29/03/2024

Λόιντ Όστιν: 18 μήνες στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Στο πρόσφατο άρθρο μου για το Λόιντ Όστιν είχα σταματήσει την ανάλυση μου στην επιχείρηση εκκένωσης της RSM  από το Αφγανιστάν το διάστημα 15-30 Αυγούστου 2021. Μια επιχείρηση που μπορεί να κόστισε τη ζωή σε 13 Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά συνέβαλλε στη διάσωση 150.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 123.000 Αμερικανών πολιτών. Μετά τη λήξη της αποχώρησης από το Αφγανιστάν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας επικεντρώνονται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής. 

Ο ίδιος έριξε ιδιαίτερο βάρος στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός  χρειάζονταν άμεσα ενίσχυση με όπλα. Ο Όστιν εστίασε στην ενίσχυση της αντιαρματικής άμυνας της Ουκρανίας, αφού πίστευε ανέκαθεν ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ήθελε Αμερικανούς στρατιώτες στο  πλευρό του για να πολεμήσει. Αυτό που ήθελε ήταν όπλα. Έτσι, πέρα από τον ατομικό οπλισμό, τα τεθωρακισμένα οχήματα, τις ηλεκτρικές συσκευές και το  ιατρικό υλικό που δίνονταν από το 2015, ο ίδιος προχώρησε στην παραχώρηση μεγάλου μέρους αντιαρματικών πυραύλων τύπου Javelin.

Προχώρησε, επίσης, στην ενίσχυση του αντιαρματικού οπλοστασίου της Ουκρανίας,  κατά τη γνώμη μου για δυο λόγους:

1) Περίμενε την ρωσική εισβολή  μετά την αποχώρηση της RSM από το Αφγανιστάν, καθώς μειώθηκε η αξιοπιστία των ΗΠΑ

2 ) Ήθελε ο ουκρανικός στρατός να αντέξει αφενός και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα στον Πούτιν ότι,  παρά την ήττα του ΝΑΤΟ και της Δύσης  στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ παραμένουν υπερδύναμη.

 

Η Ουκρανία και η ρωσική εισβολή

Μέχρι τώρα τα πράγματα στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κι έπειτα, δεν εξελίσσονται πολύ καλά. Ο ουκρανικός στρατός  έσωσε το Κίεβο χάρη στην αντίσταση λαού και στρατού αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις εάν πραγματικά οι Ρώσοι ήθελαν τη κατάληψη της πρωτεύουσας.Περισσότερο επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή για να διασπάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο κύριος στόχος των Ρώσων κατά την εκρίμησή μου είναι ο έλεγχος του Ντονμπάς. Η ήττα λοιπόν του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της Ουκρανίας είναι συντριπτική. Θεωρώ ότι η παράδοση των μαχητών του τάγματος Αζόφ και της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών στο Αζόφσταλ, μετά από αγώνα 87 ημερών για το Κίεβο, ήταν  σημαντικό πλήγμα.

Με τη νίκη της στη Μαριούπολη η Ρωσία  έχει ξεκινήσει να υπερισχύει των  ουκρανικών  δυνάμεων στο Ντονμπάς. Βλέπουμε ο ουκρανικός στρατός να έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στο ηθικό του. Κάτι που έχει επηρεάσει και  τη μαχητική του ικανότητα.  Αυτό όλοι το βλέπουμε από το γεγονός ότι μετά την  πτώση της Μαριούπολης,  οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί διαδοχικές ήττες στα μέτωπα του πολέμου,  χάνοντας καθημερινά νέα εδάφη. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λουγκάνσκ,  όπου ο ουκρανικός στρατός ελέγχει μόλις το 5% της πόλης.

