29/11/2022

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η σημασία του Νέου Ελληνισμού

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας 

Σε καφετέρια στην Κυδαθηναίων μπορεί κάποιος να δει μια φωτογραφία του βασιλιά Κωνσταντίνου των Βαλκανικών Πολέμων με την σύζυγό του βασίλισσα Σοφία. Σε εστιατόριο στο Θησείο υπάρχει προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το κοινό τους στοιχείο η έλλειψη επεξηγηματικής ταμπέλας.

Στην πλατεία Συντάγματος στο κτήριο που είναι σήμερα το Public υπάρχει μια πινακίδα που στέκεται στο περιθώριο λες και αισθάνεται κάποιου είδους ενοχή που αναγκάστηκε να τοποθετηθεί εκεί. Αυτή λέει: «Από το κτήριο αυτό την 18ην Οκτωβρίου 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου εξεφώνησε τον λόγο της Απελευθέρωσης. Δήμος Αθηναίων».

Απέναντι, στη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – ένα σημείο που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα – υπάρχουν χαραγμένες οι τοποθεσίες που πολέμησε ο Ελληνικός Στρατός (τα τελευταία χρόνια και το Πολεμικό Ναυτικό – είχα λάβει μέρος στις τότε συσκέψεις δίνοντας και την… δική μου μικρή συμβολή στο θέμα) αλλά πουθενά ένα μικρό banner με ένα αγγλικό κείμενο που να λέει «δύο πράγματα» για τους αγώνες του Έθνους! Θα μπορούσε να συνοδεύεται από ένα qr code για τους ενδιαφερόμενους που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα.

Πιο κάτω, η Παλαιά Βουλή με το άγαλμα του Κολοκοτρώνη να ξεχωρίζει και πιο πίσω ο Χαρίλαος Τρικούπης να κοιτάζει έντρομος το κυκλοφοριακό χάος της πρωτεύουσας. Και πάλι, τίποτα στα αγγλικά. Ο ξένος διαβάτης πρέπει να είναι υποψιασμένος και να εισέλθει στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο. Οι ανυποψίαστοι που είναι περισσότεροι και συγκροτούν την κοινή γνώμη θα προσπεράσουν.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα. Εγώ ανέφερα κάποια που έχουν ένα κοινό σημείο: είναι στο κέντρο του κέντρου της χώρας! Ο Ερντογάν σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις του είπε: «Θα συνεχίσουμε τη δική μας πολιτική, τηρώντας την περήφανη στάση μας απέναντι σε όλους τους καταπιεσμένους στον κόσμο όπου κι αν βρίσκονται, από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι το Καραμπάχ, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο». Η Τουρκία προβάλλει τον εαυτό της ως υπερασπιστή των καταπιεσμένων. Πώς απαντάμε εμείς; Αποκρύπτοντας την νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας από τους ξένους! Η Ελλάδα που πολέμησε για την Ελευθερία το 1821 εναντίον του Ασιάτη Τούρκου δυνάστη, η Ελλάδα που ήταν πάντα με τον Πολιτισμό, η Ελλάδα που είπε υπερήφανο ΟΧΙ απέναντι στον αλαζόνα φασίστα Ιταλό δικτάτορα, η Ελλάδα που μάτωσε πολεμώντας τις θηριωδίες των ναζιστών. Αυτήν την Ελλάδα την κρύβουμε.

Την κρύβουμε γιατί αισθανόμαστε ενδόμυχα ντροπή. Από την εποχή που οι Ευρωπαίοι περιηγητές κατέκλυσαν την Ανατολή τον 18ο – 19ο αιώνα μέχρι σήμερα ο Έλληνας «περνά εξετάσεις» για το αν είναι αληθινός και αντάξιος απόγονος των αρχαίων Ελλήνων. Και το αληθινός και το αντάξιος πονάνε τον Νεοέλληνα εξίσου. Οι απόψεις του Γερμανου Fallmerayer περί σλαβικής καταγωγής των Νεοελλήνων προκάλεσαν σάλο στην τότε Ελλάδα αναγκάζοντας τους Έλληνες ιστορικούς της εποχής να σκεφθούν περί της αδιάκοπης συνέχειας του Ελληνισμού.

Οι απόψεις του Fallmerayer, όχι μόνο καταρρίφθηκαν από άλλους Γερμανούς ιστορικούς αλλά δείχθηκε και η πολιτική σκοπιμότητα: οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην Πολωνία το 1830 και ο Fallmerayer επιζητούσε δυτική επέμβαση όπως αυτή του Ναβαρίνου. Αργότερα, θα γράψει σειρά άρθρων επιζητώντας την δυτική στήριξη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που την θεωρούσε ανάχωμα εναντίον των Ρώσων. Το περίεργο στοιχείο; Στον Fallmerayer και σε αντίθεση με το υπόλοιπο έργο του, οφείλουμε την πιο πλήρη καταγραφή της ιστορίας της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

Αυτήν την ντροπή και την ενοχή πρέπει να ξεπεράσουμε και να αναδείξουμε τα κατορθώματα του Νέου Ελληνισμού που έχει δυσανάλογα πολλά σε όλους τους τομείς για μια δράκα ανθρώπους. Ο Νεοέλληνας πολέμησε, μάτωσε, σκοτώθηκε, ξανασηκώθηκε, έγινε πρόσφυγας, πήγε στο εξωτερικό και πρόκοψε, ζωγράφισε, έγραψε ποιήματα και μουσική, έδωσε την περιουσία του δωρεά στην Ελλάδα, κατέκτησε την θάλασσα με την Εμπορική Ναυτιλία μα το κυριώτερο σε κάθε «ραντεβού» της ιστορίας ήταν πάντα παρών με τη σωστή πλευρά.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2022