12/11/2024

Περί ρωσικού κυβερνοπολέμου

Γράφει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν 

 

Επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα στο πώς η Ρωσία δεν έχει δείξει επιθετικές προθέσεις έναντι της Ουκρανίας καλό είναι να πούμε πώς αυτό δεν ισχύει εδώ και καιρό.

Πέρα από τις κατά καιρούς επιθέσεις κατά ηλεκτρονικών υποδομών όπως το 2015 αλλά και το 2017 με σοβαρές επιπτώσεις στην χώρα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη (2017), η πιο πρόσφατη επίθεση ήταν μόλις ένα μήνα πριν.

Επιτέθηκαν σε υπουργεία και κρίσιμες υποδομές για μια φορά ακόμη και όλα τα στοιχεία οδήγησαν στην Ρωσία και συγκεκριμένες ομάδες που συνεργάζονται με την GRU. (Περισσότερα για τη δομή των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ).

Παράλληλα πρέπει να δούμε πώς η όχληση αυτή είναι διαρκής όπως επιτάσσει η μεθοδολογία του CyberWarfare και την είχα περιγράψει σε παρουσίαση ξένου παρατηρητηρίου το 2019 (Cyberterrorism & relevant threats – 2019 presentation. IntelSec Observatory IISCA)

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν δεν είναι ότι η Ρωσία έχει δείξει ειρηνικές διαθέσεις. Αντίθετα, θα έλεγε κάποιος πώς έχει δείξει μια άκρως επιθετική διάθεση με τα παραπάνω. Να προστεθεί πώς η ζημιά από τέτοιες επιθέσεις σε άμεσες αλλά και έμμεσες επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλη. Πέρα από την διακοπή παροχής υπηρεσιών στους άμεσους στόχους που πλήγονται, υπάρχει διακοπή λειτουργιών και σε δεκάδες άλλες υπηρεσίες που βασίζονται στις πρώτες και κατά συνέπεια οδηγούν σε πλήγμα δεκάδων εκατομμυρίων στην οικονομία του κράτους. Κάτι που φυσικά επιβαρύνει και τους πολιτες του. Μην πιάσουμε κάν την περίπτωση να υπάρξει νεκρός από τέτοιες επιθέσεις που είναι εξαιρετικά πιθανό.

Μια διακοπή σε παροχή ρεύματος για παράδειγμα, πέρα από την άμεση διακοπή σε νοικοκυριά, μπορεί να πλήξει νοσοκομεία, παροχές ύδατος, τηλεπικοινωνίες, εταιρίες παρασκευής και κατασκευής υλικών κάθε είδους, ακόμα και αεροδρόμια που θέλουν χρόνο για τροφοδότητη κάθε τομέα με εναλλακτική πηγή ενέργειας. Πόσο μάλλον αν αυτό κρατήσει για πάνω από ώρες όπως το 2015 και το 2017.

Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κάποιος πώς οι επιθέσεις κυβερνοπολέμου είναι λιγότερο επικίνδυνες ή μικρότερων επιπτώσεων από μια φυσική επίθεση. Χώρια που στην δεύτερη μπορείς να αμυνθείς διότι βλέπεις τον αντίπαλο.

Η φωτογραφία από την Guardian με το μήνυμα προς Ουκρανούς να φοβούνται για το τι ακολουθεί σε Ρώσικη γλώσσα και Πολωνικούς ιδιωματισμούς. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024