24/04/2024

Μαζλούμ Κομπανί Αμπιντί: Ο εφιάλτης της Τουρκίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Μαζλούμ Κομπανί Αμπιντί αποτελεί τον εφιάλτη για την Τουρκία, καθώς από το 2014 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει μια στενότατη σχέση με τις ΗΠΑ.

Ποιος είναι όμως ο Μαζλούμ Κομπανί Αμπιντί;

Είναι κούρδος της Συρίας κι αυτό έχει τη σημασία του διότι κουρδικές κοινότητες υπάρχουν σε πολλά κράτη του κόσμου  (Τουρκία, Αρμενία κλπ). Συγχρόνως όμως οι Κούρδοι είναι ένας διχασμένος λαός. 

Ο Κομπανί μόλις ολοκλήρωσε το πανεπιστήμιο μπήκε στον ένοπλο αγώνα. Ένας από τους παράγοντες  που τον ανέδειξε και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του (στρατιωτική και πολιτική)  ήταν η ικανότητά του να κρατά κρυφές από τους αντιπάλους του τις  πληροφορίες που τον αφορούν, αλλά  και η διαίσθησή του που τον βοηθούσε να αντιλαμβάνεται εγκαίρως τις τυχόν αλλαγές  σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, από το 1990 ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αμπντουλάχ  Οτσαλάν.  Από το 1997 μέχρι το 2003 ήταν ο υπαρχηγός του PKK με τον Οτσαλάν. Στη δίκη του μάλιστα, ο Οτσαλάν αναφέρει τον Κομπανί πολλές φορές ως τον άνθρωπο που προωθούσε την ειρήνευση μεταξύ PKK και Τουρκίας.

 

 

Ο Κομπανί το 2003  κατανόησε ότι δεν είχε μέλλον ο αγώνα του κουρδικού λαού χωρίς μια στοιχειώδη νομιμοποίηση, και για αυτό το λόγο  απομακρύνθηκε από το PKK. Απομακρύνεται γενικότερα από την ένοπλη δράση, ίσως  γιατί έβλεπε ότι άλλαζαν οι γεωπολιτικές συνθήκες με την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ. Πιθανώς  περίμενε να δει πως θα πάνε οι σχέσεις σε πολιτικό –στρατιωτικό επίπεδο των Κούρδων του Ιράκ με τους Αμερικανούς, ώστε  να αποφασίσει πως θα κινηθεί.  Το 2011, με την εξέγερση κατά του Άσαντ, αποφάσισε ότι ήταν ευκαιρία να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει την ελευθερία το λαού του. Κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να βρει ισορροπίες στις σχέσεις του με τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία Ιράν. Για αυτό προσπαθούσε να έχει επαφή με όλους. 

Οι Αμερικανοί εγκαίρως είδαν ένα στρατιωτικό σκληρό κι αποφασιστικό, και κυρίως έναν άνθρωπο που έβλεπε με ρεαλισμό τα πράγματα.  Με τη δημιουργία του ISIS  ο Κομπανί έγινε ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Δύσης. Για τη Δύση ήταν αυτός που όρθωσε το ανάστημα του ενάντια στον ISIS. Η μάχη στο Κομπάνι είναι η πιο λαμπρή σελίδα στη μέχρι τώρα καριέρα του γιατί κατάφερε δυο πολύ σημαντικά πράγματα:

  • να συνεργαστεί με τους δυτικούς αποτελεσματικά, μη γνωστοποιώντας την  παρουσία στελεχών της Combined Joint Task Force  στην ευρύτερη περιοχή
  • να συντρίψει το ισλαμικό κράτος στο πεδίο της μάχης δίνοντας έτσι τη πρώτη νίκη στο πόλεμο κατά του ISIS στη δύση.

Χάρις στη δράση του Κομπανί,  η Δύση κατάφερε να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στη Συρία  μπαίνοντας με την ανοχή του σε εδάφη της Συρία που έλεγχαν οι Κούρδοι . Βεβαίως αυτό που δεν κατάλαβε ο Κομπανί ήταν ότι τις ΗΠΑ, στη Συρία, τις  ενδιαφέρει  να μη υπάρχει ισχυρή συριακή δύναμη  και κυρίως  η μείωση της ρωσικής επιρροής και της επιρροής του Ιράν στη χώρα. Δεν τις  ενδιέφεραν η Τουρκία και οι κινήσεις της. Αυτό το είδαμε και στην επιχείρηση ‘’Πηγή ειρήνης’’,  όπου οι Αμερικανοί μπορεί να καταδίκασαν λεκτικά τις ενέργειες της Τουρκίας αλλά δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό ώστε  να εμποδίσουν την τουρκική εισβολή, τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό δε μπόρεσε να το κατανοήσει ο Κομπανί και αυτό ήταν το βασικό  λάθος του. Φάνηκε άλλωστε  από την αντίδραση των Κούρδων με την αποχώρηση του αμερικανικού τμήματος της Combined Joint Task Force, από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, κατά την εκτίμηση μου, το κατεστημένο των ΗΠΑ φαίνεται να θέλει στο πλευρό του τον Μαζλούμ Κομπανί. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός  ότι  ο ίδιος εγκατέλειψε τα σύνορα Συρίας –Τουρκίας με τη βοήθεια των Αμερικανών όπως και η πλειοψηφία των μαχητών του, καθώς στη συνάντηση Πενς- Ερντογάν αποφασίστηκε όλοι οι μαχητές του YPJ να υποχωρήσουν σε απόσταση 32 χιλιομέτρων, έχοντας  την κάλυψη του αμερικανικού τμήματος της Combined Joint Task force.

