16/04/2024

Η ουσιαστική σημασία της Ελληνικής Ομογένειας

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος

Ανέκαθεν ιστορικά η Ελληνική Διασπορά (και κυριότατα των αναπτυγμένων οικονομικά Κοινοτήτων μας) ήταν το μέσο για την επιβίωση από κάθε άποψη του Ελληνικού Κράτους. Οι Αιγυπτιώτες, οι Μαριουπολίτες και Οδησσινοί, οι Κοινότητες των Βαλκανίων με την πρωτοκαθεδρία αυτή, της Βλαχίας, αλλά και αυτές στην Κάτω Ιταλία. Και αργότερα χρονικά, οι κοινότητες σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και μετά τον Β’ΠΠ σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Μία πραγματικά φωτεινή προσωπικότητα, μια άλλωστε από τις πολλές, της Ελληνικής Ομογένειάς μας είναι ο Έντι Ζεμενίδης, ο οποίος ανήκει στην Ελληνική Διασπορά των ΗΠΑ και είναι εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας. Οι Έλληνες αυτοί μόνο όφελος έχουν για την Ελλάδα και πρέπει να έχουν άμεση εμπλοκή στην Ελληνική Διπλωματία.

 Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη της γης που η Ομογένειά της έχει ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα γιατί η Ελληνική Διασπορά οργάνωσε το πρώτο Ελληνικό Κράτος, το μεγάλωσε και συνέδραμε σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του.

Ούτε οι Άγγλοι, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ρώσοι. Οι Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι και κυρίως οι Αιγυπτιώτες που είχαν και ενεργή πολιτική συμμετοχή σε πολλές περιπτώσεις, έκαναν ο, τι ήταν εφικτό και ανέφικτο για να μας απαγκιστρώσουν από τα ξένα συμφέροντα.

Δύο είναι οι μεγάλες Διασπορές που φέρουν οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικό ρόλο, των Ελλήνων και των Εβραίων και ακολουθεί αυτή των Αρμενίων. Οι Εβραίοι γίνανε ένα περήφανο Κράτος, και γίνανε Κράτος χάρη στην επιμονή των Εβραίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όμως το Κράτος του Ισραήλ ακόμα και τώρα στηρίζει την επιβίωσή του μόνο στη Διασπορά του. Σε κανένα Κράτος, σε κανένα «Δυνατό». Το Ισραήλ έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, γιατί τις θεωρούν Δύναμη και σύμμαχο (με την έννοια που έχει η λέξη σύμμαχος στις Διεθνείς Σχέσεις) αλλά επειδή εκεί διαμένει η καρδιά της Ομογένειάς του.

Ανέκαθεν ιστορικά οι Εβραίοι των ΗΠΑ ήταν το πιο ισχυρό λόμπι που η ίδια η αμερικανική πολιτική στηριζόταν σε αυτήν την κοινωνική ομάδα, όταν ας μην ξεχνάμε οι μεγαλύτερες ενεργειακές αμερικανικές εταιρείες που επιγέννησαν και τις υπόλοιπες «αδελφές» ήταν του Ροκφέλερ. Και επειδή η Ιστορία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των Επιστημών που έχουν να κάνουν με Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις, θα πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι η ανάρρηση των ΗΠΑ στο διεθνές προσκήνιο την πρώτη δεκαετία του 20ου αι. χάρη στα «ενεργειακά» του Ροκφέλερ, ήταν το καμπανάκι που ξύπνησε τις μέχρι τότε δυο αποικιοκρατικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, Μ. Βρετανία και Γαλλία για να ξαναδούν τα επιμέρους ζητήματα στο συγκεκριμένο «Κόσμο».

Ως προς τα δικά μας τώρα. Όπως οι Εβραίοι στηρίζουν πολιτική και Διπλωματία στην Ομογένειά τους, αυτό οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς αν θέλουμε να ξαναενεργοποιήσουμε τις μηχανές που λέγονται Ελλάδα. Γιατί εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες η χώρα μας ζει σε κοινωνικό – πολιτική σήψη με αμφιλεγόμενο μέλλον επιβίωσης.

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024