Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και ο εχθρός εντός των τειχών

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος

 

Είναι τελείως διαφορετική η ελευθερία της άποψης και μάλιστα της τεκμηριωμένης γνώμης και τελείως διαφορετικό μία σκοπούμενη ενέργεια ή γνώμη που πλήττει το εθνικό συμφέρον ενός Κράτους. Και μάλιστα όταν στηρίζεται σε έωλα επιχειρήματα.

Και ειδικά ως προς το δεύτερο σκέλος της παραπάνω περιόδου, το άτομο που φέρει την ιθαγένεια της χώρας που διακυβεύει τα συμφέροντά της ή ένας νομικά συγκροτημένος οργανισμός σε ένα κράτος θα πρέπει, αφενός το πρώτο να χάνει την ιθαγένεια της χώρας και να τηρείται όλη η θεσμοθετημένη διαδικασία για το ποινικό αδίκημα που αφορά τη διακύβευση των συμφερόντων ενός Κράτους, αφετέρου στο νομικό πρόσωπο, που συνήθως είναι ιδιωτικού δικαίου, να ακολουθούνται οι ανάλογες θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Η Τουρκία, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών της κ. Σοϊλού, εργαλειοποιεί (και μάλιστα με δημόσια τοποθέτηση σε forum της Συμμαχίας) για άλλη μία φορά το μεταναστευτικό, μετά μάλιστα και στηριζόμενη στα ανυπόστατα επιχειρήματα που εξέφρασε πριν λίγες ημέρες ο ακτιβιστής της τσέπης, παρουσία εκλεγμένου εκπροσώπου μας στην Ευρωβουλή που πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ακόμη κι αν έχουν απαντηθεί και συνεχώς απαντώνται σε επίσημο διπλωματικό επίπεδο και από εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου στα διάφορα διεθνή fora οι έωλες τοποθετήσεις της Τουρκίας, ωστόσο το ελληνικό Κράτος οφείλει αυτά τα φαινόμενα που αποδεικνύουν τον εχθρό εντός των Τειχών μας να τα αντιμετωπίσει με την πλέον αρμόζουσα και βάσει Συντάγματος κατοχυρωμένη αυστηρότητα.

Γιατί για την Ελλάδα ο εχθρός εκτός των Τειχών είναι διπλωματικά (καθώς απαρέγκλιτα τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο) και στρατιωτικά (αφού έχουμε από τις καλύτερες επιχειρησιακά ΕΔ σε παγκόσμιο επίπεδο) αντιμετωπίσιμος. Και επειδή ο εχθρός εκτός των Τειχών γνωρίζει ότι με μια διένεξη με την Ελλάδα μόνο ζημία θα έχει, έχει πολύ στοχευμένα επενδύσει (και είναι μέρος της προπαγάνδας σε εξωτερικό επίπεδο) στον εχθρό που έχει η Ελλάδα εντός των Τειχών της. Και το πιο απογοητευτικό είναι, όταν ο εχθρός εντός των Τειχών είναι κατ’ουσίαν Εφιάλτης (δηλαδή ελληνικής καταγωγής άτομο), διακυβεύοντας το συμφέρον της ίδιας της Πατρίδας του, εξυπηρετώντας την προπαγάνδα ενός Κράτους, που το ίδιο συνεχώς μέσω της επίσημης ηγεσίας του θεωρεί την Ελλάδα εχθρό του.

Οι Εφιάλτες αυτοί, παραφραζοντας ή πιο σωστά ερμηνεύοντας στη βάση του προσωπικού συμφέροντος με σκοπό να καταστρατηγήσουν το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, χρησιμοποιούν το πλέον αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου που είναι η ελευθερία της άποψης. Και κάθε άλλο παρά τέτοια ανδρείκελα δεν πρέπει να τα δίνουμε σημασία, αλλά αντίθετα είναι αναγκαίο, να έρχονται αντιμέτωπα με τις ποινές που ορίζει ο Νόμος για τα εθνικά ζητήματα, γιατί η συγκεκριμένη προπαγάνδα είναι ακόμα χειρότερη από αυτήν του τουρκικού κράτους και κάθε κράτους που υπονομεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο, και οποιοδήποτε άτομο ξένης ιθαγένειας που εκφράστηκε δημοσίως εναντίον της χώρας μας πώς μπορεί να την επισκεφθεί, όταν υφίσταται το ενδεχόμενο ακόμη και κατασκοπευτικής δράσης; Και αφού υφίσταται το νομικό πλαίσιο για την αντικατασκοπεία, μήπως οφείλουμε επιτέλους να είμαστε πιο σοβαροί αυστηροποιωντας ακόμη περισσότερο τη συμπεριφορά μας σε πρόσωπα που είναι γνωστά για τη δράση τους;

Κι αν οι «δικαιωματιστές» και οι υποτιθέμενοι «υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου», που ουσιαστικά είναι υπέρμαχοι του συγκεκριμένου υπέρτατου δικαιώματος όταν δεν αγγίζονται τα συμφέροντα της τσέπης τους και της βολής τους, θεωρούν ότι η προφύλαξη και η διαφύλαξη των θεμάτων και ζητημάτων που συνιστούν πτυχές της εθνικής κυριαρχίας αντιβαίνουν τις προσωπικές τους ιδεοληψίες (γιατί η ιδεολογία είναι αποτέλεσμα ενός κοινωνικού πλαισίου που αφορά το σύνολο μίας Κοινωνίας και όχι μόνο το προσωπικό συμφέρον) και τη Δημοκρατία, όπως την οριοθετούν αυτοί και όχι όπως αυτή οριοθετείται στα συνταγματικά κείμενα, να καταφύγουν σε Κράτη που θεωρούν περισσότερο δημοκρατικά από την Ελλάδα.

Αλλά επειδή γνωρίζουν ότι η χώρα μας είναι η πλέον δημοκρατική σε παγκόσμιο επίπεδο με την πραγματική έννοια του όρου, για αυτό και τα ιδεοληπτικά τους τα εκφράζουν εδώ, ενώ όταν μετοικούν σε ξένα περιβάλλοντα μεταλλάσσονται αίφνης. Λοιπόν όλοι αυτοί οφείλουν να κάνουν μία ανάγνωση περί λαοκρατίας και των κοινωνικών αποτελεσμάτων που αυτή έχει και η οποία κάθε άλλο παρά είναι σύμφυτη έννοια με τη διάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όλα έχουν όρια και πόσω δε μάλλον όταν αυτά τα όρια ξεπερνιούνται με συνέπεια να διακινδυνεύει το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, που είναι και οι μόνες ταυτιζόμενες έννοιες με σκοπό τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του πολίτη.

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

 

Διαβάστε επίσης:Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023