ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας*
Ο Νομός Έβρου, που είναι η κύρια χερσαία πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών απειλείται καθημερινά από την παράνομη εισβολή των. Αυτό που διακινδυνεύεται άμεσα είναι η εθνική ασφάλεια μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής που αποτελεί βασική προϋπόθεση της εθνικής άμυνας της χώρας μας.
Η επέκταση στην περιοχή του Φυλακίου Ορεστιάδας του Κέντρου Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) παράνομων μεταναστών και του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), αποτελεί απειλή όχι μόνο για την τοπική περιοχή του Νομού αλλά και της Θράκης γενικότερα.
Οι επεκτάσεις και η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων και υποδομών, δημιουργούν ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία δεδομένου ότι επίσημα οι μεταναστευτικές ροές, με στοιχεία της FRONTEX, έχουν μειωθεί κατά 76% και δεν υπάρχει ανάλογη αναγκαιότητα μονίμων υπερκατασκευών.
Αντί να ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης των χερσαίων συνόρων με μείωση των μεταναστευτικών ροών ακόμα περισσότερο, η πολιτεία επιθυμεί να δώσει μορφή μόνιμης υπερδομής στα ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ της περιοχής της Ορεστιάδας, με τις αναπόφευκτες παρακάτω συνέπειες στον Νομό Έβρου.
- Εθνική Άμυνα
Το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών επηρεάζει άμεσα την εθνική άμυνα της χώρας μας ακόμα και σε καθεστώς έστω πρόχειρης παραμονής στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Έβρου, δεδομένου ότι πολλοί εκ των μεταναστών δεν έχουν καθόλου έγγραφα και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ταυτότητα και πρόθεσή των.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό από την δομή του ΠΡΟΚΕΚΑ, όπου μεγάλος αριθμός αλλοδαπών τρίτων χωρών θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ως μη δεκτοί στην Ελληνική Δημοκρατία για λόγους κυρίως παραβατικότητας. Αν και διέπονται από καθεστώς κράτησης, σε περίπτωση εξέγερσης ή διαμαρτυρίας αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και του γηγενούς πληθυσμού. Το πρόβλημα ενισχύεται όταν σε μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα υπάρχουν Σχηματισμοί των ΕΔ ενώ σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων βρίσκονται τα σύνορα.
Οι κατά κανόνα κρατούμενοι στο ΠΡΟΚΕΚΑ Έβρου, που θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για λόγους κυρίως παραβατικότητας, σύμφωνα με την ΚΥΑ που διέπει την λειτουργία των ΠΡΟΚΕΚΑ https://www.e-nomothesia.gr/kat-allodapoi/kya-8038-23-22-ig-2015.html, άρθρο 16 και 17 δικαιούνται να δέχονται επισκέψεις συγγενών, φίλων και εκπροσώπων διπλωματικών ή προξενικών δημιουργεί αμφιβολίες για το καθεστώς διαμονής τους τελικά στην χώρας μας και αποφυγή της αναχώρησής τους.
- Τοπική συνοχή
Η υπάρχουσα τάση “αραίωσης” των παραμεθορίων περιοχών Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας επιδρά άμεσα στην τοπική συνοχή. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η κεντρική εξουσία αδιαφορεί για το αίτημα τους που έχει σχέση με την μη επέκταση της δομής. Η επέκταση του ΚΥΤ – ΠΡΟΚΕΚΑ έχει ως συνέπεια να δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας και αδικίας στους Εβρίτες το οποίο επιδρά άμεσα στην ψυχολογία των νέων που ήδη επιζητούν να φύγουν από την περιοχή. Οι κάτοικοι του Έβρου, πολίτες με υψηλό εθνικό φρόνημα, πατριώτες που ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν, δυστυχώς έφθασαν στο όριο της αγανάκτησης.
- Κοινωνική Συνοχή
Οι παρέες των ομοφύλων και ομοθρήσκων μεταναστών οι οποίοι έχουν πρόσβαση στις τοπικές περιοχές του Έβρου όπου οι διαμένοντες απολαμβάνουν δικαίωμα εισόδου και εξόδου κατά τις ώρες που ορίζονται σε απόφαση του Διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Μέχρι να προωθηθούν στις εσωτερικές δομές της χώρας από 25 μέχρι 30 ημέρες, οι ομάδες των μεταναστών γίνονται αισθητές με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φοβικών συναισθημάτων μεταξύ των πολιτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση επίδραση της Ελληνικής τοπικής κοινωνίας με συναισθήματα αγανάκτησης, δυσπιστίας καχυποψίας και αποτελεί κοινή – καθημερινή διαπίστωση.
