25/04/2024

Αλεξάντερ Νβόρνικοφ: το προφίλ του Ρώσου στρατηγού

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Αλεξάντερ Νβόρνικοφ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Ρώσους καταδρομείς του ρωσικού στρατού τον 21ο αιώνα.  Μέχρι το 2015 σχεδόν κανείς δεν τον ήξερε στη Ρωσία! Το μόνο που γνωρίζαμε για αυτόν ήταν πως το 2005 ανέλαβε διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Σιβηρία. Και πράγματι, ανέλαβε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή την οποία εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία, και για αυτό τον εμπιστεύεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκείνη τη χρονιά λοιπόν στη Συρία κυριαρχούσε ο τρόμος του Ισλαμικού Κράτους, με τη κυβέρνηση Άσαντ να διατηρεί ουσιαστικά μόνο την  πρωτεύουσα Δαμασκό και να είναι αντιμέτωπη με έναν αντίπαλο με υπερσύγχρονο οπλισμό, που παρήγαγε 100.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα. Επίσης, ο συριακός στρατός αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα επάνδρωσης των τάξεων του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει από τη πρώτη στιγμή ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είχαν επικουρικό ρόλο και το κύριο βάρος θα έπεφτε στο συριακό στρατό και την ρωσική αεροπορία.  Ο Αλεξάντερ Νβόρνικοφ λοιπόν είναι ο πρώτος αξιωματικός του ρωσικού στρατού, ο οποίος πήγε στη Συρία. Σκοπός του ήταν η σταθεροποίηση του μετώπου επί του εδάφους. Μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή δεδομένου ότι ο συριακός στρατός στην ουσία δεν υπήρχε, αφού είχε υποστεί συντριπτικά πλήγματα με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κάτω από τη μπότα του Ισλαμικού Κράτους. Η πρώτη αποστολή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ήταν η προστασία της ζωής του προέδρου Άσαντ, αλλά και η εξασφάλιση να μείνει η Δαμασκός στα χέρια του Άσαντ.

Αρχικά  οχύρωσε τους άντρες του στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού και στη ρωσική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα. Η κίνηση αυτή  είχε καθαρά αποτρεπτικό στόχο, ώστε να μην επιτεθεί κανείς στην πρωτεύουσα γιατί θα ήταν αντιμέτωπος όχι μόνο με το συριακό στρατό, αλλά και τους επίλεκτους Ρώσους Σπέτσναζ.  Αυτό που είχε εντοπίσει ως κύριο πρόβλημα του συριακού στρατού ήταν η άμυνα σε επιθέσεις αυτοκτονίας, η δυσκολία εντοπισμού ναρκών και η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων . Ο Νβόρνικοφ προχώρησε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συστήματος επικοινωνιών μεταξύ ρωσικών και συριακών ειδικών δυνάμεων. Αυτό ήταν μια σημαντική κίνηση, καθώς συνέβαλλε αποφασιστικά στην όλο και πιο αποτελεσματική επικοινωνία των ρωσικών με τις συριακές δυνάμεις.

 Ο Νβόρνικοφ παράλληλα κατάφερε  να υποστηρίξει το συριακό στρατό χωρίς να συμμετάσχει σε συγκρούσεις. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επειδή δεν ήθελε η μονάδα του να έχει απώλειες τις επάνδρωσε με πολλούς ελευθέρους σκοπευτές. Έτσι κατάφερε στις κρίσιμες μάχες (Χάμας, Λαττάκεια, Ντέιρ Αλ Ζορ αλλά και σε άλλες περιοχές της συριακής επικράτειας)  να συμβάλλει αποφασιστικά στη νίκη του συριακού στρατού εξοντώνοντας με ελευθέρους σκοπευτές υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού κράτους. Με τον τρόπο αυτό υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της νίκης της Ρωσίας και του Άσαντ τόσο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος όσο και απέναντι στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Από το 2019 μέχρι σήμερα ασχολείται ιδιαίτερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία . Είναι σύμφωνα με τη Δύση ένας από τους πρωτεργάτες της επίθεσης στο 2019 κατά ουκρανικών πλοίων στα στενά του Κερτς,  όταν ρωσικά πλοία επιτέθηκαν κατά ουκρανικών περιπολικών και συνέλαβαν 24 Ουκρανούς ναυτικούς. Σήμερα το 2022 είναι ένα εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η μονάδα του, σύμφωνα με πληροφορίες,  μπήκε στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

