14/09/2024

Οι γεωπολιτικές συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας*

 

  1. Η ειρήνη στο άμεσο μέλλον φαίνεται μακριά στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μετά τον διαφαινόμενο οριστικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα και τον έλεγχο της οριογραμμής  Ντονέτσκ, Μαριούπολη, Κριμαϊκή χερσόνησος, Χερσώνα, Υπερδνειστερία – απόστασης 750 χιλιομέτρων περίπου – με πιθανή  επιδίωξη αλλαγής του χάρτη και όχι διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος.

 

  1. Η αποναζιστοποίηση και η αποστρατικοποίηση του ουκρανικού κράτους που έθεσε η Ρωσία, προϋποθέτει την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας γεγονός που δεν διαφαίνεται διότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει γίνει ένα με την συναισθηματική υποστήριξη του Ουκρανικού λαού.

 

  1. Η διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος στο Κίεβο που επιθυμεί η Ρωσία, σημαίνει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας διότι το Κίεβο αποτελεί το Κέντρου Βάρους της Ουκρανίας, ως βιομηχανικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, μεταφορικό κέντρο με την πλειοψηφία των υποδομών της χώρας.

 

  1. Η δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών με βίντεο στον ΟΗΕ για τον αφοπλισμό των πυρηνικών όπλων από ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και η κατάσταση standby των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας από τον Ρώσο πρόεδρο, δηλώνει ότι στο μέλλον η Ρωσία θα αποτελεί έναν αστάθμητο απειλητικό ισχυρό παράγοντα στην περιοχή της Ευρασίας.

 

  1. Οι άμεσες απειλές κατά κρατών που συμπαραστέκονται την Ουκρανία, αποκαλύπτει την ενόχληση της Ρωσίας, η οποία επειδή έχει την αίσθηση του ισχυρού, θεωρεί ότι μπορεί να επεμβαίνει στις αποφάσεις των κρατών και να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.

 

  1. Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας από την Δύση με ασφυκτικές κυρώσεις θα την υποχρεώσει να στραφεί ανατολικά πλέον στην Κίνα μαζί με τα κράτη του Οργανισμού για την Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ – Αρμενία, Λευκορωσία, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν). Η Ρωσία ήδη προσπαθεί να καταλήξει σε νέα άμεση συμφωνία προμήθειας με την Κίνα με 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως αντί του Nord Steam 2 που βρίσκεται στον αέρα.

 

  1. Η θέση της Τουρκίας δια της επίσημης δήλωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι δεν θα πάρει θέση στο πλέγμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αυτομάτως  καταρρέει την ενιαία στάση του ΝΑΤΟ με πολλά ερωτηματικά για την στάση της Τουρκίας χωρίς καμία αντίδραση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Σκοπός της Τουρκίας είναι να  προσπαθήσει να εκτελεί τις στρατηγικές μεταφορές της Ρωσίας με την  εκμετάλλευση  τα δύο μεγάλων αεροδρομίων της Κωνσταντινούπολης ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης για την μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών από και προς στην Ρωσία.

 

  1. Η απουσία των ΗΠΑ στην διάρκεια της κρίσης και του Ρωσο Ουκρανικού πολέμου μέχρι τώρα είναι εμφανής. Το νέο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου αναφέρεται κυρίως σε κυρώσεις που θα κάνουν το ρούβλι να κατρακυλήσει και να πλήξει την Ρωσία καθώς επίσης και για την προσπάθεια ανατροφοδότησης της αγοράς σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλη την πολυεθνικότητα και την δυσχέρεια λήψης αποφάσεων  που την χαρακτηρίζει ως θεσμό, έχει συμβάλει άμεσα  με αποφάσεις,  δράσεις και κυρώσεις στην Ρωσο Ουκρανική κρίση,   με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να είναι ο μόνος που προσπαθεί για την ειρήνη. Ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς είναι εντελώς απών.  

 

  1. Οι σχέσεις Ρωσίας Δύσης θα μετασχηματιστούν αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα αλλάξει ολόκληρο το τοπίο της παγκόσμιας γεωπολιτικής με παρεπόμενες συνέπειες για όλο τον κόσμο. Συνεπώς η χώρα μας θα πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα στην απρόβλεπτη σκακιέρα της γεωπολιτικής.

 

 

 

 

 

Πηγή Φωτογραφιών: https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682

 

* Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και είναι κάτοχος 2 Masters στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024