- Οικονομία
Οι κυριότεροι κλάδοι της οικονομίας στην περιοχή του Βορείου Έβρου είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας από την βιομηχανία, την βιοτεχνία και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από την επέκταση της υπάρχουσας δομής. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης Ορμένιου που θα κατασκευαστεί, μελλοντικά θα μπορούσε να υποβοηθήσει επενδυτικές προθέσεις και μεταφορές προς τις Βαλκανικές Χώρες και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου.
- Ανάπτυξη
Η επενδυτική ανάκαμψη της περιοχής θεωρείται δύσκολη και απαιτεί χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί, παρά τον νέο ευνοϊκό αναπτυξιακό νόμο που προβλέπει μέχρι και 60 % επιχορήγηση για την περιοχή του Νομού Έβρου που πραγματικά αποτελεί κίνητρο για την περιοχή.
Παράγοντες όμως επενδυτικής ασφαλείας όπως η ύπαρξη του ΚΥΤ ΠΡΟΚΕΚΑ, η έλλειψη νέων για εργασία, η αστάθεια των σχέσεων με την Τουρκία, δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και ανασφάλειας στους υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές.
- Δημιουργία μειονοτήτων
Οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να προωθούνται άμεσα όχι μόνο εκτός Έβρου αλλά και εκτός Θράκης ώστε να αποφεύγονται οι προϋποθέσεις δημιουργίας προσάρτησης και επαφής με μουσουλμανικές μειονότητες που ενδεχομένως εξυπηρετούν εθνικές επιδιώξεις ομόρων κρατών με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες.
- Εγκληματικότητα
Η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο κάθε μορφής, οι κλοπές και ληστείες στις τοπικές κοινωνίες που ήδη έχουν παρατηρηθεί, πιθανόν να αυξηθούν όταν μαζικά μπορούν και κινηθούν μετανάστες σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπως ήδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά. Το τριπλό φονικό σφαγής τριών νέων γυναικών μεταναστών τον Οκτώβριο του 2018 από φανατικούς μουσουλμάνους στην περιοχή Πραγγίου, φανερώνει τις διαθέσεις των ανθρώπων που παραβιάζουν τα σύνορα μας.
- Δημόσια Υγεία
Οι μετακινούμενοι προς την Ελλάδα παράνομοι μετανάστες αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό φορείς μεταδοτικών νοσημάτων και ιδιαίτερα λοιμωδών κυρίως από προερχόμενους από Ασιατικά και Αφρικανικά κράτη λόγω πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης, πολιτικής αστάθειας και υποβαθμισμένης οργάνωσης του συστήματος Υγείας των κρατών τους.
- Δημογραφικό
Οι επαρχίες Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας διακατέχονται από ένα μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα με συνεχείς μειώσεις των πληθυσμών.
Ο πληθυσμός στην επαρχία Ορεστιάδας τα τελευταία 50 χρόνια (1961 – 2011) μειώθηκε κατά 10.000 κατοίκους, στην επαρχία Διδυμοτείχου 20.000 κατοίκους και στην Επαρχία Σουφλίου 10.000 κατοίκους. Οι νέοι φεύγουν από την περιοχή και πηγαίνουν σε μεγάλες πόλεις ή στο εξωτερικό.
- Τουρισμός
Ο θρησκευτικός τουρισμός που προωθείται στον Νομού Έβρου από τις τοπικές και θρησκευτικές αρχές, επηρεάζεται από την ύπαρξη της δομής. Οι Μητροπολίτες των Ιερών Μητροπόλεων της Θράκης, με συναίσθηση των ποιμαντικών τους καθηκόντων που συνδέονται άρρηκτα με την ευαίσθητη περιοχής όχι μόνο του Έβρου αλλά και της Θράκης, είναι εναντίον της επέκτασης της δομής με επίσημη δήλωσή τους. Επιπλέον η επέκταση της δομής θα επηρεάσει αρνητικά τον αναπτυσσόμενο τουρισμό της ευρύτερης περιοχής όπως επηρέασε και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Συμπερασματικά, η πολιτεία αντί να επεκτείνει το ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ του ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΕΒΡΟΥ, θα πρέπει να επικεντρωθεί δια του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) να επαυξήσει όλα τα μέτρα επιτήρησης σε όλα τα χερσαία σύνορα του νομού Έβρου με την Τουρκία με μοναδικό σκοπό τον μηδενισμό των μεταναστευτικών ροών. Προτείνεται ο προϋπολογισμός των 30 εκατ ευρώ που έχει διατεθεί δια την επέκταση του ΚΥΤ ΠΡΟΚΕΚΑ, να αλλάξει φορέα χρήσης και να διατεθεί αποκλειστικά για θερμικές κάμερες, drones επί 24ωρου βάσεως, ειδικά οχήματα και νέες επικοινωνίες προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της μορφολογίας της περιοχής.
* Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και είναι κάτοχος 2 Masters στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)