24/04/2024

To power game του Πούτιν με τη Δύση

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

Την ώρα που στο Κρεμλίνο ετοίμαζαν το τραπέζι των 6 μέτρων (αυτό που είδαμε και στη συνάντηση με Μακρόν) προκειμένου ο Ρώσος πρόεδρος να υποδεχθεί τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στα δυτικά ΜΜΕ φιγουράριζε η είδηση ότι πως τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν συγκεντρωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αποχωρούσαν με σκοπό να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Η Δύση αναστέναξε με ανακούφιση στη συγκεκριμένη είδηση, παρά το γεγονός ότι από την ουκρανική πλευρά η είδηση της αποχώρησης δεν επιβεβαιωνόταν. Μάλιστα όπως είπαν αναλυτές της  ομάδα πληροφοριών Conflict Intelligence (CIT) η κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα δεν είχε αλλάξει (Περισσότερα για την είδηση αυτή μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο: https://theins.ru/news/248573 )

Στο μεταξύ είχε προηγηθεί χθες Δευτέρα μήνυμα του πρωθυπουργού της Ουκρανίας,  Βολοντίμιρ  Ζελένσκι ο οποίος αφού αύξησε τους μισθούς όλου του στρατιωτικού προσωπικού κατά 30%, κήρυξε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας» λέγοντας χαρακτηριστικά πως:
«Απειλούμαστε με μεγάλο πόλεμο και η ημερομηνία της στρατιωτικής εισβολής ορίζεται για άλλη μια φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά το κράτος μας σήμερα είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Αγωνιζόμαστε για ειρήνη και θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων. Τόσο το Ντονμπάς όσο και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. αποκλειστικά μέσω της διπλωματίας. Δεν καταπατούμε κάποιου άλλου το δικαίωμα, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το δικό μας. Έχουμε μεγάλο στρατό. Τα παιδιά μας έχουν μοναδική εμπειρία μάχης και σύγχρονα όπλα. Αυτός είναι ήδη ένας πολύ ισχυρότερος στρατός από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια. Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Θα την κάνουμε Ημέρα Ενότητας. Το αντίστοιχο διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Την ημέρα αυτή θα κρεμάσουμε τις εθνικές μας σημαίες, θα βάλουμε μπλε και κίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε την ενότητά μας σε όλο τον κόσμο. Έχουμε μια μεγάλη φιλοδοξία για την Ευρώπη. Θέλουμε ελευθερία και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για αυτήν. Δεν καταφέραμε ποτέ να τα παρατήσουμε και δεν πρόκειται να το μάθουμε. Αγαπήστε την Ουκρανία! Είμαστε ήρεμοι! Είμαστε δυνατοί! Είμαστε μαζί!»

Το διάγγελμα Ζελένσκι προκάλεσε γέλιο από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος αντέδρασε μ΄ένα ειρωνικό σχόλιο. «Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, όπου ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως γενοκτονία αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ντονμπάς. Η δήλωση αυτή δεν είναι σίγουρα τυχαία καθώς σήμερα η ρωσική Δούμα κατέβασε πρόταση, την οποία και ψήφισαν όλα τα κόμματα για την αναγνώριση των ρωσόφωνων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη. Και αναμένουν την επικύρωση από τον Πούτιν. Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιοχές που ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Νέας Ρωσίας ή Νέα Ρωσία. Πρόκειται ουσιαστικά για  ένα κράτος εν κράτει στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ανακηρύχθηκε στις 22 Μαΐου του 2014 και θεμελιώθηκε στις 24 Μαΐου του ίδιου έτους, όταν οι ρωσόφωνοι αρχηγοί της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ υπέγραψαν σύμφωνο ένωσης των περιοχών τους.

