28/03/2024

Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει στην Εθνική Άμυνα

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος

Με αφορμή μια ανάρτηση που έκανε ένας πολύ καλός φίλος σε ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης, απόστρατος του ΠΝ και γνώστης, επιστημονικά μοναδικός των οπλικών θεμάτων (από την κατασκευή, χρήση κτλ) οφείλουμε ως Κράτος να έχουμε δύο θέματα ψηλά όσον αφορά το ζήτημα Εθνική Ασφάλεια και κατ’επέκταση Εθνικό Συμφέρον:

Α. Η Τουρκία δεν είναι απλά ένας αναθεωρητικός γείτονας, αλλά ένας επικίνδυνος σύμμαχος για την υπόσταση του ΝΑΤΟ

και το δεύτερο, αυτό που αναφέρθηκε στην ανάρτηση

Β. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην Άμυνά της με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αλλά η διαρκής αναφορά είναι μία παράμετρος που αποδεικνύει ότι υφίσταται αναγκαιότητα άμεσης λύσης κάποιων πραγμάτων που μένουν στις καλένδες με συνέπεια να βγαίνουμε ως Κράτος χαμένοι.

Αν νομίζουμε ότι με 4 φρεγάτες, 24 πολεμικά αεροσκάφη και αν και όποτε αποφασιστεί η αγορά των κορβετών, διασφαλιστήκαμε, απλά βρισκόμαστε σε πλάνη!!!!

Αν η Πολιτεία, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, δεν κάνει καίριες παρεμβάσεις στο ζήτημα Εθνική Άμυνα, σημαίνει ότι όλες αυτές οι αγορές γίνονται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, είναι εν ολίγοις πολιτικά πυροτεχνήματα!!!!

Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τους αναθεωρητικούς γείτονές μας όσον αφορά την αμυντική της βιομηχανία. Και έχει μείνει πολύ πίσω, όχι επειδή δεν έχουμε ικανότατες, ιδιωτικές εταιρείες αμυντικού, βιομηχανικού υλικού, αλλά επειδή αυτό που εκστόμισε ο υπεύθυνος τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» , δυστυχώς ενδόμυχα, ως φαίνεται, πιστεύεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας μας. Και γιατί το λέω αυτό;

Γιατί αποδεικνύεται, και μετά την Ουκρανική Κρίση, ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει Άμυνα και περιμένουμε από τους «φίλους», «συμμάχους» και «εταίρους» μας να μας βοηθήσουν!! Η Ελλάδα και κάθε Κράτος που είναι σοβαρό και θέλει να διαλαμβάνεται ως ουσιαστικά «κυρίαρχο» και όχι τυπικά «κυρίαρχο» οφείλει να συμπεριφέρεται ωσάν να μην είναι μέλος Διεθνών Οργάνων. Δηλαδή να μπορεί μόνο του να διασφαλίσει την εθνική επιβίωση και κυριαρχία του!!!!

Εμείς και την πινέζα την αγοράζουμε από το εξωτερικό!!!! Οι συνέπειες του Πολέμου της Ουκρανίας μπορεί για χώρες που έχουν αναπτυγμένους ισοβάθμια όλους τους παραγωγικούς τομείς τους να έχουν ήδη διαφανεί, όμως για Κράτη, όπως είμαστε εμείς τα δύσκολα τώρα έρχονται, όταν θα υφίσταται έλλειψη, βασικών προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων. Οφείλουμε με αφορμή τον Πόλεμο στην Ουκρανία να ξαναδούμε τα ζητήματα εγχώριας παραγωγής και εγχώριας βιομηχανικής ανάπτυξης και πόσω δε μάλλον το ζήτημα Αμυντική Βιομηχανία και την ομπρέλα που λέγεται Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι η βάση όπου στηρίζεται όλο το οικοδόμημα που λέγεται Ελλάδα.

Είναι δυνατόν ένα Κράτος, όπως είναι η Ελλάδα να εξαρτάται μόνο από τους ξένους στα ζητήματα εξοπλισμών; Όταν έχουμε μοναδικούς επιστήμονες και φυσικά ένα τέτοιο αξιόμαχο στράτευμα και στους 3 κλάδους των ΕΔ;

Αυτά που πρέπει άμεσα να γίνουν, ώστε να αποδειχτεί ότι έχουμε αντιληφθεί πλέον, ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται μόνο από τις εθνικές ΕΔ και από κανέναν άλλο και το χρέος της Πολιτείας είναι να επενδύσει σε ο, τι αφορά αυτές (και οφείλουμε να πούμε ότι το ζήτημα οπλικά συστήματα είναι μόνο μία, αν και βασικότατη, παράμετρος).

