09/02/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η Ναυμαχία του Καφηρέως (23 Μαΐου 1825)

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας 

Το περικείμενο

Παρ’ όλες τις νίκες του Ελληνικού Στόλου και ενώ είχε καταστεί εμφανές ότι χωρίς αξιόμαχο στόλο δεν υπήρχε Επανάσταση, η ελληνική Κυβέρνηση, ασχολούμενη κυρίως με τον εμφύλιο, σταμάτησε να παράσχει τα κονδύλια που ζητούσαν οι Πρόκριτοι της Ύδρας και των Σπετσών για τη συντήρηση του Ναυτικού. Ως εκ τούτου, τα πλοία έφτασαν να έχουν τρομερές ελλείψεις σε υλικά και εφόδια λόγω των συνεχών αναμετρήσεων, ενώ τα πληρώματα δεν λάμβαναν τους μισθούς τους. Έτσι, παρά την επιθυμία του Μιαούλη, ο οποίος ήθελε να ακολουθεί τον εχθρικό στόλο, ο Ελληνικός Στόλος επανέπλευσε στις βάσεις του. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ιμπραήμ αγκυροβόλησε στη Σούδα χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση από τον Ελληνικό Στόλο.

Η ακινητοποίηση του Ελληνικού Στόλου έδωσε τη δυνατότητα στον Αιγυπτιακό Στόλο να αποβιβάσει στη Μεσσήνη τη 12η Φεβρουαρίου τα πρώτα στρατεύματα του Ιμπραήμ, που αποτελούνταν από 4.000 τακτικό στρατό, 1.000 ιππείς και πυροβόλα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το κίνητρο για την Ελληνική Κυβέρνηση, διότι αποφάσισε να ανασυγκροτήσει τον Στόλο. Έτσι, έστειλε μία μοίρα από 12 υδραίικα πλοία, 6 σπετσιώτικα και 4 ψαριανά στον Νότο, με σκοπό να εμποδίσει τυχόν αποβάσεις των Αιγυπτίων. Για να αντιμετωπίσει τυχόν εμφάνιση του Σουλτανικού Στόλου έστειλε και μία άλλη αποτελούμενη από 10 υδραίικα πλοία υπό τον Γ. Σαχτούρη, 10 σπετσιώτικα υπό τον Γ. Ανδρούτσο και κάποια ψαριανά υπό τον Γ. Αποστόλη βόρεια.

Ο Μιαούλης οδηγώντας 21 πολεμικά και πυρπολικά κίνησε τον Μάρτιο προς τη Σούδα προς με στόχο την αντιμετώπιση του Αιγυπτιακού Στόλου. Παρά την καταδίωξη και τη μικρή συμπλοκή, ο εχθρικός στόλος κατάφερε να αποβιβάσει στρατό και πολεμοφόδια στη Μεθώνη. Παράλληλα, στη στεριά ο στρατός των Επαναστατών υπό τον πλοίαρχο Κυριάκο Σκούρτη- ο οποίος, μολονότι ήταν εξαίρετος ναυτικός, ήταν ακατάλληλος για αρχηγός χερσαίων δυνάμεων- υπέστη ήττα στο Κρεμμύδιο, δίπλα στη Μεθώνη, στην προσπάθειά του να εμποδίσει την επικοινωνία μεταξύ του στρατοπέδου των Αιγυπτίων και του φρουρίου της Μεθώνης.

Κατόπιν, ο Ιμπραήμ κατευθύνθηκε για την κατάληψη της Πύλου. Ο στρατός του με τον ίδιο επικεφαλής, πολιόρκησε το Νεόκαστρο, ενώ ο στόλος του μπήκε στον όρμο της Πύλου συνοδεύοντας αποβατικό σώμα 3.000 ανδρών προς κατάληψη της νήσου Σφακτηρίας, την οποία υπερασπίζονταν 1.000 περίπου Έλληνες μαχητές, μεταξύ αυτών και οι Σαχίνης, Αναγνωσταράς και ο Ιταλός φιλέλληνας Σανταρόζα.

