03/06/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Γιατί ο Ερντογάν έκανε ανάρτηση στα Ελληνικά

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας 

 

Τα λόγια είναι… μαχαίρια ή αλλιώς η ακατανόητη στάση της Τουρκίας

Το να τουιτάρει ο Τούρκος πρόεδρος στα Ελληνικά αποτελεί μια ξεκάθαρη ψυχολογική ενέργεια. Ήταν όμως τόσο απροσχημάτιστη και άγαρμπη που κατά την άποψή μου δείχνει την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία. Όταν συμβαίνει κάτι, θα πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιός είναι ο σκοπός της; τί θέλει να πετύχει; Αν ο σκοπός ήταν το να ακουστεί ένα ηχηρό “μολών λαβέ” από τους Έλληνες χρήστες των social media και να αναγκαστεί το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας να απαντήσει με μία φωνή, ναι, μπορούμε να πούμε ότι ο σκοπός επετεύχθη.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι άγαρμπες αυτές ενέργειες – πέρα από οποιαδήποτε διάθεση εξωραϊσμού – δείχνουν έναν έντονο προβληματισμό της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τα τεκταινόμενα. Ο κόσμος οδηγήθηκε σε έναν διπολισμό και η δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών περιορίζεται και η ώρα της Αλήθειας καταφθάνει. Όταν, όμως, τόσο καιρό έχεις “χτίσει” το αφήγημά σου – ιδίως μετά το περιβόητο πραξικόπημα – σε έναν έντονο αντιδυτικισμό, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αναιρέσεις τα λεχθέντα τόσο προς το εσωτερικό όσο προς το εξωτερικό. Κάθε τι που θα εκφεύγει από τον συνήθη μαξιμαλισμό, θα θεωρείται από τους ψηφοφόρους “προδοσία”, ενώ οι διεθνείς δρώντες σε θεωρούν κοινό καιροσκόπο. Ισχύει το διαχρονικό• την προδοσία πολλοί αγάπησαν, το προδότη ουδείς.

Χωρίς να αναιρώ τις δυνατότητες της Τουρκίας ως χώρας, εκτιμώ ότι η Ελλάδα έχει το στρατιωτικό και το πολιτικό momentum με το μέρος της. Το στρατιωτικό θα συνεχίσει να είναι με το μέρος μας όσο οι εξοπλισμοί μας προχωρούν αποκτώντας την καθολική ναυτική και αεροπορική υπεροχή. Το πολιτικό momentum έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες με κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και το “μέτρημα” συμμάχων και από τις δυο πλευρές.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η τουρκική ηγεσία υπερεκτίμησε την ενδεχόμενη ρωσική συνδρομή παρά τις τουρκικές… προσφορές. Οι Ρώσοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ζητήματα με κυριώτερο το μέτωπο της Ουκρανίας. Αντίθετα, οι Αμερικανοί με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα αλλά και με την προδοσία εντός του ΝΑΤΟ ante portas – γιατί μια ανάφλεξη στο Αιγαίο, ενώ υπάρχει το μέτωπο της Ουκρανίας, μόνο ως προδοσία μπορεί να νοηθεί – έχουν κάθε λόγο να εμπλακούν πιο ενεργά.

Στον Θουκυδίδη στον διάλογο Αθηναίων – Μηλίων υπάρχει και ένα επιχειρησιακό δίδαγμα που συνήθως δεν τονίζεται• του χρόνου των επιχειρήσεων. Οι Μήλιοι λένε στους Αθηναίους ότι θα έρθουν οι Σπαρτιάτες να τους βοηθήσουν και αυτοί απαντούν ότι: “Παρατηρούμε ωστόσο ότι, αν και είπατε ότι θα μιλήσετε για τη σωτηρία σας, όμως παρά τα πολλά σας λόγια, τίποτα δεν αναφέρατε ως τώρα σχετικά με το πώς μπορείτε να σωθείτε. Αυτά όλα που μας αραδιάζετε ως ακλόνητα επιχειρήματα είναι μόνο μελλοντικές ελπίδες, ενώ η δύναμή σας σε σύγκριση με τη δική μας είναι μηδαμινή. Θα δείξετε λοιπόν μεγάλη απερισκεψία, αν μετά το τέλος αυτής της συζήτησης δεν αποφασίσετε κάτι λογικότερο. Θα προτιμήσετε με άλλα λόγια την οδό της ντροπής, αν δεν υποταχτείτε με τη θέλησή σας”. Πολύ απλά, μια συνδρομή σε δεύτερο χρόνο, αν έχει συμβεί η καταστροφή είναι άκυρη.

Εν κατακλείδι, εκτιμώ ότι η Τουρκία έχει υπερεκτιμήσει: πρώτον, την ενδεχόμενη ρωσική συνδρομή. Δεύτερον• την ενδεχόμενη απάθεια των Αμερικανών και τρίτον, την ενδεχόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ των Δυτικών. Τα λόγια είναι μαχαίρια με την λογική ότι έχουν υπόσταση: ό, τι λες δύσκολα το αναιρείς μετά.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2023 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023