Οι εθνικές εκλογές και η γεωπολιτική συγκυρία
της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος
Αν και χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο φυσικά αυτή η φημολογία θα σταματήσει, αν ο επικεφαλής της Κυβέρνησης προβεί σε μετασχηματισμό είτε πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές είτε φυσικά με το άνοιγμά της μετά τον 15 Αύγουστο. Πάντως εξυπακούεται, ότι δεν πρέπει όλο αυτό να αφήνεται στις καλένδες, ενδεχομένως και μέχρι τα εγκαίνια στη ΔΕΘ.
Αυτή την στιγμή για ποιο λόγο η Ελλάδα να πάει σε εκλογές; Μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να καταλογίσει και να κρίνει, όπως οφείλει να κρίνει το κυβερνητικό έργο και μάλιστα με αυστηρότητα, ωστόσο είναι αδόκιμο και τελείως ανεδαφικό να ειπωθεί, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους πολιτικούς της ελληνικής σκηνής που εγκαταλείπει εύκολα. Γιατί κάτι τέτοιο δεν υφίσταται! Έχει αποδείξει, ότι παρά την σκληρή κριτική που έχει δεχθεί, κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη ή σε καταστάσεις που διαμορφώνονται από εξωγενείς παράγοντες.
Και ειδικά τώρα, που η Ελλάδα βρίσκεται σε μία σημαντική καμπή της σύγχρονης Ιστορίας της, πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία. Και γιατί δεν πρέπει να γίνουν εκλογές;
- Η εικοσαήμερη μέχρι τριανταήμερη (ουσιαστικά) ακυβερνησία είναι μία συνθήκη που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς θα υφίσταται υπηρεσιακός πρωθυπουργός που έχει πολύ συγκεκριμένες δικαιοδοσίες, και ειδικά σε μία περίοδο με έναν αναθεωρητικό γείτονα απέναντί μας και με μία ιστορική επέτειο (ωσάν δαμόκλειος σπάθη) που είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από τον αντίπαλο. Έτσι γίνεται κατανοητό απόλυτα γιατί ειδικά το φθινόπωρο είναι αδόκιμος ο χρόνος να γίνουν εκλογές.
- Συγχρόνως, αν πάμε σε εκλογές οτιδήποτε αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα θα πάει κυριολεκτικά πίσω με κυριότερο αυτό της αγοράς κορβετών. Η Ελλάδα οτιδήποτε αφορά την Άμυνα και την Ασφάλεια πρέπει να τα έχει ρυθμίσει για να μπει σε εκλογές.
Επί δώδεκα χρόνια είχαμε εφαρμόσει πλήρως το «Άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός» και ο Αύγουστος του 2020 που ήταν ένα τρανταχτό παράδειγμα για όλους εμάς, ωστόσο μια κατάσταση καθημερινής ρουτίνας για κάποιους άλλους, που αν δεν είχαμε αυτούς τους άλλους και εννοώ τις ΕΔ που έχουμε, που τα στελέχη τους είναι από τα ελάχιστα σε διεθνές επίπεδο που αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν τι σημαίνει καθήκον, δυστυχώς από την απερισκεψία, απροθυμία και πολιτική αδράνεια των Κυβερνήσεων 2010- 2019, τα αποτελέσματα δεν θα ήταν διόλου ευχάριστα, αν όλη αυτήν την κατάσταση δεν την έπαιρναν πάνω τους οι ΕΔ μας. Και ναι μεν όλοι ανεξαιρέτως που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε αυτές (και εννοώ τα μόνιμα στελέχη) αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό του Έλληνα πολίτη γιατί είναι ήρωες κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, αλλά η Πολιτεία και οποιαδήποτε Πολιτεία που σέβεται το λαό της οφείλει να παρέχει τα μέσα στις ΕΔ να επιτελούν το συντεταγμένο καθήκον τους.
Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη απέναντι στο λαό που κυβερνά, να ρυθμίσει οτιδήποτε αφορά τα εξοπλιστικά αμυντικά μας προγράμματα για να πάει σε εκλογές.
- Τη δεδομένη χρονική περίοδο δύο κράτη που συμπλέκονται άρρηκτα με τα ελληνικά συμφέροντα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, και εννοούμε φυσικά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και την ανάδειξη κυβέρνησης στο Ισραήλ. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να δει την επόμενη ημέρα στις χώρες αυτές, ώστε να σχεδιάσει ένα μηχανισμό που επειδή η ίδια επένδυσε πολλά, ειδικά στη διακρατική συμμαχικότητα με τα κράτη αυτά, πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικές και διπλωματικές αστοχίες στο μέλλον.
- Η Κυβέρνηση οφείλει να ξαναδεί τη σχέση της με τη Ρωσία, ένα κράτος που αναμφισβήτητα παραβίασε στον υπέρτατο βαθμό το βασικότερο κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, όμως πρέπει να βοηθήσει να μην απομονωθεί. Η επαναπροσέγγιση στη βάση των κανόνων που επιτάσσει η Διεθνής Έννομη Τάξη και δείχνοντας την αντίθεσή μας στην κολάσιμη ενέργεια του ρωσικού κράτους, πρέπει να γίνει από τη νυν Κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους.
- Αναμφισβήτητα, η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, παρά τα λάθη της, έβαλε την Ελλάδα στα κράτη- πυλώνες για την ασφάλεια της ανατολικής περιφέρειας.Την Ελλάδα την σέβονται οι φίλοι και την φοβούνται οι εχθροί! Αυτό είναι πλέον αναμφισβήτητο!
- Η νυν Κυβέρνηση πρέπει να βάλει πλάτη στο φίλο Μακρόν. Αυτήν την στιγμή, οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερα επίπεδα, διαχρονικά. Και όσο και παράξενο να φαίνεται, η Γαλλία για το μετασχηματισμό τόσο της Μεσογείου όσο και του ενωσιακού οικοδομήματος θέλει σύμμαχο την Ελλάδα (και ιδιαίτερα την νυν Κυβέρνηση που έχει δώσει δείγματα σοβαρής «πολιτικής γραφής»).
- Αναμφισβήτητα, ο χειμώνας που θα ακολουθήσει, θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας από κάθε άποψη όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και η επανεκλογή της νυν Κυβέρνησης δεν παύει να φέρει μία αδράνεια (ακόμα και πρόσκαιρη σε δημόσιους, νευραλγικούς τομείς) που θα ταρακουνήσει το λαό, έναν λαό που δεν πέρασε και λίγα με οικονομικά κραχ και υγειονομικές πανδημίες. Οφείλει και έχει χρέος η νυν Κυβέρνηση ο ελληνικός λαός να περάσει έναν όσο το δυνατόν λιγότερο δυσβάσταχτο χειμώνα.
- Η Κύπρος πάει σε εκλογές, βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο.Η Ελλάδα για ευνόητους λόγους πρέπει να κάνει εκλογές, μετά την ανάδειξη Κύπριου προέδρου.
Οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί θα αποδείξουμε κυρίως σε εξωτερικό επίπεδο πόσο ισχυρό Κράτος είμαστε (ειδικά τώρα που αρκετές Κυβερνήσεις εγκαταλείπουν, επειδή τα διεθνή πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα έχουν κλυδωνίσει το εσωτερικό κατεστημένο τους, βλέπε Μ.Βρετανία).
*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)