25/04/2024

Επιχειρησιακές διαπιστώσεις ρωσο-ουκρανικού πολέμου

πηγή εικόνας: https://www.nytimes.com/interactive/2022/world/europe/ukraine-maps.html

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας*

 

  1. Στην παρούσα φάση του πολέμου μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ουκρανίας η οποία πλέον διεξάγεται σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων του Ουκρανικού εδάφους, είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ η απόφαση του πρόεδρου της Ρωσίας, εάν τελικά θα χρησιμοποιήσει τις καταλήψεις εδαφών ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα ή θα επιδιώξει να αλλάξει τον χάρτη, για το μέλλον της χώρας του, για το μέλλον του Ουκρανικού λαού, για τον ίδιο και για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

 

  1. Ο κύριος άξονας της επίθεσης των Ρώσων στο Κίεβο υποβοηθούμενος από δευτερεύοντες άξονες έχει σχέση με την ταχύτερη κατάληψη μεγάλων υποδομών, των επικοινωνιών, των ενεργειακών κέντρων και των δύο μεγάλων πολιτικών αεροδρομίων και φυσικά θεωρείται το Κέντρο Βάρους της Ουκρανίας. Η κατάληψη του Κιέβου όμως θα επιφέρει την ευκαιρία έναρξης ειρηνευτικών  συνομιλιών με ευρεία ατζέντα ζητημάτων, εγγυήσεις, διεθνείς διαμεσολαβήσεις, προϋποθέσεις και όρους. Ήδη προτάθηκε από την Ρωσική πλευρά η Λευκορωσία για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών αλλά η Ουκρανία το απέρριψε.

 

  1. Οι ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν επικαλείται που διεξάγονται από την Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία με πολλούς άξονες επιθέσεως, δημιουργούν ερωτηματικά για την αναλογικότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με τον αντικειμενικό σκοπό του. Θεωρείται βέβαιο πλέον ότι οι γενικευμένες επιθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αλλά έχουν σαφή προειδοποίηση εκτενέστερη προς στην Δύση με πολλούς αποδέκτες.

 

  1. Εάν η Ρωσία παρατείνει τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας ή επεκτείνει την κατάληψη της ευρύτερης περιοχής του Κιέβου ή κινηθεί δυτικά προς Lviv ή  συνενώσει τις ευρύτερες περιοχές του Ντονέτσκ, Μαριούπολης, Κριμαίας, Οδησσού και της Ρωσόφιλης  Υπερδνειστερίας με περιορισμό της εξόδου της Ουκρανίας στην θάλασσα, δημιουργεί αυτομάτως αλλαγή του χάρτη, έστω και πρόσκαιρα. Αυτό θα έχει ως  αποτέλεσμα την συσπείρωση όλης της Δύσης εναντίον της με μελλοντικά στρατηγικά μειονεκτήματα.

 

  1. Η παρατεταμένη Ρωσική κατοχή εδαφικών περιοχών στην Ουκρανία θα συνοδεύεται από παρεπόμενες συνέπειες και από τις δύο πλευρές λόγω της δεδομένης σταδιακής εξέγερσης του Ουκρανικού λαού, όλης της Ευρώπης και όλων των διεθνών οργανισμών εναντίον των δυνάμεων εισβολής. Επομένως αναπόφευκτα οι ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, όπου ο εκτροχιασμός των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες μάχης και από τις δυο πλευρές, αλλά και σε παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

 

  1. Παράταση των ειδικών επιχειρήσεων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του στρατηγικού αιφνιδιασμού και την απώλεια σταδιακά της πρωτοβουλίας των επιχειρήσεων. Η παράταση κατοχής θα μετατρέπεται με τον χρόνο σε διαπραγματευτικό μειονέκτημα.  Επομένως όσο συνεχίζεται η κατοχή των εδαφών, το μόνο που θα επιφέρει θα είναι η φθορά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την σταδιακή ανάκαμψη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με δεδομένη πλέον την διεθνή βοήθεια από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπη.

 

  1. Η ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι υποχρεωμένες πλέον να χρησιμοποιήσουν  μεγάλους Μηχανοκίνητους Σχηματισμούς Πεζικού, Αρμάτων Μάχης με την υποστήριξη πυρών της αεροπορίας και του Πυροβολικού καθώς  και οπλικά συστήματα μεγάλης ισχύος σε περίπτωση κατάληψης νέων εδαφών και θα ξεφύγουν εντελώς από τις ήδη αεροκίνητες και αεραποβατικές ειδικές επιχειρήσεις.

 

  1. Η διατήρηση εδαφών μέσα στην Ουκρανία από την Ρωσία θα έχει τεράστια επίπτωση της δημόσιας εικόνας του Προέδρου Πούτιν όχι μόνο στην κοινή γνώμη όλου του Δυτικού κόσμου αλλά και μέσα στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών τόσο Ρώσων όσο και Ουκρανών στα media και social media θα έχουν συνέπειες ως boomerang για τον ίδιο των πρόεδρο Πούτιν. Μία λάθος εκτίμηση πολλές φορές μπορεί να αλλάξει την ιστορία του κόσμου.

 

  1. Η απόφαση του ΝΑΤΟ να αποστείλει τις  δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, για αποστολή εκτός άρθρου 5, με τουλάχιστον 40.000 στρατιώτες  καθώς και πολυεθνικές Μονάδες από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στις χώρες της Βαλτικής ή την Πολωνία θα έχει ως συνέπεια την σταδιακή ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ σε επίπεδα πριν το 2001, όταν μετά την επίθεση στους δίδυμους οι ΗΠΑ απέσυραν πολλές δυνάμεις από την Ευρώπη. 

 

  1. Η ενδεχομένη αναβίωση μίας νέας μορφής ‘’ψυχρού πολέμου’’ που οφείλεται  αφενός στις  προσπάθειες να επεκταθεί το ΝΑΤΟ ανατολικότερα και αφετέρου  στην αντίδραση της Ρωσίας, θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, ώστε ΗΠΑ – ΕΕ και Ρωσική Ομοσπονδία κατά την νέα τάξη πραγμάτων θα πρέπει να επιδιώξουν μια στρατηγική συνεργασίας, εμπιστοσύνης για το καλό της ανθρωπότητας και την αξία της ανθρώπινης ζωής.

 

* Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και είναι κάτοχος 2 Masters στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024