25/04/2024

Το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου είναι μια μπλόφα της Ρωσίας

Γράφει ο Βαγγέλης Θάνος
Δημοσιογράφος 

 

Εάν η Ρωσία κλείσει τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι σαν να έχει περάσει μια θηλιά στο λαιμό της. Εδώ και πολλά χρόνια η “Αρκούδα” θέλει να εμφανίζεται ως ο σταθερός προμηθευτής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας τους ευρωπαίους πελάτες της πως δεν έχουν τίποτα να φοβούνται όσον αφορά την συνεχόμενη παροχή του καυσίμου.

Να υπενθυμίσουμε πως η ισχύς της Ρωσίας σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από την ενεργειακή διασφάλιση της Ευρώπης. Εάν αφήσει κρεμασμένη την Ευρώπη και κυρίως την Γερμανία, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο, τότε σε βάθος χρόνου θα έχει χάσει. Για να το κάνουμε πιο σαφές θα έχει αποδείξει στην Ευρώπη πως δεν είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής και θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να στρέψουν το βλέμμα τους αλλού.

Πού αλλού; Πρώτον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεύτερον στον υπερατλαντικό παράγοντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μισούν τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο. Πολλές φορές έχουν εναντιωθεί στην δημιουργία και κατασκευή τέτοιων υποδομών, όπως συμβαίνει τώρα με τον Nord Stream 2. Μάλιστα ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε της προηγούμνες ημέρες πως δεν θα υπάρξει Nord Stream 2 σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί γενίκοτερα σιχαίνονται τους αγωγούς φυσικού αερίου και όσους έρχονται από την Ανατολή. Η ύπαρξη τέτοιων υποδομών δημιουργεί εξαρτημένα κράτη και ισχυροποιεί αυτούς που τους ελέγχουν από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Από την εποχή Ομπάμα ήταν αντίθετοι στην κατασκευή του Nord Stream, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει ολοκληρωθεί αλλά ακόμα δεν έχει λειτουργήσει.

Μάλιστα, η Αμερική έχει στα φιλόδοξα σχέδια της την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου πλάνου Προμήθειας της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG. Σύμφωνα με τα στοιχεία εντός του 2022, οι ΗΠΑ αναμένεται να αναδειχθούν ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία για το 2021 έδειξαν πως τις περισσότερες εξαγωγές αμερικανικού LNG τις υποδέχτηκαν οι χώρες της Ασίας. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες για να ανακόψουν την ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας προς την Ευρώπη, θα στρέψουν το βλέμμα τους στην γηραιά ήπειρο, δημιουργώντας τερματικούς σταθμούς LNG και αυξάνοντας τον στόλο των LNG carriers.

Η προειδοποίηση της Μόσχας για κλείσιμο των αγωγών θα είναι πάντα μια μπλόφα. Σε περίπτωση εφαρμογής της θα σημαίνει και μια τεράστια ζημιά για την ίδια. Μια ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να μαζέψει αν χάσει τους καλύτερους “πελάτες” της .

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024