25/04/2024

John W Brennan : Ο διοικητής της Combined Joint Task Force αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο John W Brennan σήμερα είναι ο διοικητής της Combined joint Task Force του διεθνούς συνασπισμού, που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.  Ο Μπρέναν άρχισε να γίνεται γνωστός το 2019. Εκείνη τη χρονιά ήταν διοικητής μονάδας των Green Berets  και είχε σταλεί στο Αφγανιστάν, όπου υπαγόταν στην Resolute Support Mission. Το κύριο πεδίο δράσης του ήταν η επαρχία Νανγκαχάρ. Η θητεία του στην περιοχή αυτή ήταν ιδιαίτερα περιπετειώδης  καθώς αντιμετώπιζε πολύ συχνά τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.  Πρέπει να πούμε ότι μέχρι το 2020 που υπογράφηκε η συμφωνία της Ντόχα, ο Μπρέναν και η μονάδα του εκτελούσαν συνεχώς επιχειρήσεις, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα της RSM. Ο  στόχος του νατοϊκού συνασπισμού ήταν, σταδιακά και μέσα από τα πεδία των μαχών, να βρεθεί όσο πιο ισχυρός μπορούσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι μάχες στις οποίες ενεπλάκη η μονάδα του Μπρέναν ήταν ιδιαίτερα σκληρές και στραφήκαν αποκλειστικά εναντίον στόχων «υψηλής αξίας».  Ο Μπρέναν στις μάχες αυτές έχασε 4 στρατιώτες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης που σκοτώθηκε πριν την υπογραφή της συμφωνίας της Ντόχα άνηκε στους Green Berets. Αναφέρομαι  στο λοχία Michael Coble, 33 μόλις χρονών  και ο οποίος ήταν ελεύθερος σκοπευτής των Green Berets.

Το Σεπτέμβριο του 2021, ο Μπρέναν ανέλαβε τη διοίκηση της Combined Joint Task Force  σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις ΗΠΑ, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες είχε ολοκληρωθεί η αποχώρηση της RSM από το Αφγανιστάν. Ο ίδιος, στις πρώτες του δηλώσεις,  τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, ενώ χαρακτήρισε τεράστια απειλή για τις ΗΠΑ την  Κίνα και τη Ρωσία. Στο Ιράκ και τη Συρία είχε μια εξαιρετικά σημαντική πρόκληση ως διοικητής της Combined Joint Task Force.

Η πρόκληση αυτή δεν ήταν άλλη από την ισχυροποίηση και αυτονόμηση του ιρακινού στρατού, μιας και ο διεθνής συνασπισμός πλέον δε συμμετέχει  σε πολεμικές επιχειρήσεις, επομένως δεν μπορεί να τον συνδράμει. Παραλλήλως, έπρεπε να συνεχιστεί η στρατιωτική συνεργασία της Combined Joint Task Force με τους Κούρδους της Συρίας. Η πρώτη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος  ως διοικητής  της Combined Joint Task Force ήταν στη Συρία. Συγκεκριμένα, στις 20 Ιανουαρίου 2022 το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε επίθεση με σκοπό την κατάληψη των φυλακών Αλ Χασακά, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Ντέιρ Αλ Ζόρ . Οι συγκεκριμένες φυλακές είναι γεμάτες με αιχμάλωτους τζιχαντιστές. Ο Μπρέναν βοήθησε αμέσως τους Κούρδους, επειδή όμως είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του Αφγανιστάν με το θάνατο των 13 Αμερικανών πεζοναυτών της RSM, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να έχει Αμερικανό στρατιώτη νεκρό! Έτσι, φρόντισει να μην στείλει καθόλου χερσαίες δυνάμεις. Χρησιμοποίησε όμως  μοίρα αμερικανικών ελικοπτέρων Απάτσι της  Combined Joint Task Force για να βοηθήσει τους Κούρδους . Μια στρατηγική που ήταν άκρως πετυχημένη καθώς κατάφερε να εξοντώσει χωρίς απώλειες αρκετά μεγάλο αριθμό ανώτερων στελεχών του Ισλαμικού Κράτους .

Η νίκη του YPJ ήταν λαμπρή παρά το γεγονός ότι 154 μαχητές της οργάνωσης του Μαζλούμ Κομπανί σκοτώθηκαν. Η μάχη των φυλακών της Αλ Χασακά απέδειξε, κατά την εκτίμηση μου, ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι μία ικανή δύναμη για να επιτευχθεί μια ολοκληρωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Για αυτό και θεωρώ ότι μια εισβολή της Τουρκίας στη Συρία θα έχει αρνητικές συνέπειες γενικότερα.

Η πιο σημαντική όμως  επιτυχία του Μπρέναν ως διοικητής της Combined Joint Task Force ήταν η εξόντωση του ηγέτη και οργανωτή της επίθεσης στις φυλακές της Πόλης Αλ Χασάκα, Αμπντούλ Αλ Κουράσι. Στις 23 Φεβρουαρίου 2022 Αμερικανοί καταδρομείς της Combined Joint Task Force  προσγειώθηκαν με ελικόπτερα γύρω από του Κρησφύγετο του Αλ Κουράσι στη περιοχή του Ιντλίμπ. Ακολούθησε σφοδρή μάχη με τη φρουρά του αρχηγού των Τζιχαντιστών και οι Αμερικανοί καταδρομείς εισέβαλλαν στο κρησφύγετο  του αρχιτρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αλ Κουράσι μόλις  είδε ότι δεν είχε οδό διαφυγής, ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μαζί με τα  παιδιά του. 

Γενικότερα, τα πράγματα στο Ιράκ είναι  περίπλοκα και χρειάζεται ο Μπρέναν  να δείξει ιδιαίτερη προσοχή. Ο ιρακινός στρατός πρέπει να αντέξει και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό και λεπτό  ζήτημα για τον Μπρέναν. Ως τώρα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Combined Joint Task Force και ισραηλινής αντιτρομοκρατικής, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την εξόντωση στόχων υψηλής αξίας, δεδομένου ότι  η Combined Joint Task Force  δεν έχει μάχιμο ρόλο.

Η μέχρι τώρα πορεία του μου δείχνει ότι  Μπρέναν, χωρίς να έχει τεράστια πολεμική εμπειρία, τα έχει καταφέρει τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία αρκετά καλά.

 

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://twitter.com/1st_sf_command/status/1358146716592201728

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024