20/04/2024

Μέτωπο βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

 Ιστορικός- Διεθνολόγος


Μία πολύ ευχάριστη είδηση!!!Κατατέθηκαν στο αμερικανικό Κογκρέσο δύο τροπολογίες (από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς Γερουσιαστές) που αφορούν την παρεμπόδιση για πώληση, εμπορία και μεταφορά τεχνογνωσίας αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά την προσωπική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την προώθηση του αιτήματος για αγορά F16, θα έχει δεμένα «τα χέρια της». Να κάνουμε μία παρένθεση και να πούμε, ότι τροπολογία είναι το νομικό κείμενο σε σχέδιο νόμου που επιφέρει τροποποιήσεις ή συμπληρώνει έναν ήδη υφιστάμενο νόμο.

Η πρώτη τροπολογία αναφέρει τους τομείς απαγόρευσης και η δεύτερη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή, Chris Pappas, αναφέρει ρητά στους λόγους ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα διακυβεύει τα συμφέροντα της δεύτερης.

Οι τροπολογίες αναφέρουν μόνο ότι είναι δυνατή η αναβάθμιση των υφιστάμενων τουρκικών F16, μία παράμετρος που φυσικά ήταν αναμενόμενη, καθώς οι συμβάσεις ( δηλαδή τα συμβόλαια) που συνάπτονται για τέτοιες περιπτώσεις αφενός είναι πολύ συγκεκριμένα, αφετέρου ο νόμος CAATSA, όπως φυσικά και οποιοδήποτε νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή ο CAATSA ψηφίστηκε το 2018, ενώ τα F16 που πουλήθηκαν στην Τουρκία, ήταν τόσο σε πρότερο χρόνο όσο και στη βάση άλλου νομικού πλαισίου.

Όμως όλο το παραπάνω, αναμφισβήτητα είναι μία πολύ ευνοϊκή εξέλιξη των πραγμάτων για τα εθνικά μας συμφέροντα και οι σημαντικότερες παράμετροι των τροπολογιών, κάθε άλλο παρά είναι η παρεμπόδιση της πώλησης οπλικών συστημάτων, αλλά αντίθετα ότι κωλύεται η εμπορία και η μεταφορά τεχνογνωσίας. Η εμπορία (σε οικονομικό -νομικό επίπεδο) είναι διαφορετική ενέργεια από την πώληση, γιατί εννοείται, εκτός από την ενέργεια του κύριου πωλητή, αλλά και οι συνισταμένες λχ. του ενδιάμεσου, το είδος του αγαθού κτλ (κάποια εκ των οποίων αφορούν την ίδια την Τουρκία, ακόμα και με το ρόλο του ενδιάμεσου).

Και φυσικά, η παράμετρος απαγόρευσης τής μεταφοράς τεχνογνωσίας, αυτομάτως είναι η συνθήκη που παροπλίζει την εθνική, αμυντική βιομηχανία των Τούρκων!!!!

Αυτό που φυσικά προκαλεί φοβερή εντύπωση, και εννοείται ότι κάθε άλλο παρά είναι θετικό αποτέλεσμα για την ίδια την Κυβέρνηση Μπάιντεν, είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ των Γερουσιαστών (κυριότατα δε, του δικού του κόμματος, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο ο Μενέντεζ που αντιτίθεται στο διμορφισμό του Μπάιντεν και του State Department για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και άλλοι Δημοκρατικοί). Και φυσικά τη δεδομένη στιγμή, καθώς τον Νοέμβριο είναι η εκλογή του νέου Κογκρέσου, η εξέλιξη αυτή είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε εσωκομματικό επίπεδο για τον Μπάιντεν.

Επίσης, αναδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό που το λέμε και θα το λέμε διαρκώς. Η Ελληνική Διασπορά είναι ο στυλοβάτης των ελληνικών δικαίων, ανέκαθεν (από την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας του Ελληνικού Κράτους το 1830), κυρίως δε, σήμερα. Και οι Έλληνες της Αμερικής είναι αναγκαίο να έχουν σημαντικό λόγο και ρόλο στην ελληνική, εξωτερική πολιτική.

Φυσικά δε, ρόλο οφείλουν και είναι αναγκαίο να έχουν στην εξωτερική πολιτική του Κράτους μας όλες οι Παροικιες, για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δεν πρέπει να είναι ενα θεσμικό όργανο «παρίας», αλλά ένα όργανο που θα του ανατεθεί ενα σημαντικό και ουσιαστικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής μας Διπλωματίας και Εξωτερικής Πολιτικής, που δεν θα αφορά μόνο την παράμετρο των Κοινοτήτων, αλλά την προώθηση σε πολιτικό επίπεδο των συμφερόντων της Ελλάδας στα διάφορα περιβάλλοντα.

ΥΓ. Ο κ.Πομπέο είναι μία προσωπικότητα που όντως αγαπάει την Ελλάδα, ένας δεύτερος Μενέντεζ και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε….

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024