16/04/2024

Η δυναμική επανεμφάνιση του DAESH

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Η τρομοκρατία του Ισλάμ φυσικά και δεν έχει εξαφανιστεί. Αντίθετα, πολλές πληροφορίες φέρουν την οργάνωση του DAESH να έχει αναδημιουργηθεί και να ενισχύεται από δυνάμεις που μετέχουν σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, πρόσφατα βγήκε αναφορά από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, πώς στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν αδυνατούν να τους περιορίσουν και σιγά σιγά ανακτούν εδάφη και δυνάμεις στη περιοχή, στηριζόμενοι ειδικά στο γεγονός πως η χώρα έχει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν επιτακτικά ζητήματα επιβίωσης των πολιτών της.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του DAESH φαίνεται να κυριαρχούν και σε άλλα σημεία του κόσμου, δημιουργώντας προβληματισμό όσον αφορά στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια πιθανή αναβίωση τους από Ασία ως και Αφρική.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι πώς στη Μοζαμβίκη, τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το νησί Ματέμο του αρχιπελάγους Κιρίμπα στον Ινδικό Ωκεανό. Η επίθεση έγινε το βράδυ της 16ης προς την 17η Μαρτίου στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο.

 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μια ομάδα περίπου είκοσι τζιχαντιστών, ντυμένοι με τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Μοζαμβίκης που είχαν κλέψει από αποθήκες, φέρεται να αποβιβάστηκε στις ακτές του νησιού Ματέμο και επιτέθηκε κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το DAESH και τις ανακοινώσεις του, επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα στελέχη της οργάνωσης. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διαψεύδουν και υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν τακτικά στρατεύματα στο νησί και οι τρομοκράτες που εισέβαλλαν έκαψαν σπίτια και πήραν ομήρους δεκάδες αμάχους. Οι τρομοκράτες είναι ακόμα στο Matemo.

Σημειώνεται γενικά πώς στην Μοζαμβίκη το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο όσον αφορά το DAESH, καθώς πέρα από τον θρησκευτικό φανατισμό στη χώρα έχουν συγκεντρωθεί μισθοφόρους και πολέμαρχους από άλλες περιοχές του κόσμου, την ώρα που το κράτος αδυνατεί να τους αντιμετωπίσει.

Υπενθυμίζω πως στη σελίδα του Geopolitics & Daily News έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στο κίνδυνο ισλαμοποίησης της Αφρικής και στις συνέπειες που θα προκληθούν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024