Ο Ελληνικός Στόλος υπό τον Μιαούλη δεν μπορούσε να αποκρούσει την έφοδο του εχθρικού στόλου, διότι δεν είχε πυρομαχικά και πυρπολικά, ενώ μια μικρή ομάδα από 5 πέντε ελληνικά πλοία υπό τον Τσαμαδό, η οποία βρισκόταν μέσα στον όρμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τη συντριπτική υπεροπλία του εχθρικού στόλου. Από αυτήν την ομάδα δύο εξήλθαν του όρμου με επιτυχία· το πλοίο Άρης του Αν. Τσαμαδού όμως, ανέμενε τον κυβερνήτη του, ο οποίος είχε αποβιβαστεί στη Σφακτηρία για να πολεμήσει. Σε αυτό επιβιβάστηκαν οι διασωθέντες από την ήττα Μαυροκορδάτος, Ν. Βότσης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι ανήγγειλαν στο πλήρωμα τον θάνατο του κυβερνήτη τους.

Τη στιγμή που ο Αιγυπτιακός Στόλος απέκλειε την έξοδο του όρμου, ο Άρης υπό τον Ν. Βότση ξεκινά για την έξοδό του. Παρά τον σφοδρό κανονιοβολισμό, τις υλικές ζημιές καταστροφές και τις απώλειες στο πλήρωμα, ο Άρης πέρασε ανάμεσα από τον εχθρικό στόλο, βγήκε από τον όρμο και ξέφυγε από την καταδίωξη των εχθρών. Αυτή η έξοδος του Άρεως από τον όρμο του Ναυαρίνου αποτελεί ένα από τα πιο ηρωικά κατορθώματα του ελληνικού Ναυτικού Αγώνα.

Ο Μιαούλης βλέποντας αυτήν την κατάσταση του Ελληνικού Στόλου, δεν έμεινε άπραγος αλλά με τις μικρές του δυνάμεις προσπάθησε να συναντήσει τον εχθρό και να ναυμαχήσει. Στις 30 Απριλίου λοιπόν, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά εναντίον ναυτικής μοίρας του εχθρού, η οποία ήταν αγκυροβολημένη στη Μεθώνη. Κατέστρεψε ολοσχερώς 10 πλοία, εκ των οποίων και τη λαμπρή φρεγάτα Ασία με 54 πυροβόλα, μια άλλη με 36 πυροβόλα και 2 κορβέτες των 26 πυροβόλων. Παρά τις ελληνικές προσπάθειες, το τελευταίο αμυντικό προπύργιο των Ελλήνων στον όρμο του Ναυαρίνου, το Νεόκαστρο, έπεσε στα χέρια των Αιγυπτίων την 11η Μαΐου.

Με αυτές τις λίγες δυνάμεις, οι Έλληνες Ναυτικοί συνέχισαν να γράφουν λαμπρές σελίδες, γιατί και η μοίρα υπό τον Σαχτούρη που είχε σταλεί για να περιπολεί το Βόρειο Αιγαίο, καταναυμάχησε στις 23 Μαΐου (π.ημ.) τον Σουλτανικό Στόλο υπό τον Χοσρέφ-Πασά στο στενό του Καφηρέως. Αυτή η λαμπρή νίκη που οφείλει πολλά στους ελιγμούς του Σαχτούρη απέτρεψε την ολοκλήρωση σχεδίου των Οθωμανών να προσβάλουν την Ύδρα. 

 

Στην προσωπογραφία ο Γεώργιος Σαχτούρης (Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).

Ερμηνευτικό υπόμνημα της Ναυμαχίας του Καφηρέως (23 Μαΐου 1825)

Αντίπαλοι: Ελληνικός Στόλος αποτελούμενος από μία υδραίικη μοίρα (10 πολεμικά) υπό τον Γ. Σαχτούρη, μία σπετσιώτικη (10 πολεμικά) υπό τον Γ. Ανδρούτσο και μία ψαριανή (6 πολεμικά) υπό τον Ν. Αποστόλη. Ο Ελληνικός Στόλος είχε και μία ομάδα πυρπολικών. Τη γενική αρχηγία την είχε ο Γ. Σαχτούρης. Σουλτανικός Στόλος αποτελούμενος από 40 πλοία, από τα οποία αριθμός φρεγατών και κορβετών συνοδών νηοπομπής από μεταγωγικά. Την αρχηγία είχε ο Χοσρέφ πασά.