Α. Εδώ οι Γερμανοί και έκαναν Υπερταμείο για τα θέματα που αφορούν τις ΕΔ! Μια Γερμανία που δεν φέρει τους εξωγενείς κινδύνους που έχουμε εμείς και κυρίως με μία Γερμανία με βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, η οποία τα οπλικά συστήματα τα είχε χρησιμοποιήσει στο ιστορικό παρελθόν της για επίθεση και ως εκ τούτου Κατοχή και όχι για άμυνα και περιφρούρηση της εθνικής της υπόστασης. Και ο Σόλτς έκανε ένα μεγάλο βήμα, ένα βήμα σοβαρότητας, αποδεικνύοντας τρία πράγματα:

α. Το Γερμανικό Κράτος είναι πάνω από όλα (και ως εκ τούτου το Έθνος),

β. Κακέκτυπα του ιστορικού παρελθόντος δεν πρέπει να στοιχειώνουν ένα σύγχρονο ευνομούμενο Κράτος,

γ. Σεβασμός και ως εκ τούτου ενίσχυση των ΕΔ αυτόματα σημαίνει σεβασμός μεταξύ των Θεσμών και των Αρχών που είναι οι πυλώνες της Πολιτείας.

Εμείς οφείλουμε αύριο κιόλας να οργανώσουμε ένα Υπερταμείο ΕΔ, που θα φανεί η ίδια η Πολιτεία πόσο σοβαρή είναι και χωρίς «ανασφάλειες» , αν το συγκεκριμένο Υπερταμείο δεν το θέσει σε κυβερνητικά, πολιτικά πλαίσια, αλλά το εκχωρήσει στο ΓΕΕΘΑ, ώστε ο εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ με τους επικεφαλής των 3ων κλάδων και μόνο συμβούλους πολίτες, αλλά κυριότατα συμβούλους-εκπροσώπους από την Αμυντική Βιομηχανία να διαμορφώνουν τα πλαίσια χρηματοδότησης της Άμυνας (την παράμετρο αυτή την είχα θέσει και στο πρόσφατο παρελθόν).

Και μπορεί ο εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ να μην εκλέγεται από στρατιωτικό συμβούλιο, αλλά όσον αφορά τη Διοίκηση, το έργο και την αντιληπτικότητα που φέρει όσον αφορά το ζήτημα Εθνικό Συμφέρον, είναι αναμφισβήτητο σε σχέση με έναν πολιτικό παράγοντα που οι αποφάσεις του τελευταίου πρέπει να εναρμονίζονται και στα πλαίσια της Διπλωματίας και της Πολιτικής. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ένας πολιτικός παράγων δεν προτάσσει το πατριωτικό πάνω από το οτιδήποτε, αλλά ένας αξιωματικός οριοθετεί το οτιδήποτε πάνω στην έννοια της Πατρίδας.

Β. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει ακόμα περισσότερα κίνητρα στη συνεργασία ΕΔ και Πανεπιστημίων. Και όχι μόνο στη «συμπαραγωγή» εξοπλισμού, αλλά στη διαμόρφωση κοινών Ινστιτούτων. Αυτήν την στιγμή στη Γαλλία η αντίστοιχη ΣΕΘΑ λειτουργεί ως Ινστιτούτο Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων. Και πόσα άλλα εκπαιδευτήρια στρατιωτικά του εξωτερικού (σε ΗΠΑ και Ευρώπη) δεν λειτουργούν αμιγώς ως Ινστιτούτα Έρευνας και Τεχνολογίας; Γιατί η δική μας ΑΔΙΣΠΟ και ΣΕΘΑ να αναγκάζονται να συνεργάζονται κάτω από συγκεκριμένα πλαίσια με τα Πανεπιστήμια, και να μην υπάρξει σχετική ρύθμιση , ώστε οι ίδιες οι Σχολές αυτές να μετατραπούν σε Ινστιτούτα, συνεργαζόμενες σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο από το ήδη υπάρχον με τα Πανεπιστήμια; Δηλαδή τα Πανεπιστήμια να έχουν τη μορφή επικουρίας και όχι πρωτοστατείας στην απονομή μεταπτυχιακων τίτλων σπουδών!!!!

