20/05/2024

Η ομιλία Ζελένκσι ένα άρτιο εγχείρημα επιρροής στο λεγόμενο πλαίσιο των memory politics

Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρόπουλος, 
Στρατηγικός Αναλυτής,
Εταίρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης 

Όλοι οι νοήμονες Έλληνες και Ελληνίδες οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα και κατηγορηματικά τη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας και κυρίως τα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων εναντίον γυναικοπαίδων και ηλικιωμένων αμάχων.

Ο Ζελένσκι επιχειρεί να εγείρει το συναίσθημα όλων των Δυτικών κοινοβουλίων ευελπιστώντας σε όλο και περισσότερη υποστήριξη.Και ορθώς πράττει για τη χώρα του και τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται.

Σήμερα, λοιπόν παρακολουθήσαμε ένα άρτιο εγχείρημα επιρροής στο λεγόμενο πλαίσιο των memory politics!

Αυτό που δεν αρμόζει όμως για την Ελλάδα και την ξεκάθαρη και αταλάντευτη θέση της υπέρ της Ουκρανίας είναι το γεγονός οτι επρόκειτο για memory politics a la carte γιατί δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά η λέξη Τουρκία στις ιστορικές αναφορές ούτε βέβαια και οι διαρκείς τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Δυστυχώς στην ομιλία του στη Κύπρο δεν έκανε ούτε το στοιχειώδες έστω τουλάχιστον μια αναφορά στη τουρκική εισβολή του 1974.

Για όσους απορούν με την ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ δίπλα σ αυτή του Προέδρου Ζελένσκι, ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει αναφερθεί στην ανωτέρω οργάνωση παραδεχόμενος οτι αφενός μεν την είχε καταδικάσει βάζοντας και μέλη της φυλακή, αφετέρου όμως στη συνέχεια η οργάνωση εντάχθηκε στον Ουκρανικό τακτικό στρατό και μάχεται πλέον κατά των Ρώσων Εισβολέων, οπότε η πρότερη δράση της παραγράφεται κατ εκείνον.

Η ομιλία ενός μαχητή του Τάγματος Αζόφ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όμως ήταν σοβαρό λάθος και έπρεπε να είχε επιτραπεί μόνο η ομιλία Ζελένσκι εκ των προτέρων.

Είναι λεπτά ζητήματα αυτά και χρειάζονταν τη δέουσα προσοχή.

Νοσταλγοί των ναζί πολεμούν και στα δύο στρατόπεδα.Για αυτούς του Αζόφ καλό θα είναι όσοι επιθυμούν να ανατρέξουν στην Ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου και στη 14η Μεραρχία των Waffen SS Galizien απαρτιζόμενη απο Ουκρανούς εθελοντές.

Αντιστοίχως οι διάφοροι ρωσόφιλοι Πουτινικοί που δείχνουν ξαφνικά ευαισθησία για τους Ναζί του Αζόφ να αναλογιστούν οτι η Wagner των Ρώσων είναι αμιγώς Ναζιστική με σβάστικες ρούνους και άλλα σύμβολα των Ναζί συμπεριλαμβανομένης και της λυκοπαγίδας του Wolfsangel.

Σύμπραξη με τους Ναζί είχε και ο πρώην αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού Αντρέι Βλασσώφ στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για όσους θυμούνται.

Όσοι απορούν για το πως γίνεται να συνυπάρχουν νοσταλγοί των Ναζί σε δύο λαούς που υπέφεραν τα πάνδεινα από την γερμανική εισβολή κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η απάντηση είναι η εξής:

Εξηγείται από το γεγονός της εργαλειοποίησης της ιστορίας για πολιτικούς σκοπούς. Στον 21ο αιώνα, ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι Υβριδικός. Τα αφηγήματα που παρουσιάζονται αφορούν επιλεκτικές αναγνώσεις της ιστορίας με διαστρέβλωση πληροφοριών και γεγονότων προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024