Πλέον, βρίσκεται στο Ντέιρ Αλ Ζόρ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν στην εξουσία δεν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση οι Αμερικανοί να εγκαταλείψουν τους κούρδους. Αυτό κατά τη γνώμη μου συμβαίνει για δυο λόγους:  αφενός με την παρουσία αμερικανικού στρατού στη Συρία περιορίζεται η επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν καθώς οι μεγάλες πετρελαιοπηγές του Ντέιρ Αλ Ζόρ βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο. Κι αφετέρου, ο Μαζλούμ Κομπανί χάρη και στη βοήθεια των Αμερικανών έχει δημιουργήσει ένα στρατό 30.000 αντρών, ο οποίος μπορεί να αντισταθεί στις τουρκικές δυνάμεις (γεγονός που έχει, ως ένα βαθμό, ενδιαφέρον και για την χώρα μας).  Αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός θα αναγκαστεί να έχει στη Συρία μεγάλο αριθμό δυνάμεων. Το κύριο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο Κομπανί είναι η έλλειψη υπηρεσιών πληροφοριών, κάτι που αποδείχτηκε στη μάχη στις φυλακές της επαρχίας Αλ Χασακά. Είναι σίγουρο ότι η εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους οργανώθηκε μέσα στις φυλακές και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές που έκαναν επιθετικές ενέργειες έξω από τις φυλακές ήταν πολύ λίγοι σε αριθμό  (μόλις 12). Μάλιστα,  η υπόλοιπη δράση έγινε από κρατουμένους της φυλακής. Παρόλα αυτά χάρη στον ηρωισμό των μαχητών του  και χάρη στη  συνεργασία της Combined Joint Task Force, η επίθεση αποκρούστηκε.

Προκλήσεις για το μέλλον


 Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι πολλές.  Αρχικά δε θα πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2019 με τον Άσαντ καθώς ουσιαστικά με εκείνη τη συμφωνία που προέβλεπε:

1) αυτονομία για τους Κούρδους

2) κοινές επιχειρήσεις Σύρων και Κούρδων κατά της Τουρκίας

3) συμμετοχή των κούρδων στη Συριακή κυβέρνηση αυτά είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι στην ασφάλεια που του δίνει η Combined Joint Task Force που διαθέτει 900 αμερικανούς στρατιώτες στο Ντέιρ Αλ Ζόρ στη περιοχή που έχει εγκαταστήσει και ο Κομπάνι το αρχηγείο του.

Βεβαίως κανείς δε μπορεί να ξέρει αν τεθεί ξανά σε ισχύ η συμφωνία  του 2015 μεταξύ Ιράν ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Θυμίζω ότι οι ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στη επαρχία Ντέιρ Αλ  Ζόρ με σκοπό να μη πέσει το πετρέλαιο της πόλης σε λάθος χέρια  ( Ιράν ,Συρία, Ρωσία). Επίση,ς θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και μια ενδεχόμενη επιχείρηση της Τουρκίας, καθώς αποτελεί ακόμα και μετά την επιχείρηση πηγή ειρήνης πονοκέφαλο για τη Τουρκία με συνεχείς επιθέσεις κατά των τουρκικών θέσεων στα σύνορα Τουρκίας Συρίας. Η τελευταία 8-1-2022 στα σύνορα Συρίας Τουρκίας στην οποία σκοτώθηκαν 3 τούρκοι στρατιώτες. Ο Κομπανί κατά την εκτίμηση μου αποτελεί πλέον τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας.

 

Πηγές:

https://www.newyorker.com/news/q-and-a/americas-ally-in-syria-warns-of-ethnic-cleansing-by-turkey

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50179867

https://www.nytimes.com/2019/05/12/world/middleeast/syria-sdf-us-islamic-state.html

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/united-states-turkey-agree-ceasefire-northeast-syria/

https://www.trthaber.com/haber/gundem/sinir-hattinda-3-asker-sehit-oldu-643242.html

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50179867.

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/united-states-turkey-agree-ceasefire-northeast-syria/

https://www.nytimes.com/2019/05/12/world/middleeast/syria-sdf-us-islamic-state.html

. https://www.newyorker.com/news/dispatch/how-trump-betrayed-the-general-who-defeated-isis

https://www.theguardian.com/world/2017/may/01/tensions-rise-along-the-turkey-syria-border-pkk-ypg-erdogan

https://anna–news-info.translate.goog/svodka-sobytij-v-sirii-i-na-blizhnem-vostoke-za-23-yanvarya-2022-g/?_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

https://www.syriahr.com/en/235500/

 

Σημείωση: Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://kurdishvoice.gr/en/turkish-bombing-of-kobani-fuels-war-mazloum-abdi/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024