29/03/2024

‘Ενα νατοϊκο δόγμα σε σήψη και ο Στόλτενμπεργκ ως έμπορος των τουρκικών επιδιώξεων

Left to right: NATO Secretary General Jens Stoltenberg with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος


Το νέο Στρατηγικό Δόγμα που ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που προηγείται της εκάστοτε Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δυστυχώς θα αντικατοπτρίζει μια Συμμαχία του 1949 (όταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ) με τους ίδιους παίχτες και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Ένα «νέο» Στρατηγικό Δόγμα υπό σήψη, χωρίς να έχει καταφέρει να γεννηθεί, οπότε ποιο είναι το νέο και ρηξικέλευθο που θα ευαγγελίζεται η Συμμαχία, όταν απομακρύνεται η αναθεώρηση βασικών άρθρων του Καταστατικού;

Και δυστυχώς, όπως διαφαίνεται από τη διαρροή ειδήσεων στο διεθνή Τύπο, οι Μεγάλοι στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός βασιλιάς, στο ίδιο τραπέζι θα βάλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Τούρκο πρόεδρο.

Φυσικά ένας δείπνος δεν σημαίνει τίποτα, όμως αποδεικνύεται ότι οι Μεγάλοι, εννοείται ότι έχουν στρώσει το ‘χαλί», ώστε η Σύνοδος να μην έχει εντάσεις.

Ούτε επρόκειτο να είχε εντάσεις, αφού ο Ερντογάν πάει με συγκεκριμένους σκοπούς, να πάρει λεφτά, να βγάλει την πολυπόθητη φωτογραφία με τον Μπάιντεν για να την πουλήσει στο εσωτερικό του, και να κατορθώσει να άρει το αμερικανικό εμπάργκο όπλων. Η Τουρκία γνωρίζει πώς, πότε και κάτω από ποιο πλαίσιο να εκθέτει αυτούς που θέλει να εκθέσει, και κάθε άλλο παρά θα το έκανε σε μια Σύνοδο που στην πραγματικότητα μόνο όφελος θα αποκομίσει, αφού όχι μόνο δεν θα την θίξει, αλλά αντίθετα θα της δώσει, για να σωπάσει. Άλλωστε, έχει καλό dealer για την προώθηση των συμφερόντων της, που ακούει στο όνομα Στόλτενμπεργκ. Πολύ καλός συμβουλάτορας, αλλά και έμπορος των τουρκικών επιδιώξεων.

Φυσικά, ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες με αυστηρό ύφος θα αναφερθούν στην αναγκαιότητα σύμπνοιας μεταξύ των Συμμάχων και την αποφυγή των μεταξύ τους εντάσεων, και η Σύνοδος θα έχει happy end (εννοείται ότι ειρωνικά αναφέρεται).

Η Τουρκία θα πάρει το «μπαχτσίσι», μια με δύο εβδομάδες θα παριστάνει την αθώα κορασίδα, και φυσικά σταδιακά θα αυξάνει την ένταση, πυροδοτώντας με την ρητορική της το κλίμα, καθώς πρέπει για εσωτερική κατανάλωση στα τέλη Αυγούστου να κάνει και ένα σόου στα πλαίσια του «άρτος και θεάματα», εκτός των άλλων εξαιτίας και των 100 χρόνων της θλιβερής επετείου για εμάς τους Έλληνες.

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024