Γ. Τον Ιανουάριο είχε ακουστεί η συνεργασία της ΓΔΑΕΕ με τον ΣΕΚΠΥ σε νέα πλαίσια που έδινε την ελπίδα ότι η Αμυντική Βιομηχανία της χώρας θα μπει σε «λειτουργία». Ωστόσο, αν η ίδια η Πολιτεία δεν παράσχει αυτοτέλεια των κινήσεων στους καθ’ύλην αρμόδιους, δυστυχώς όλες οι πρωτοβουλίες θα λιμνάζουν. Με τη διαμόρφωση ενός Υπερταμείου Ενόπλων Δυνάμεων, η συνεργασία ανάμεσα σε ΣΕΚΠΥ και ΥπΕθΑ θα μπει σε νέα συνεργατικη φόρμουλα, αρκεί φυσικά να υπάρχουν διακριτοί ρολοι και όχι ο πολιτικός παράγοντας να επισκιάζει τα πάντα

Δ. Και φυσικά αυτό που πρέπει να γίνει από την ίδια την Πολιτεία, αποδεικνύοντας ότι σέβεται τις ΕΔ, είναι να επανακαθορίσει το μισθολόγιο των στελεχών τους…Δεν είναι δυνατόν τυπικά οι ΕΔ να ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια και ουσιαστικά να αμείβονται ωσάν να είναι ο μέσος υπάλληλος του 8ωρου!!!!…Εδώ οι επικεφαλής των ΕΔ που οφείλουν και ειδικά ο εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ βάσει Ελληνικού Συντάγματος να αμείβονται κάτω από συγκεκριμένο μισθολόγιο συναρτήσει των ανώτατων πολιτικών και πολιτειακων προσώπων, και κάθε άλλο παρά γίνεται αυτό. Και επίσης όσον αφορά τα απλά στελέχη, ας έρθει κάποιος και να πει, ότι ο αξιωματικός χτυπάει 8ωρη κάρτα εισόδου και εξόδου από την Υπηρεσία ή ότι δεν έχει επικινδυνότητα αυτό που πράττει. Ακόμα κι αυτοί που βρίσκονται σε κάποιο γραφείο, κάποιας Σχολής Στρατιωτικής είναι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένο έργο που δεν έχει την αντίστοιχη λειτουργία με τις Σχολές λχ του Πανεπιστημίου. Για να μην πούμε τις αμοιβές αυτών που βρίσκονται σε νευραλγικες θέσεις και ποιες είναι αυτές!!!! Απλά Τραγικές σε σχέση με το ευρύτερο Δημόσιο!!!!

Και φυσικά ο μέσος Έλληνας που κάνει την οποιαδήποτε εργασία. ‘Εχουν μειωθεί τραγικά οι μισθολογικες απολαβές του τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, αλλά αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοι, αν θέλουμε μία χώρα προόδου και όχι μιζέριας, μοιρολατρίας και εγωπάθειας, οφείλουμε για το καλό μας να αξιολογούμε τα διάφορα επαγγέλματα και λειτουργήματα στην πραγματική τους διάσταση και μόνο!!!!!

Όλοι δουλεύουμε χωρίς ωράρια και πόσω μάλλον οι ερευνητές και οι επιστήμονες, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συγκρίνω τη δική μου εργασία με αυτό που κάνει ένα στέλεχος των ΕΔ που η λέξη άγχος για τον ίδιο έχει γίνει ταυτόσημη λέξη με τη λέξη ζω.

Και επίσης δεν πρέπει η Πολιτεία να ξεχνάει τους απόστρατους, που φυσικά οι συντάξεις τους είναι πενίας. Δεν μπορεί να αποστρατεύεις έναν 55χρονο ή σε μικρότερη ηλικία, σε μία παραγωγική φάση της ζωής του και έχοντας οικογένεια (με παιδιά πολύ νεαρά) και να μην τον στηρίζεις οικονομικά ως Κράτος!!!!! Δεν είναι ο 65χρονος ή ο 70χρονος που έχει μέλη αυτόνομα στην οικογένειά του!!!!.

Η Ελλάδα αν θέλει να επιβιώσει, αν οι πολιτικές ηγεσίες της σέβονται το λαό της, οφείλει να επενδύσει με όλες τις δυνάμεις και τους τρόπους σε αυτό που λέμε ΕΔ. Μας το έδειξε ο Πόλεμος στην Ουκρανία, μας το δείχνουν τα Κράτη που θέλουν να λέγονται ισχυρά.

 

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

 

Σημείωση: Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.flickr.com/photos/hndgspio/52015196485/in/album-72177720298215926/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024