 

Ο Νβόρνικοφ είχε δυνάμεις βέβαια και στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες ενεπλάκησαν  στις συγκρούσεις στο Χάρκοβο. Στο Κίεβο,  η μονάδα του εκτέλεσε αεραπόβαση στο αεροδρόμιο Αντόνοβ. Εκεί ενεπλάκει σε σφοδρή μάχη με την ουκρανική φρουρά  κάτι που σαφώς, κατά την εκτίμηση μου, δε το περίμενε. Θεωρώ ότι στο μέτωπο της Ουκρανίας έκανε δυο πολύ σημαντικά λάθη:  Αφενός υποτίμησε τη μαχητική αξία του ουκρανικού στρατού (κι όχι μόνο αυτός αλλά κι όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού) και αφετέρου δεν είχε τη παραμικρή εικόνα για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού στην υπόλοιπη Ουκρανία. Το αεροδρόμιο Αντόνοβ το κατέλαβε χάρη στην υποστήριξη που είχε από ρώσους αλεξιπτωτιστές του στρατηγού Σεργκέι Σορντιούκοπφ οι οποίοι ήρθαν εσπευσμένα από το Τσέρνομπιλ.  Στο Χάρκοβο τέλος, οι Ρώσοι στρατιώτες δεν περίμεναν ποτέ την αντίσταση του ουκρανικού στρατού. Εκεί τόσο οι Σπετσνάζ του Νβόρνικοφ όσο και οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα Javelin,  τα αντιαρματικά όπλα που δώσανε οι Αμερικανοί στον ουκρανικό στρατό, με  αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές απώλειες.

Ο Νβόρνικοφ, ως φαίνεται, ήταν  αυτός που έστειλε δύναμη Σπετσνάζ μέσα στο Χάρκοβο. Εκεί όμως, οι στρατιώτες του υπέστησαν τεράστιες απώλειες αφενός και αφετέρου δεν είχαν επαρκή υλική  υποστήριξη,  δηλαδή πυρομαχικά, καύσιμα κλπ. Ο λόγος ήταν ότι οι Ουκρανοί ακολούθησαν την τακτική του στρατηγού Βευγκάν τις πρώτες μέρες της δεύτερης φάσης της γερμανικής εισβολής  στη Γαλλία στις 20 Μαίου 1940. Ο Γάλλος στρατηγός προκάλεσε τρομερές απώλειες στους γερμανούς τις πρώτες μέρες καθώς άφηνε να περάσουν τα άρματα μάχης και αποδεκάτιζε το πεζικό και τα τμήματα εφοδιασμού των γερμανών . Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι Ουκρανοί σήμερα κατά των Ρώσων.

Για μένα ο στρατηγός Νβόρνικοφ είναι ένας αξιόλογος αξιωματικός, παρόλα αυτά οι επιδόσεις του ως τώρα στην Ουκρανία δυστυχώς είναι εξαιρετικά μέτριες .

Πηγές: 

http://interkomitet.com/press/publications-and-reports/alexander-dvornikov-syria-russian-thunder/

https://warontherocks.com/2016/03/the-three-faces-of-russian-spetsnaz-in-syria/

https://aif.ru/politics/world/rossiyskie_voennye_podtverdili_prisutstvie_v_sirii_specnaza_rf

https://www.mk.ru/politics/2019/09/22/sergey-shoygu-rasskazal-kak-spasali-rossiyskuyu-armiyu.html

https://www.rbc.ru/politics/15/03/2019/5c8b56069a7947494208f501

https://www.kommersant.ru/doc/3170634

https://www.dailysabah.com/world/europe/ukraine-has-restored-full-control-of-kharkiv-governor

https://www.ndtv.com/world-news/ukraine-crisis-all-you-need-to-know-about-russian-special-force-spetsnaz-2788602

https://www.onalert.gr/kosmos/eisvoli-stin-oykrania-i-rosiki-spetsnaz-sto-charkovo-odomachies-stin-poli-vid/449512/

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024