Σκοπός του Οθωμανικού Στόλου ήταν ο ανεφοδιασμός της φρουράς της Καρύστου και των οθωμανικών στρατευμάτων που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι. Στη συνέχεια, ο εχθρικός στόλος θα διενεργούσε επιδρομή εναντίον των Σπετσών και της Ύδρας.

Ε/1: Η προπορευόμενη ελληνική μοίρα, υπό τον Σαχτούρη, αποτελούμενη από πέντε πολεμικά και το πυρπολικό του Ματρόζου.

Ε/2: Η καθυστερημένη ελληνική μοίρα στην οποία ο Σαχτούρης σημαίνει συνέχεια να αυξήσει την ταχύτητά της και να τον πλησιάσει.

Τ/1: Οθωμανική ομάδα 20 πλοίων, πολλών εξ αυτών πάρωνες, παραμένει ακίνητη λόγω της νηνεμίας.

Τ/2: Άλλη οθωμανική ομάδα πλοίων, αποτελούμενη από κορβέτες και φρεγάτες συνοδεύοντας μεταγωγικά, χειρίζει με σκοπό να εισέλθει στον κόλπο της Καρύστου.

Χ/1: Η κύρια δύναμη του Σουλτανικού Στόλου υπό τον Χοσρέφ κινείται προς υποστήριξη της ομάδος Τ/2, κατά της οποίας επιτίθεται ο Σαχτούρης μετά από σύντομη συμπλοκή με την Τ/1.

Σ/1: Ο Σαχτούρης επιβαίνων της αρχηγίδας του Αθηνά, διακόπτει την επίθεση κατά της Τ/2 λόγω της επίθεσης του Χοσρέφ και αναστρέφοντας, προσβάλλει την οθωμανική φρεγάτα (δίκροτη, 62 πυροβόλων) Χασέν- Γκεμισί.

Χ/2: Πλεύσεις του Χοσρέφ στην παραπάνω φρεγάτα για να την υπερασπίσει μετά την επίθεση του Σαχτούρη.

Κ/1: Καταβύθιση της παραπάνω οθωμανικής φρεγάτας από τα πυρπολικά του Ματρόζου, του Μουσσού και του Λάζαρου Σπετζότου.

Κ/2: Το πυρπολικό του Μπούτη, καλυπτόμενο από ελληνικά πλοία υπό τον Αποστόλη, ο οποίος εν τω μεταξύ εισήλθε στη ναυμαχία, ανατινάσσει οθωμανική κορβέτα 32 πυροβόλων.

Κ/3: Οθωμανικός πάρων καταβυθίζεται κατά τη συμπλοκή της ομάδος Τ/1 με την ελληνική ομάδα Ε/3.

Χ/3: Ο Χοσρέφ, μετά την ανατίναξη του δικρότου Χασέν- Γκεμισί και της κορβέτας, εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης πλέοντας προς τα νότια της νήσου Κέας.

Σ/Β: Ο Σαχτούρης με τη δύναμή του, στην οποία ενώθηκαν και άλλα πλοία, καταδιώκει τον Χοσρέφ, ο οποίος αποφεύγει να συμπλακεί εκ νέου.

Ε/4: Το υπόλοιπο του Ελληνικού Στόλου καταδιώκει την οθωμανική ομάδα Τ/3, η οποία εγκαταλείπει τη ναυμαχία μετά τη βύθιση του οθωμανικού πάρωνος Κ/3. Τμήμα της ελληνικής δύναμης υπό τον Ανάργυρο Κυριακού κινείται προς τον κόλπο της Καρύστου και αιχμαλωτίζει 5 μεταγωγικά (Μ), τα οποία οδηγεί στο λιμάνι των Σπετσών.

Κ/4: Κορβέτα του εχθρού, η οποία εξώκειλε στα δυτικά της Σύρου εξ αιτίας της ελληνικής καταδίωξης, πυρπολείται.

Στην προσωπογραφία ο Γεώργιος Σαχτούρης (Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023