25/04/2024

Περί τουρκικών εκλογών και του κλίματος που επικρατεί

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Γνωρίζουμε πως οι πράξεις εντός του τουρκικού κράτους καθώς οδεύει προς εκλογές το επόμενο έτος είναι ένα από τα αρκετά αιτία που δημιουργούν προβλήματα και σε εμάς καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να έχει διάφορα σημεία εστίασης για να αποπροσανατολίσουν το κοινό  από τα πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει.

Γι΄αυτό και έχει ένα έμμεσο ενδιαφέρον και για εμάς τί ακριβώς επικρατεί στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το γράφημα λοιπόν και σε σχέση με τον «απροσδόκητο» διορισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προεδρικού υποψηφίου από τη Λαϊκή Συμμαχία (με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος), εξετάζουμε τα ποσοστά αποδοχής του νυν προέδρου όπου η κόκκινη γραμμή είναι η έγκριση και η μαύρη γραμμή η αποδοκιμασία.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Όχι μόνο το γεγονός ότι οι δραστηριότητες του Ερντογάν είναι πιο πιθανό να αποδοκιμαστούν (47,3% των ερωτηθέντων) παρά να εγκριθούν (44,4%), σύμφωνα με την έρευνα του Μαΐου της εταιρείας Metropoll.

Αισθητή είναι και η σημείωση στο ότι ο Ερντογάν «σκαρφαλώνει» ξανά στην καμπύλη ανάπτυξης της δημοτικότητάς του, όπως έκανε τις προηγούμενες περιόδους προεκλογικά στο παρελθον. Οι κορυφές στο γράφημα συμπίπτουν σαφώς με τις προεκλογικές περιόδους.

Και, προφανώς, η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί τώρα να οργανώσει άλλη μια τέτοια αιχμή μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Μέχρι στιγμής πάντως ο λαϊκισμός που χρησιμοποιούσε ο Ερντογάν για να γυρίσει το προεκλογικό παιχνίδι υπέρ του λειτουργούσε. Το ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσει ξανά!

Αυτά τα σημεία αναφοράς είναι σίγουρα σχετιζόμενα και με τον εριστικό λόγο προς άπαντες, εντός και εκτός συνόρων της Τουρκίας, τις φυλακίσεις μελών της αντιπολίτευσης αλλά και την εστίαση πάνω στην Ελλάδα ειδικά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος  φωτογραφίζει ως κύρια αιτία προβλημάτων στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και στο Αιγαίο.

Αυτό φυσικά ελάχιστα ενδιαφέρει τον τουρκικό λαό καθώς μόνο ένα 40% τοποθετεί την χώρα μας στην πρώτη πεντάδα σοβαρών ζητημάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία θέτει ζήτημα οικονομίας, διαφθοράς, εργασιακού μέλλοντος και brain drain. Υπάρχει ήδη κύμα νέων πολιτών που ψάχνει να βρει διέξοδο προς τα έξω, αναγνωρίζοντας σοβαρά λειτουργικά θέματα στην Τουρκία του Ερντογάν.

Πάντως για να υπάρχει εικόνα, πλέον οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να ζήσουν με 280$ τον μήνα (κάπου στις 3.500-4.000 λίρες χονδρικά) και πληθωρισμό στο 75%. Κάτι που αναγκάζει συγκατοίκηση οικογενειών κάτω από μια ενοικιασμένη στέγη και αγορά ακόμα και φαγητών που έχει λήξει η ημερομηνία βρωσιμότητας τους στη μισή τιμή (προσέξτε δεν δίνονται δωρεάν, αλλά ακόμη και τα ληγμένα στην Τουρκία πωλούνται στη μισή τιμή! ).

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024