28/03/2024

Οι επιλογές του Πούτιν για την «Ημέρα της Νίκης»

Κατά τον εορτασμό της 9ης Μαΐου για την Ημέρα της Νίκης, η Ρωσία απέχει πολύ από τον θρίαμβο στον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία. Και όλες οι επιλογές που έχει για το μέλλον είναι γεμάτες κινδύνους. Μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση στο Κίεβο, η Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει εδάφη στα ανατολικά της Ουκρανίας, καθώς ο στρατός της βρίσκεται στα όρια εξάντλησης και οι κυρώσεις της Δύσης συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

 

«Με την τρέχουσα δυναμική που διαθέτουν, η προσπάθεια που καταβάλλουν τώρα είναι το μόνο που τους έχει απομείνει» δηλώνει ο Τζέφρι Έντμοντς, πρώην διευθυντής για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και αναλυτής στο thinktank CNA.

«Ο στρατός δεν ανακάμπτει τόσο γρήγορα από μια τόσο καταστροφική απώλεια. Και δεδομένου του πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι Ουκρανοί με την υποστήριξή μας, εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι προάγγελος για το πού θα καταλήξει η κατάσταση».

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει την 9η Μαΐου για να επαναπροσδιορίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δραματικές επιλογές περιλαμβάνουν κλιμάκωση μέσω επίσημης κήρυξης πολέμου ή γενικής κινητοποίησης – ή αποκλιμάκωση με την ανακήρυξη της νίκης.

Εναλλακτικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να προσφέρει ένα «σάντουιτς», όπως το έθεσε ένας αναλυτής, όπου θα επαινέσει τη «νίκη» του ρωσικού στρατού, ενώ θα προετοιμάζει τον λαό για μια εξοντωτική και επώδυνη σύγκρουση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ανακοινώσει μαζική κινητοποίηση ή ακόμη και να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καλώντας προσωπικό και πόρους που ήταν αναξιοποίητοι στο πλαίσιο της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία ετοιμάζεται να ανακοινώσει ευρεία κινητοποίηση στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο New Times. «Είμαι αρκετά περίεργος: πώς θα το επικοινωνήσουν αυτό στον ίδιο τους τον λαό;» διερωτήθηκε.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει κινητοποίηση, αν και ορισμένοι Ρώσοι έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο έγγραφα επιστράτευσης και κρατικές διαταγές σχετικά με μια πιθανή κινητοποίηση. Ορισμένα στρατολογικά γραφεία έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων από τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο απομακρυσμένο Νιζνεβάρτοφσκ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι φήμες για επερχόμενη κινητοποίηση «φούντωναν».

Ωστόσο, μια επίσημη κινητοποίηση, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες έφεδροι θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις δουλειές τους και τα σύνορα θα κλείσουν για τους άνδρες που βρίσκονται σε ηλικία που τους επιτρέπει να πολεμήσουν, είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

«Η κήρυξη κινητοποίησης θα κάνει αυτόν τον πόλεμο εξαιρετικά αντιδημοφιλή», είπε ο Πάβελ Λούζιν, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Αναρωτήθηκε επίσης εάν θα ήταν «τεχνικά δυνατό» – «Τι μπορείτε να κάνετε με τους κινητοποιημένους; Ποιοι αξιωματικοί και στρατιωτικές μονάδες μπορούν να τα αντιμετωπίσουν;»

«Αυτό δεν είναι μαγικό χάπι για αυτούς, δεν είναι μια κάρτα φυγής από τη φυλακή για τον Πούτιν», είπε από την πλευρά του ο Έντμοντς ( αναλυτής στο thinktank CNA)  σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που θα κληθούν νέα στρατεύματα, «οι Ρώσοι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν».

Φοβούμενη την ήττα, η Ρωσία μπορεί να απειλήσει ακόμη περισσότερο. Ο κορυφαίος προπαγανδιστής Ντμίτρι Κισέλιοφ παρουσίασε μια προσομοίωση πυρηνικού πλήγματος κατά του Ηνωμένου Βασιλείου στην κρατική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα. «Μόνο μια εκτόξευση, Μπόρις, και η Αγγλία θα χαθεί» είπε. «Μια για πάντα. Γιατί να παίζετε μαζί μας;»

Ο Πούτιν μπορεί, επίσης, να αφήσει υπαινιγμό για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης καθώς στέκεται μπροστά στα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που επέστρεψε στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας το 2008.

«Γνωρίζει ότι θα τον ακούσουμε, οπότε δεν θα με εξέπληττε αν υπήρχε και κάποια πυρηνική ρητορική» δηλώνει ο Έντμοντς του CNA. Λέει ότι παραμένει σκεπτικός αν η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στη σύγκρουση, αλλά όπως και άλλοι σημειώνει ότι το Κρεμλίνο έχει γίνει πιο απρόβλεπτο. «Αν ο Πούτιν δει ότι διακυβεύεται η ίδια του η ύπαρξη, τότε όλα τα στοιχήματα είναι εκτός παιχνιδιού».

Βλέποντας τις περιορισμένες δυνατότητες νίκης, ο Πούτιν θα μπορούσε, επίσης, να επιδιώξει την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Ευρισκόμενος ενώπιον του στρατού και της έθνους, ο Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι η Ρωσία έχει επιτύχει τους κύριους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία, καθώς φέρεται να έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και να έχει πάρει σχεδόν τον έλεγχο αρκετών πόλεων, όπως η Μαριούπολη και η Χερσώνα.

Αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι μια δύσκολη κατάσταση, καθώς ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, οδηγώντας σε περαιτέρω απώλειες, ακόμη και αν η Ρωσία διακυβεύσει μια αμυντική θέση.

Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Χερσώνα ότι η Ρωσία επέστρεψε «για πάντα», καθιστώντας την ιδέα μιας πολιτικής διευθέτησης που θα επέστρεφε τον έλεγχο του εδάφους της στην Ουκρανία ακόμη πιο αδύνατη.

Και όπως σημείωσε ο Μπεν Νόουμπλ, αναπληρωτής καθηγητής ρωσικής πολιτικής στο University College του Λονδίνου, οι ασαφείς και μεταβαλλόμενοι πολεμικοί στόχοι του Κρεμλίνου ενδέχεται να αφήσουν πολλούς στη Ρωσία ανικανοποίητους με ό,τι κι αν τελικά ο Πούτιν ισχυριστεί ως νίκη.

«Αυτός είναι ίσως ο ισχυρότερος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι λένε ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται τώρα με την πλάτη στον τοίχο, ότι έχει κολλήσει, επειδή αναπόφευκτα θα απογοητεύσει κάποιους με ό,τι και αν ισχυριστεί ως νίκη» είπε.

Οι προσδοκίες μιας μεγάλης ανακοίνωσης στις 9 Μαΐου, είπε, μπορεί να μιλούν περισσότερο για την απογοήτευση όσων βρίσκονται εκτός Κρεμλίνου παρά για το γεγονός ότι θα ανακοινωθεί οτιδήποτε ουσιαστικό. «Θέλουν μια αίσθηση βεβαιότητας, θέλουν ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη σύγκρουση», τόνισε χαρακτηριστκά. 

Ενώ το Κρεμλίνο μπορεί να αισθάνεται πολιτική και οικονομική πίεση για να τερματίσει τον πόλεμο, μια συγκλονιστική σύγκρουση μπορεί να είναι καλύτερη από την παραδοχή της ήττας.

«Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιήσει την 9η Μαΐου για να αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο τη νίκη… κάτι που πολλοί κοινωνιολόγοι μας λένε είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν να τελειώσει αυτό, αλλά με καλό τρόπο», δήλωσε ο Άντον Μπάρμπασιν, διευθυντής σύνταξης στο Riddle Russia και πολιτικός αναλυτής.

«Αλλά θα περίμενα ότι πρέπει επίσης να εισαγάγει κάποιες νέες προκλήσεις. Πρέπει να είναι ένα σάντουιτς, δεν μπορεί να είναι απλώς νίκη. Συμβαίνουν τόσα πολλά και τώρα ο Πούτιν έχει επίγνωση των οικονομικών κινδύνων και προβλημάτων που πρόκειται να προκύψουν πολύ σύντομα. Επομένως, πιθανότατα πρέπει να προτείνετε ένα ισχυρό όραμα για το πώς αντιμετωπίζεται η Ρωσία».

Αυτό είναι ήδη ορατό στις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης που εξηγούν ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ και όχι μόνο με την Ουκρανία, προκειμένου να δικαιολογήσει ορισμένες από τις πρόσφατες ήττες του στρατού.

Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει επίσης μια επείγουσα ιδεολογική πρόκληση, σημείωσε ο Μπάρμπασιν, καθώς ο πόλεμος αρχίζει ολοένα και περισσότερο να επηρεάζει τους απλούς Ρώσους που μπορεί να μην έχουν ξεκάθαρη ιδέα για το γιατί η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία εξαρχής.

«Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτός ο πόλεμος έδειξε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως ιδεολογία», είπε.

«Προσπαθούν να βρουν κάτι νέο, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει νόημα. Οι Ρώσοι δεν καταλαβαίνουν τι στο διάολο κάνει η Ρωσία εκεί».

 

Ημέρα της Νίκης… όπως φαίνεται στη ρώσικη τηλεόραση

Ενώ η κύρια στρατιωτική παρέλαση της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου, για εκατομμύρια Ρώσους, η Ημέρα της Νίκης είναι ένα θέαμα που θα παιχτεί στην κρατική τηλεόραση.

Η εθνική εορτή περνά με ανοιχτή την τηλεόραση σε πολλά νοικοκυριά, όπου η παρέλαση δεσμεύεται από εκπομπές ειδήσεων και, συνήθως, από σοβιετικές πολεμικές ταινίες και ρωσικές υπερπαραγωγές για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά φέτος μπορεί να είναι διαφορετικά.

Η παρέλαση, η οποία ξεκινά στις 10 π.μ. με ανασκόπηση των στρατευμάτων και ομιλία του Πούτιν, είναι ένα από τα προγράμματα με τις περισσότερες προβολές ολόκληρου του έτους στη Ρωσία. Οι δημοσκόποι που σχετίζονται με το κράτος εκτιμούν ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά το παρακολουθούν, αν και αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι διογκωμένοι.

Ενώ οι φήμες έχουν στροβιλιστεί για μια σημαντική ανακοίνωση από τον Πούτιν για στρατιωτική κινητοποίηση ή ένα μήνυμα «επιτελεσθείσας αποστολής», αφιερώνει συνήθως την ομιλία σε γνώριμες γραμμές για το «φάντασμα του φασισμού» και μια αναγνώριση βετεράνων αυτού που η Ρωσία αποκαλεί Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. .

 

Σημείωση: Το άρθρο υπογράφει ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα Andrew Roth

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024