19/04/2024

Στρατηγός Πολ Λα Καμέρα: Η δράση του στα πεδία των μαχών

General Paul J. LaCamera receives the United Nations Command colors from Adm. John C. Aquilino, commander of U.S. Indo-Pacific Command, during the United Nations Command, Combined Forces Command, and U.S. Forces Korea change of command ceremony on July 2, 2021 at Barker Field. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Kris Bonet)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

 

Ο στρατηγός Πολ Λα Καμέρα είναι ένας από τους πλέον έμπειρους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι βρίσκεται συνεχώς στην  πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να μαθαίνει από την πρώτη στιγμή τις νέες τακτικές του Πολέμου. Ο Λα Καμέρα μετρά πάνω από 30 χρόνια στα πεδία των μαχών. Ο Λα Κάμερα άρχισε να γίνεται γνωστός στον  πόλεμο κατά της τρομοκρατίας:  Αρχικά υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, όπου πήρε το πρώτο βάπτισμά του πυρός, και παρά το γεγονός ότι ήταν άπειρος, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην αποστολή του.

 

GEN Paul J. LaCamera, Commander UNC/CFC/USFK (29 June 2021)

Η πρώτη του μάχη ήταν η επιχείρηση Ανακόντα, μια επιχείρηση της ISAF που έλαβε χώρα στα σύνορα Αφγανιστάν- Πακιστάν  και είχε ως επίκεντρο της το βουνό Τακούρ Γκάρ, όπου εκεί οι Αμερικανοί υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Ο Λα Καμέρα σε εκείνη την επιχείρηση ήταν υπολοχαγός του 1ου τάγματος του 87ου αμερικανικού συντάγματος πεζικού της ISAF και διακρίθηκε στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στην επαρχία Πάκτια. Εκεί πολέμησε με ηρωισμό και θάρρος και έσωσε αρκετούς συντρόφους του από βέβαιο θάνατο. Για αυτό το λόγο τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο ανδρείας.

Για την  περίοδο μέχρι το 2014 δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με  τη θητεία του. Το 2014 ο Λα Καμέρα γίνεται διοικητής της 4ης αμερικανικής μεραρχίας  και αναλαμβάνει ανώτερος αξιωματικός σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ήταν τότε που λόγω μείωσης του προϋπολογισμού του αμερικανικού πενταγώνου μειώνονταν αντίστοιχα σε σημαντικό  βαθμό οι επιχειρησιακές δυνατότητες του αμερικανικού στρατού. Ως διοικητής της 4ης αμερικανικής μεραρχίας της ISAF επισκεπτόταν αρκετά συχνά την επαρχία Κατναχάρ. Χάρη στην ενεργή του παρουσία η μετάβαση από την ISAF (International Security Assistane Force) στη RSM (Ressolute Support Mission) έγινε με πλήρη τάξη.

Το 2018 έγινε διοικητής της Combined Joint Task Force, του διεθνούς συνασπισμού  που επιχειρούσε κατά  του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη. Ως διοικητής ανέλαβε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή: Την ολοκληρωτική ήττα αφενός του Ισλαμικού Κράτους και την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού, αλλά και των Κούρδων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Η αποστολή της εκπαίδευσης ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς ήδη από το 2008 οι Αμερικανοί είχαν ρίξει βάρος, μέχρι τη στιγμή που αποχώρησαν το 2011, στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Ωστόσο, τότε το πρόγραμμα εκπαίδευσης δε πήγε καλά. Αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλό ηθικό που είχαν οι ιρακινές ένοπλες  το 2014 οδήγησε στη ταχεία κατάληψη μεγάλου μέρους της ιρακινής επικράτειας από το Ισλαμικό Κράτος.

Στις στοχευμένες επιχειρήσεις στις οποίες έκανε κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, καίριο ρόλο έπαιξε η 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία. Ο Λα Καμέρα διέταξε τους αλεξιπτωτιστές να ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των αμάχων. Σαφώς ο στρατηγός ήθελε την συντριβή του ISIS αλλά γνώριζε πολύ καλά ότι ενδεχόμενες απώλειες αμάχων θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονο αντιαμερικανικό κίνημα στη χώρα.

Ο ίδιος είχε συνεχείς επαφές και με τους Κούρδους της Συρίας, ειδικά μετά την ανακοίνωση του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση του αμερικανικού τμήματος της Combined Joint Task Force από τη Συρία. Ο Αμερικανός στρατηγός στις συναντήσεις που είχε με τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας Μαζλούμ Κομπανί προσπάθησε να οργανώσει την αποχώρηση όσο πιο οργανωμένα γινόταν. Παράλληλα, στις συνομιλίες που είχε με την Ουάσινγκτον εξέφραζε τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι μια αποχώρηση θα έθετε σε κίνδυνο τον αγώνα κατά του ISIS. Κατά την εκτίμηση μου, ο Λα Καμέρα ασχέτως όσων έλεγε δημόσια, δεν ήταν σύμφωνος με μια επικείμενη αποχώρηση. Και για αυτό το λόγο, πράγματι δεν είχαμε αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία όσο διοικούσε ο ίδιος την Combined Joint Task Force. Το Σεπτέμβριο του 2019 παρέδωσε τη διοίκηση στον υποστράτηγο Πατ Γουαίτ. Θεωρώ πως η θητεία του ως διοικητή της Combined Joint Task Force ήταν άκρως πετυχημένη, κυρίως γιατί ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης 65.000 Ιρακινών στρατιωτών αλλά και Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας.

Σήμερα είναι διοικητής της 8ης αμερικανικής στρατιάς και διοικεί πάνω από 85.000 στρατιώτες . Για το Πεντάγωνο είναι ένας από τους πιο μάχιμους αξιωματικούς που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο αμερικανικός στρατός. Θα πρέπει εδώ να σημείωσουμε ότι ο Λα Καμέρα στο επικίνδυνο μέτωπο της Κίτρινης Θάλασσας δεν παρασύρεται παρά τις συνέχεις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και ακολουθεί τη στρατηγική ψυχραιμίας γιατί γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες που θα έχει για την ανθρωπότητα, μια σύγκρουση μεταξύ του συνασπισμού ΗΠΑ και Νότιας Κορέας από τη μια πλευρά με τη Βόρεια Κορέα και τη Κίνα από την άλλη.

 

Πηγές: 

https://gazette.com/military/general-looks-back-fondly-on-his-time-at-fort-carson/article_f1a8e034-13bd-5faf-8589-d339fbe72be7.html

https://www.centcom.mil/MEDIA/PRESS-RELEASES/Press-Release-View/Article/1960770/cjtf-oir-transitions-commanders-for-defeat-isis-mission/

https://thedefensepost.com/2018/12/23/us-syria-withdrawal-general-sdf-reassurance/

https://www.stripes.com/former-inherent-resolve-commander-takes-over-us-army-pacific-and-its-85-000-soldiers-1.607819

https://www.defense.gov/explore/story/Article/1918561/isis-caliphate-is-gone-but-threat-remains-dunford-says/

https://www.stripes.com/news/army/lt-gen-pat-white-takes-reins-of-operation-inherent-resolve-1.598963

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024