 

Η Νέα Ρωσία, η οποία πήρε το όνομά της  ιστορική ονομασία η οποία χρησιμοποιούνταν την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, του ρωσικού κράτους δηλαδή από το 1721 έως το 1917, για τα εδάφη της σημερινής ανατολικής Ουκρανίας,  ελέγχει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ενώ έχει εδαφικές βλέψεις στις περιοχές του Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια , Χερσώνoς, Μικολάιβ και Οδησσού στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Αν τελικά ο Πούτιν επικυρώσει αυτή την απόφαση τότε θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: 

  1. Όταν είχε γίνει το ίδιο με την Κριμαία και προχωρήσαν σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη περιοχή επακολούθησε μια σειρά διώξεων των κατοίκων που δεν ήθελαν να συνδεθούν με την Ρωσία
  2. Κατά συνέπεια επήλθε ρωσική πίεση με διάφορους τρόπους (μέχρι και η παροχή ύδρευσης είχε διακοπεί για ένα διάστημα)
  3. Στις περιπτώσεις των δύο αυτών περιοχών, αν περάσει επικύρωση της πρότασης της Δούμα, θα χρειαστεί τήρηση της τάξης προκειμένου να προστατευθεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός. Άρα θα είναι μια καλή  ευκαιρία/δικαιολογία για παρουσία ρωσικών δυνάμεων.
  4. Η επικύρωση ενισχύει την θεωρία περί ανατολικής και δυτικής Ουκρανίας, δηλαδή τη θεωρία διχοτόμησης της χώρας προκειμένου να επιτύχει η Ρωσία το buffer zone αλλά και να δείξει στο Κίεβο την δυναμική της. Να τονίσουμε εδώ πως ήδη στην Ουκρανία έχουμε μετακινήσεις προς τα δυτικά της χώρας και συγκεκριμένα προς τα σύνορα με την Πολωνία. 

Ήδη μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται σε ρωσικά δίκτυα στο telegram και επιβεβαίωσε και ο Θανάσης Αυγερινός,  ανταποκριτής του Open TV στη Μόσχα, στην Περιφέρεια Λουγκάνσκ (γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ) είχαμε έναν ρωσόφωνο πολιτοφύλακα νεκρό, ο οποίος όπως λέγεται σκοτώθηκε από πυρά Ουκρανού ελεύθερου σκοπευτή. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει την τέλεια δικαιολογία για τον Πούτιν προκειμένου να προστατέψει το ρωσόφωνο πληθυσμό. 

Καθώς λοιπόν το power game στην περιοχή τώρα φαίνεται να ξεκινάει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ,  τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να «βεβαιωθούν» για τις δηλώσεις της Ρωσίας για απόσυρση μέρους των στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο υπήρχαν οι ίδιες δηλώσεις για αποκλιμάκωση, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματικότητα. Το ίδιο αναμένει και το Κίεβο, το οποίο εδώ και λίγη ώρα είναι αντιμέτωπο με κυβερνοεπίθεση.

Σε περίπτωση που η Ρωσία τελικά δεν εισβάλλει στην Ουκρανία,  τα ερωτήματα που μένουν να απαντήθούν στη συνέχεια -και καθώς η Δύση φαίνεται να χάνει τον πόλεμο των εντυπώσεων απέναντι στις κινήσεις του Ρώσου προέδρου με την Ευρώπη να αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και τις ΗΠΑ να έχουν χάσει την προσοχή τους από την αντιπαράθεσή τους με την Κίνα- είναι τα ακόλουθα; 

 

– Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως πρώτα;

– Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν ποιο κύρος θα έχουν;

– Η Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι ενιαία ή θα διαιρεθεί σε βάθος χρόνου;

– Η ΕΕ θα συνεχίσει να δίνει βάρος στις ΗΠΑ ή θα δημιουργηθεί κάτι νέο με την Γαλλία επικεφαλής που ήδη δείχνει σημεία αναφοράς;

– Η Τουρκία θα αποθρασυνθεί περαιτέρω αφού οι ΗΠΑ για ακόμα μια φορά δεν θα φανούν αξιόπιστος εταίρος;

– πόσες χώρες θα αντέξουν αυτό το στρεσαρισμα οικονομιών;

Η Ρωσία θα λάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρασία;

– Ποια η εξέλιξη στην δυναμική της κόντρας ΗΠΑ και Κίνας;

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024