυνάμεων. «Οι δύο χώρες μας διαδραματίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στη σημερινή πολύπλοκη διεθνή κατάσταση και συνεχίζουν να προωθούν τον εκδημοκρατισμό του συστήματος διεθνών σχέσεων, για να το καταστήσουν πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Πεκίνο έχει στείλει σήμα υποστήριξης της Μόσχας στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι πραγματοποίησαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνάντηση με στόχο να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την Ουκρανία. Ο Γουάνγκ εξέφρασε την «κατανόηση και την υποστήριξή» του για την επιμονή της Ρωσίας στην αρχή ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύσει την ασφάλειά της σε βάρος άλλων. Ας μην ξεχνάμε πως ο  Γουάνγκ μιλώντας με τον Αντονι Μπλίνκεν, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι οι «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» της Μόσχας πρέπει να ληφθούν «σοβαρά».

Παρά την υποστήριξη όμως, οι αναλυτές εξωτερικής πολιτικής έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με το εάν η Κίνα πρόκειται να επωφεληθεί από την κρίση της Ουκρανίας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να εξαντλήσει τους πόρους των ΗΠΑ και να αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τις διεκδικήσεις της Κίνας σε Ταϊβάν και Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Άλλοι επισημαίνουν ότι η Κίνα προτιμά τη σταθερότητα έναντι της αναταραχής στο διεθνές πεδίο. Υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα να πληγεί η φήμη του Πεκίνο, το οποίο πιθανώς να αντιμετωπίσει δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, εάν εμβαθύνει την υποστήριξή του στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες αρνήθηκαν να στείλουν αξιωματούχους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί, και της καταστολής του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. 

Ο Πούτιν, ωστόσο, ήταν μεταξύ μιας ομάδας ξένων ηγετών που τίμησαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ίμραν Χαν, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντεζ της Αργεντινής. Στη τελετή βρέθηκαν επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους περίπου 80 ηγέτες και βασιλιάδες που έδωσαν το παρών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το μακρινό 2008, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Μπους, τότε προέδρου των ΗΠΑ , μια εικόνα ενδεικτική της έντασης που έχει προκληθεί ανάμεσα σε Δύση και Κίνα εξαιτίας των αναταραχών από την πανδημία.

Ένας λόγος παραπάνω για τον Πούτιν να καταδικάσει την κριτική για τη διοργάνωση των Χειμερινών Αγώνων από την Κίνα και επαίνεσε τον «σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραμάτισαν οι δύο χώρες διεθνώς. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν τη «στενή φιλία» μεταξύ των δύο ηγετών, αναφέροντας την άποψη του Πούτιν για τον Σι: «Είναι προσιτός και ειλικρινής. Είναι επίσης ένας συνεργάτης στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε».

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024