28/03/2024

H Τουρκία και οι Διεθνείς Συνθήκες

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος

Πόσο χρήσιμη, αλήθεια, θα ήταν η Τουρκία για τη Ρωσία που τη θέτει στη διελκυστίνδα των πιέσεων, αν το τουρκικό κράτος δεν ήταν μέλος της Συμμαχίας; Ένα ερώτημα που δυστυχώς εμείς ως Ελλάδα δώσαμε μία de facto απάντηση, την οποία χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι Μεγάλοι. Είναι εθνικιστικός βερμπαλισμός; Όχι, δεν είναι. Και γιατί δεν είναι; Γιατί η Τουρκία δεν αποτέλεσε μέρος όλων των Διεθνών Συνθηκών που αφορούν την περιοχή της. Εμείς κάναμε χρήσιμη την Τουρκία με το να μιλάμε για το γεωγραφικό της αποτύπωμα.

Αυτό είναι μία πολύ βασική παράμετρος, γιατί αλίμονο αν το Διεθνές Δίκαιο και την Γεωπολιτική δεν τα βλέπουμε σε αντιστοιχία με την Ιστορία, άσχετα αν, το Δίκαιο παραβλέπει πολλές φορές την Ιστορία και το είδαμε με τη Λωζάννη, αλλά εγώ θα πω και με τα Δαρδανέλια.

Και οι Τούρκοι είναι καλό, αν και δυστυχώς, όσο και να μας φαίνεται παράξενο η Επιστήμη της Ιστορίας τους είναι «νεόκοπη», γιατί αρχειακές πηγές δεν έχουν, ούτε καν (αλλά για να είμαστε πιο ακριβείς και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις είναι πολύ λίγες) από την περίοδο του Οθωμανικού Κράτους, μάλλον θα πρέπει ένας Ιστορικός και ένας σοβαρός Διεθνολόγος τους να ενσκήψουν στην ανάγνωση ξανά και τη σοβαρή ερμηνεία κι όχι την ερμηνεία ala Turka των Συνθηκών που τους αφορούν. Και ειδικά για το καθεστώς των Δαρδανελίων…

Και ανεξαρτήτως Συνθηκών, και ανεξαρτήτως Ιστορίας και Γεωγραφίας και εθνικών δικαίων, τα νησιά του Αιγαίου ήρθαν στην Ελλάδα μετά από πόλεμο και νίκη σε αυτόν. Η κυριαρχία σε αυτά δεν είναι μόνο de jure, αλλά και de facto.

Και εκτός αυτού στο ΕΙΔΙΚΟ πρωτόκολλο της Συνθήκης του Μοντρέ και μάλιστα στο προοίμιό του αναφέρεται ο άμεσος επανεξοπλισμός της ζώνης των Δαρδανελίων, με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να υπάγονται στη ζώνη αυτή. Ένα Πρωτόκολλο είναι σάρκα εκ της σαρκός και ως εκ τούτου αναπόσπαστο στοιχείο μίας Συνθήκης.

Και αυτό έγινε, δηλαδή κρίθηκε ο επανεξοπλισμός των νησιών του Βορείου Αιγαίου, γιατί ενώ με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Ίμβρος και η Τένεδος όταν παρανόμως παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τη συγκεκριμένη συνθήκη έπρεπε να μείνουν πλήρως αποστρατιωτικοποιημένα, η Τουρκία την επόμενη της υπογραφής της συγκεκριμένης Συνθήκης αντί για τοπική αστυνομική διοίκηση, τα χαρακτήρισε, παρανόμως, ως επιτηρούμενες ζώνες, οχυρώνοντάς τα, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Τουρκία και αυτό το είχε αποδείξει με τις επιστολές τόσο του Τούρκου Πρέσβη Εσρέφ στον Ιωάννη Μεταξά όσο και με το λόγο αργότερα του Αράς στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση όπου κυριολεκτικά καίγονταν για τον ΕΠΑΝΕΞΟΠΛΙΣΜΟ όλων των νησιών, για να δικαιολογήσουν την τουρκική παρανομία σε Ίμβρο και Τένεδο. Κάτι που φυσικά και έγινε με το πρωτόκολλο της Συνθήκης του Mοντρέ για την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Για να μην υπεισέλθουμε σε ειδικότερα στοιχεία ειδικά για το καθεστώς των Στενών και σε ποια δικαιοδοσία έπρεπε να βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή και πάντως όχι στην τουρκική, μια και όταν έγινε η «προσαρμογή» της συγκεκριμένης Συνθήκης στη Συνθήκη του Montego Bay, αφού οι γείτονές μας δεν την ψήφισαν, θα έπρεπε να ξαναδούν οι Σύμμαχοι και εταίροι μας το καθεστώς των Στενών.

Οπότε οι γείτονές μας προτού να αρχίσουν μιλάνε για Συνθήκες και την νόμιμη κυριαρχία του εδάφους που ανήκει στην Ελλάδα, είναι καλό να δοξάζουν τον Αλλάχ που η Διεθνής Διπλωματία με δύο Συμφωνίες τους έκανε Κράτος, παραβλέποντας πολλά επιμέρους. Και το Διεθνές Δίκαιο και η Ιστορία δεν είναι τζίνι του Αλαντίν, όπως θέλουν να τα ερμηνεύουν οι γείτονές μας.

Τα ιστορικά τεκμήρια είναι αναμφισβήτητα

ΥΓ. Εμείς τα νησιά μας τα πήραμε με πόλεμο γιατί οφείλαμε να προστατεύσουμε τους ελληνικούς πληθυσμούς που διέμεναν σε αυτά, με την προσχώρησή τους στον εθνικό μας ιστό.Την Κωνσταντινούπολη δεν την πήραν με πόλεμο οι γείτονές μας, τους την χάρισαν οι Σύμμαχοί μας, γιατί το καθεστώς της Πόλης είναι τελείως νομικά λανθασμένο να το συναρτούμε με τα αποτελέσματα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, καθώς ήδη από το 1914 η Κων/πολη ήταν έδαφος ουδέτερο την εποπτεία του οποίου είχε η Κοινωνία των Εθνών. Γιατί αν αρχίσουμε ως Έλληνες να ξαναβλέπουμε τις Συνθήκες, οι γείτονές μας θα κλάψουν με κλάμα γοερό, γιατί αν αρχίσει η Επιστήμη της Ιστορίας και της Εθνολογίας να ψάχνει το μουσουλμανικο πληθυσμό της Άγκυρας, περισσότερο οι Κούρδοι (ως ο πιο αναγνωρισμενος και με διαρκή παρουσία πληθυσμός της σημερινής Τουρκίας) θα βγούνε κερδισμένοι

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024