03/06/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Ένας παγκόσμιος πόλεμος χαμηλής έντασης ή ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας 

 

Ένας δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος έχει ξεκινήσει… ίσως και ένας παγκόσμιος πόλεμος χαμηλής έντασης

Υπάρχουν πολλές αναλογίες της σημερινής εποχής με την πρώτη φάση του Ψυχρού Πολέμου (1947 – 1962).

Πρώτο• η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου.

Δεύτερο• η Σοβιετική Ένωση είχε αγκιστρωθεί βαθιά στην κεντρική Ευρώπη, ενώ σήμερα η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο στις θύρες της Ευρώπης.

Τρίτο• αδυναμία των ευρωπαικών χωρών να υψώσουν ανάστημα.

Τέταρτο• οικονομική ασφυξία που μόνο η συνδρομή των ΗΠΑ θα μπορούσε να λήξει.

Πέμπτον• συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα που κατέληγαν και σε διχοτομήσεις χωρών

Και έκτον• ηγέτες και στις δύο υπερδυνάμεις που έβλεπαν το ζήτημα της σύγκρουσης υπαρξιακά.

Ίσως όμως είναι πλέον θεμιτό να ομιλούμε περί ενός παγκοσμίου πολέμου χαμηλής έντασης, ο οποίος θα κρατήσει πολλά χρόνια. Η εμφάνιση πολλών εντάσεων με επίκεντρο την «ευρύτερη δική μας περιοχή» πιθανώς δείχνει την ύπαρξη ενός «αόρατου μετώπου» που ξεκινά από τις Σκανδιναβικές και Βαλτικές Χώρες και καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική. Ίσως πρέπει να μάς προβληματίσει ότι παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν υψώνει τους τόνους τόσο αποτρέποντας την Σουηδία και την Φινλανδία από το να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, όσο και δημιουργώντας εκ νέου ένταση με την Ελλάδα. Σαν να μην έφθανε αυτό, έχουμε και την αιχμαλωσία δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για κάποιου είδους «ανταπόδοση» εκ μέρους του Ιράν, εκτιμώ ότι η χρονική συνάφεια δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

Αν η εικασία περί ενιαίου δυτικού μετώπου θεώρείται λογική ή έστω εύλογη, τότε, πολύ σύντομα, ίσως δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο στην Ανατολή με εμπλοκή Κίνας και Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την παραπάνω εικασία, οι Αμερικάνοι ευρίσκονται σε τρομακτική πλάνη (ή μήπως όχι;) με τους Τούρκους. Εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επιτέλους ότι η Τουρκία είναι ολοκληρωτικά χαμένη υπόθεση για την Δύση. Αν η Τουρκία πραγματικά ήθελε να έχει μια κάποια σχέση με το ΝΑΤΟ, εκτιμώ ότι η στάση της θα ομοίαζε με αυτήν που κράτησε στην αρχή του πρώτου Ψυχρού Πολέμου μέχρι το 1955 (αρχή του Κυπριακού), όταν κρατούσε «σιγή ιχθύος» παίζοντας το «καλό παιδί» και υπογράφοντας τον Φεβρουάριο του 1953 με την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία του Τίτο τη “Συμφωνία της Άγκυρας” και αργότερα τον Αύγουστο του 1954 τη Συνθήκη Συμμαχίας, Πολιτικής Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, γνωστής έκτοτε ως συμμαχίας του Μπλεντ, από την γιουγκοσλαβική πόλη στην οποία υπεγράφη.

Η Ελλάδα, όπως και τότε, ευρίσκεται «στα σύνορα των κόσμων» (φράση δανεισμένη από τον έγκριτο καθητητή Ιστορίας Ευάνθη Χατζηβασιλείου) με τον δυτικό συνασπισμό. Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια απόκλεισης καθώς ευρισκόμαστε σε περίοδο έντονου διπολισμού. Παρ’ όλα αυτά ο πλουραλισμός στην εξωτερική πολιτική πάντα είναι ένα θετικό στοιχείο. Είναι άκρως θετική η ύπαρξη του Μακρόν στην Γαλλία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και τον κόσμο.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2023 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023