Μέσα στην  μαύρη εικόνα υπάρχει και κάτι θετικό, η εκστρατεία της Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία έχει αποτύχει. Αυτό δίνει στο Λόιντ Όστιν την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο που έχει αναλάβει, δηλαδή του συνεχούς εξοπλισμού της Ουκρανίας. Ο  Όστιν επιδιώκει να προκαλέσει ένα όσο δυνατόν πιο ισχυρό πλήγμα στη Ρωσία,  καθώς πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό βλέπουμε ότι και οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ στέλνουν όλο και πιο βαριά όπλα στην Ουκρανία, όπως τεθωρακισμένα Στύγκερ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κατά την άποψή μου, ο  Όστιν θέλει να οδηγήσει τη Ρωσία σε αποχώρηση από την Ουκρανία σε βάθος χρόνου, κυρίως  λόγω αυξανόμενων απωλειών σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Το ζήτημα της Συρίας

Από την άλλη πλευρά, η Συρία εξακολουθεί και παραμένει ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα για το αμερικανικό πεντάγωνο. Ο  Όστιν θέλει η Combined Joint Task Force να πετύχει μια ολοκληρωτική νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το Ισλαμικό Κράτος όλο αυτό το διάστημα μπορεί να έχει αποδυναμωθεί, ωστόσο  έδειξε ότι με μικρές ομάδες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα τόσο στο διεθνή συνασπισμό όσο και στους συμμάχους του.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  η επίθεση του  στις φυλακές στην πόλη Αλ Χασακά, όπου εκεί βρίσκονται εκατοντάδες αιχμάλωτοι Τζιχαντιστές οι οποίοι φρουρούνται από δυνάμεις του YPJ. Στις 20 Ιανουαρίου λοιπόν το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε επίθεση με σκοπό την  κατάληψη των φυλακών. Ο Λόιντ Όστιν διέταξε τον διοικητή της  Combined Joint Task Force, υποστράτηγο Μπρέναν,  να παρέχει κάθε βοήθεια στους Κούρδους.

Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς οι κρατούμενοι οπλίστηκαν και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους μεγάλο μέρος της φυλακής.  Ο διοικητής της Combined Joint Task Force Τζων Μπρέναν έστειλε (μετά και τη διαταγή του Αμερικανού υπουργού άμυνας) μία  δύναμη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και μια μοίρα ελικοπτέρων απάτσι, με σκοπό να προκαλέσουν ένα σημαντικό πλήγμα. Τα ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού με στοχευμένες επιδρομές κατάφεραν να εξοντώσουν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 22 Ιανουαρίου 2022, οι επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού επεκτάθηκαν σε όλη την  πόλη της Αλ Χασακά καθώς η Combined Joint Task Force εντόπισε αρκετούς μαχητές του ισλαμικού κράτους να έχουν καταλάβει σημαντικό αριθμό κατοικιών. Η μάχη ολοκληρώθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 2022 με λαμπρή νίκη των Κούρδων του YPJ. Ωστόσο 154 μαχητές της οργάνωσης του Μαζλούμ Κομπανί έχασαν τη ζωή τους.  Η μάχη στην επαρχία Αλ Χασακά δείχνει ότι η παρουσία της Combined Joint Task Force  στη Συρία είναι απαραίτητη.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, ο Λόιντ Όστιν θα επιβλέψει την επίθεση εξόντωσης του ενορχηστρωτή της επιδρομής του ISIS  στις φυλακές της πόλης Αλ Χασακά, Αμπντούλ Αλ Κουράσι . Την εξόντωση του ηγέτη του ISIS ανέλαβαν καταδρομείς του αμερικανικού τμήματος της Combined Joint Task Force. Η μάχη γύρω από το κρησφύγετο του στην επαρχία Ιντλίμπ κράτησε 90 λεπτά. Κανείς από τους Αμερικανούς στρατιώτες δεν  τραυματίστηκε. Ο Αλ Κουράσι αυτοκτόνησε ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, όταν είδε να το πλησιάζουν οι Αμερικανοί καταδρομείς. 

Η εξόντωση του Αλ Κουράσι, η απόκρουση της επίθεσης του Ισλαμικού κράτους στις φυλακές της Αλ Χασακά, η συνεχής βοήθεια στην Ουκρανία που όλο και ισχυροποιείται και κυρίως η επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν 15-30 Αυγούστου 2021, δείχνουν ότι ο Λόιντ Όστιν μέχρι στιγμής είναι ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς άμυνας των ΗΠΑ. Το μέλλον θα δείξει για τη συνέχεια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024